Ubuntu 11.04 - hvalospjevi,kritike,razočaranja i ostalo

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Lutherus

Re: Ubuntu 11.04 - hvalospjevi,kritike,razočaranja i ostalo

Post Postao/la Lutherus »

a kaj kubuntu nije orginal?ja to uvjek gledam ko ubuntu samo sa drugim desktop managerom.ipak sve je to ubuntu.
iweb
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la iweb »

odin je napisao/la:a kaj kubuntu nije orginal?ja to uvjek gledam ko ubuntu samo sa drugim desktop managerom.ipak sve je to ubuntu.
ma je original, to sam ja mislio na glavnu verziju ubuntua(jer je ona osnovica svega, ne?) :nee
Lutherus

al se nekak većina kod ubunta lovi na gnome.e sve ista distribucija samo drugi de.zar je stvarno toliko razlika ili je sve stvar navike?osobno mi svejedno koj de je na distri tak dugo dok je to ta distra
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

odin je napisao/la:al se nekak većina kod ubunta lovi na gnome.e sve ista distribucija samo drugi de.zar je stvarno toliko razlika ili je sve stvar navike?osobno mi svejedno koj de je na distri tak dugo dok je to ta distra
pa i meni. ali, gledaj, recimo na whylinuxisbetter se promovira ponajviše ubuntu i ponajviše s GNOMEom. samo na jednoj stranici na wlib^ sam vidio KDE. doduše, evo naš HrOpenWiki je fer pa imaš slika skoro svakog popularnog sučelja.
BTW:
tu bi trebalo par novijih screenshota(Unitya nema, nijednog WMa nema, openSUSE i GNOME zastarjeli skrinšoti)
Lutherus

WM-ova nema jer većina distribucija dolazi sa gnome,kde,xfce ili lxde.čak vrlo malo iz dolazi sa e17.
WM-ovi obično budu na nekim remiksevima određenih distribucija a i to obično uzmu openbox ili fluxbox dok ostale wm-ove,posebno tiling koristi vrlo malo ljudi a i oni se većinom koriste na potezu arch-debian-gentoo-slackware-openbsd.

e sad to kaj whylinuxisbetter promovira većinom ubuntu je malo ha nezgrapno.ubuntu je postal sinonm za linux.u jednu ruku je to dobro,ubuntu privlači ljude na linux i stvarno je jako okrenut i ljubazan prema novim korisnicima a u drugu ruku i nije baš zgodno jer se namjerno medijski zapostvljaju ostale distribucije.ljepo je što netko rivlači ljude i baca u njih interes za nečime novime i pobuđuje znatiželju ali ljude također treba informirati da ni to nije jedini izbor.isprobaj nekoliko distribucija,nađi onu koja ti odgovara i vozi ju
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

odin je napisao/la:WM-ova nema jer većina distribucija dolazi sa gnome,kde,xfce ili lxde.čak vrlo malo iz dolazi sa e17.
WM-ovi obično budu na nekim remiksevima određenih distribucija a i to obično uzmu openbox ili fluxbox dok ostale wm-ove,posebno tiling koristi vrlo malo ljudi a i oni se većinom koriste na potezu arch-debian-gentoo-slackware-openbsd.

e sad to kaj whylinuxisbetter promovira većinom ubuntu je malo ha nezgrapno.ubuntu je postal sinonm za linux.u jednu ruku je to dobro,ubuntu privlači ljude na linux i stvarno je jako okrenut i ljubazan prema novim korisnicima a u drugu ruku i nije baš zgodno jer se namjerno medijski zapostvljaju ostale distribucije.ljepo je što netko rivlači ljude i baca u njih interes za nečime novime i pobuđuje znatiželju ali ljude također treba informirati da ni to nije jedini izbor.isprobaj nekoliko distribucija,nađi onu koja ti odgovara i vozi ju
pa tamo nisu spomenuli ni jednu drugu distru! a ja odatle sazno za linux i sad ih grdim. :D
Morrissey

Post Postao/la Morrissey »

Na kraju krajeva mislim da je ovo bio dobar potez za budućnost Ubuntu distre. Osobno ću preskočit novo izdanje dok ne ispoliraju (znam da ima i classic al to ionako imam trenutno i zadovoljan sam), a u drugoj rundi tko zna, možda počnu eksperimentirati sa Wayland.

Moje mišljenje je da će baš zbog ovog Ubuntu postat prva il druga (ovisi kako interpretirate) "komercijalno" popularna i prihvaćena distra koja bi mogla pomoć imenu i liku Linuxa u svijetu.

Zanima me što bi bilo da ko Apple, Canonical počne radit hardwer za svoj softwer i obrnuto zbog brenda, sličnosti je već dovoljno između njih dvoje, Apple je najavio čak mogućnost apdejta njihovog novog OSa iz samog OSa na što sam se slatko nasmijao.

Jel probao netko GNOME 3 da usporedi malo , ovako iz prve ruke?
Starter

Post Postao/la Starter »

Od svih distribucija koje sam vrtio Ubuntu se pokazao najboljim, naravno i xubuntu i kubuntu.
Sve kde distre se nece ni pokrenut na kanti dok Kubuntu mogu i instalirat i vrtit bez problem. Jest da mi od
Mb rama ždere i po 400 kad upalim browser a cpu skoci na 100% ali vrti se. Čak sam ga pokušao i zaklat, ono upalim još nekoliko programa, igricu preko wine i nece.
Ubuntu em je jednostavan, em radi super, to što sada ima neke bugove nije ništa, svaka nova verzija ima neki vrag u sebi dok u prvih mjesec ne srede
Starter

Post Postao/la Starter »

Zaboravio napomenut, sve ostale distre koje sam testirao u početku uglavnom su bile za početnike... :P
pingu

Post Postao/la pingu »

odin je napisao/la: a kaj kubuntu nije orginal?ja to uvjek gledam ko ubuntu samo sa drugim desktop managerom.ipak sve je to ubuntu.
Ne, Kubuntu je red headed stepchild of Canonical. Večina snaga iz Canonicala je usmjerena na GNOME desktop i razvoj pripadajućih (GTK+) alata. Dok je malo resursa orijentirano na Kubuntu ili Xubuntu da ne pričamo o Lubuntu i ostalim poluslužbenim edicijama.
Ne znam tko je ozbiljno koristio Kubuntu u njegovim počecima, jel se sjeća netko onog užasa od adept-a? Niti se tome ne čudim, jer gdje bi Ubuntu bio danas da je bio orijentiran na KDE, kako bi korisnici reagirali na prijelaz na KDE 4 i njegovu nestabilnost na samom početku, tek je sada s verzijom 4.6 postao dovoljno dobar za korištenje.
Isto vrijedi za Debian, Fedoru i u nekoj mjeri openSUSE jer su kupnjom Ximiana neko vrijeme forsirali Mono i GNOME kao default opciju pri instalaciji kada se govori o gnomecentričnosti.
odin je napisao/la:al se nekak većina kod ubunta lovi na gnome.e sve ista distribucija samo drugi de.zar je stvarno toliko razlika ili je sve stvar navike?osobno mi svejedno koj de je na distri tak dugo dok je to ta distra
Nebi rekao. Postoji razlika od tima do tima kako pakira recimo KDE ili Xfce desktop u distribuciji koja je recimo orijentirana na GNOME. Slackware ne može imati toliko ispoliran GNOME kao Ubuntu jer Canonical dodatno polira GNOME desktop isto kao što openSUSE tim dodatno polira KDE.
Dakle neke razlike među distribucijama postoje po pogledu pojedinih desktopa. Neke su uspješnije s GNOME-om, neke s KDE-om i Xfce-om.

Za KDE biram Pardus (najispoliraniji KDE koji sam vidio) i openSUSE, mogao bi još ubaciti Arch Linux radi vanilla KDE-a.
Za GNOME odabirem Debian, Fedoru i Arch Linux.
Za Xfce odabirem Xubuntu, odlično su napravili posao sa zadnjom 10.10 verzijom.
Odgovori