Prikaz Hrvatskih znakova u media plejerima - problem
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Prikaz Hrvatskih znakova u media plejerima - problem
Malo se igram sa Debian wheezyem KDE i niti jedan media pleyer mi ne prikazuje hrvatske znakove iako su svi mp3 tagovi uređeni. Čak sam stavio i lokalizaciju na hr i ni nakon toga mi nije prikazao ispravno znakove.
Dali netko zna gdje bi mogao biti problem?
- PunkBastard
- Spol: M
Re: Prikaz Hrvatskih znakova u media plejerima - problem
Ja sam se prebacio na VLC, radio je tako neko vrijeme dok nisam prestao koristiti titlove.iza.coska je napisao/la:Malo se igram sa Debian wheezyem KDE i niti jedan media pleyer mi ne prikazuje hrvatske znakove iako su svi mp3 tagovi uređeni. Čak sam stavio i lokalizaciju na hr i ni nakon toga mi nije prikazao ispravno znakove.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
-
os7een
To ti nema direktno veze sa Debianom, više je do jezične postave programa. Jedino mi nije jasno, jel imaš problema u prikazivanju titlova dok gledaš film ili ti krivo prikazuje naslov pjesama ?
Za titlove u filmovima, prebaci si subtitle encoding na Eastern European (Windows-1250)
Za titlove u filmovima, prebaci si subtitle encoding na Eastern European (Windows-1250)
- PunkBastard
hvala, na VLC-u mi je bilo ok dok je na movie playeru ili tako nešto, na LMDE-u bilo čudno i svakako, uglavnom nakon nekog vremena gledanja bez titlova shvatio sam da mi titlovi samo odvraćaju pozornost sa filma/serije.os7een je napisao/la:To ti nema direktno veze sa Debianom, više je do jezične postave programa. Jedino mi nije jasno, jel imaš problema u prikazivanju titlova dok gledaš film ili ti krivo prikazuje naslov pjesama ?
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Ma ja nemam problema sa titlovima, ne trebaju mi, nego kad slušam glazbu, tagovi su svi uređeni i winamp ih u windowsu uredno prikazuje. Inaće nemam hr lokalizaciju, ali svuda drugdje u sustavu mi prikazuje hr znakove, u dolphinu, libre office, ... samo u media playerima neće. Čak sam postavio hr lokalizaciju na cjelom sustavu i opet mi nije htjelo u media pleyerima prikazivati hr znakove. Nekako mi se čini da neće čitati hr znakove samo iz tagova mp3-ca.
- drone
- Moderator
Pa ako su tagovi pisani u CP-1250, a ti ih prikazuješ pod UTF-8, naravno da se neće pravilno prikazivati. Isto je i sa titlovima, većina je pisana pod windowsima CP-1250, a na Linuxu je defaultno UTF-8 i onda ako ne promijeniš encoding titlova u playeru u CP-1250 imat ćeš neke druge znakove umjesto naših.
Mislim da bi tagove trebalo preurediti nekim tag editorom i snimiti ih kao UTF-8. Ne znam imaju li playeri postavku za encoding tagova, nikad mi to nije trebalo. Možda postoji neki alat koji to radi automatski i masovno, pa ako netko zna neka da konkretan odgovor. Uglavnom, rekao bih da je problem zbog različitih kodnih stranica - CP-1250 vs UTF-8.
Mislim da bi tagove trebalo preurediti nekim tag editorom i snimiti ih kao UTF-8. Ne znam imaju li playeri postavku za encoding tagova, nikad mi to nije trebalo. Možda postoji neki alat koji to radi automatski i masovno, pa ako netko zna neka da konkretan odgovor. Uglavnom, rekao bih da je problem zbog različitih kodnih stranica - CP-1250 vs UTF-8.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Možda Easytag.
Nema veće religije od istine!
OK, to mi je jasno, mislio sam da je tak negdje problem. Ali, zar nebi jednostavnije bilo promjeniti encoding negdje u pleyeru ili negdje u sistamu ili tak nesto nego u GB glazbe.
Koliko sam tražio po GUI opcijama po pleyerima nisam uspio naći gdje se mjenja encoding, ako netko zna dali se uopće može promjeniti i gdje bilo bi jednostavnije nego mjenjati tagove.
Koliko sam tražio po GUI opcijama po pleyerima nisam uspio naći gdje se mjenja encoding, ako netko zna dali se uopće može promjeniti i gdje bilo bi jednostavnije nego mjenjati tagove.
Dovoljno rečeno.drone je napisao/la:Pa ako su tagovi pisani u CP-1250, a ti ih prikazuješ pod UTF-8, naravno da se neće pravilno prikazivati.
Provjereno radi, ga ga već godinama koristim! Zapravo drugi tag editor na Linuxu nisam ni koristio.dupin je napisao/la:Možda Easytag.
OK, jasni mi je da bi trebao sve tagove prepraviti, ali tu je oko GB glazbe, dali ima neko drugo rješenje.
Dali se može negdje u nekom media plejeru promjeniti encoding, to bi bilo lakše!
Dali se može negdje u nekom media plejeru promjeniti encoding, to bi bilo lakše!