Fedora 12 - sami problemi

Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Kova
Spol: M

Fedora 12 - sami problemi

Post Postao/la Kova »

Instalirao fedoru prije par sati, malo čačkao po njoj i zaključio da je najgora fedora do sada! Bar po meni.
Jedino što mi se sviđa je artwork i ništa više!
Da malo objasnim po čemu sam ovo zaključio...

Instaliram ja fedoru i vidim da se ona malo sporo boota... instaliram bootchart, restartiram fedoru, u teminal upišem bootchart –o ~/ izbaci mi grešku da nije pronašao podatke u nekoj datoteci...bla bla... ukucam u terminal su –c 'kwrite /boot/grub/menu.lst' i vidim da u kernel liniji nije dodano int=/sbin/bootchartd (ovo se automatski dodalo u f11 nakon instalacije), aj dodam ja liniju, restartam u terminal opet ukucam bootchart –o ~/, ono izradi mi .svg sliku koju normalno ne mogu pogledati kak treba...
Ponovno otvorim terminal, upišem bootchart –f png, dobijem sliku u png formatu, pogledam ono boot od 1:12 -.-''
Razmišljam što ću i u kernel liniju u grubu dodam acpi=off i uklonim quiet i rhgb radi dojma :D
Restartiram – terminal - bootchart –f png - boot 24 sec - ja sretan :D

Idem instalirati RPM Fusion repositorij i nvidia drivere, instaliram repo, krenem instalirati drivere, driveri nisu pronađeni u repozitoriju!? Zašto?? Repozitorij nije instaliran, kako kad sam ga instalirao?? Aj pokušam ja ponovno par puta, ista stvar... aj ostaviti ću to za poslije, stavit ću si neku glazbu...

instaliram amarok sa
yum install amarok phonon-backend-gstreamer
Neće reproducirati glazbu, kontam si ono nisam instalirao sve codece, instaliram ja i gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly, opet neće reproducirati pjesme... instaliram još neke (ne sjećam se koje točno), čak sam uklonio i pulseaudio... zvuk ne radi... aj to ću ostaviti za poslije, možda čak i ovdje ostaviti post u vezi toga...
Video radi nekako, slika zastaje, problemi sa zvukom... malo mi na živce ide...

Ima vremena za to, poslije ću to sređivati, mislim u sebi. Idem instalirati emesene i chromium...
Prvo instaliram chromium, sve 5, ide, al jedinom me svaki puta pita hocu li ga postaviti kao default browsera, ja stisnem da, al nema efekta. SELinux mi se javlja, ignoriram ga. Ok, ne smeta mi to. Instaliram emesene, gtk je, kontam si idem instalirati gtk-qt-engine da bi mi gtk aplikacije lijepo izgledale na kde4, pokušam preko terminala, tek piše mi da je već instaliran. Aj super :D otvorim gtk-qt-engine tek nema, kao u fedori 11, opcije o tome kako će se gtk app prikazivati u kde-u... emesene odvratno izgleda, kao i sve gtk aplikacije -.-'' SELinux se opet javlja, ignoriram ga...

Aj to mi nije neki problem, glavno da radi...
Vratim se na RPM Fusion repositorij, tek mi miš otkaže... restartiram ga ja na tipku. Idem ponovno pokušati srediti repo, fedora se zamrzne par sec nakon što sam otvorio chromium(SELinux me opet gnjavi), koji me po 20. put pitao želim li ga postaviti kao default browsera...
Restartiram ja opet, u grubu maknem onaj acpi=off, restartiram, boot mi se vrati na onih 1:12 min... al miš radi bez problema... razmišljam o tome tome da vratim fedoru 11, al se predomislim i odlučim staviti ove widgetse na desktop, otvorim da stavim neke i nikako nisam mogao pronaći neke koje sam koristio u f11... aj idem ih skinuti sa neta. Spojim se na net, chromium opet pita hocu li ha postaviti kao zadanog, SELinux se OPET javi, fedora se smrzne OPET!
Restartiram, uklonim SELinux, restartiram, već na rubu živaca, otvorim chromium da bar vjesti pročitam na miru, chromium normalno opet pita hoće li mi on biti default, miš se sam od sebe se isključi, provjeravam usb priključke na matičnoj, izgleda da svi rade, pokušam se par minuta snaći bez miša, vidim ne ide – restartiram!
Zadnji pokušaj na fedori 12! Bootam je, ne palim chromium, odem da promijenim temu, vidim da je na izboru više njih, što me iznenadilo pošto je na f11 bilo samo 2, pogledam ih, ipak si vratim air, sjetim se onih drivera za grafičku. Instaliram firefox, koji btw. užasno izgleda, postavim ga za default, idem pokušati inst repo na neki drugi način, otkaže miš!

Lupim rukom po kućištu, restartiram ga na tipku, dignem xp, na kojem miš radi i chromium me ne ispituje svake 2 sec hoće li mi biti default, spojim se na ovaj forum i svoje frustracije iznosim u ovom podužem postu!

Žalim sve koji su čitali ovaj moj „uradak“, ali ja više ne znam što da radim, ako netko misli da zna kako mi pomoći s mojom miš situacijom molio bih ga da bar pokuša, jer ja više ovako ne mogu!
Grof
Site Admin

Re: Fedora 12 - sami problemi

Post Postao/la Grof »

isključio si ACPI? Malo nemudro, jel.... 8-)

bez ACPI-ja gubiš vrlo mnogo povezivosti s hardwerajem....

Za ostalo neću komentirati jer se na mom stroju još ne vrti Fedora 12
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ja sam pak, obrnuto, potpuno oduševljen F12. Sve radi! I to super brzo (na Atomu). Nema novih revolucionarnih tehnologija, ali su stare ulaštene i rade jako dobro :mrgreen:

Nemam sad vremena, ali sutra ću ti napisati koji postupci i što je uzrokovalo većinu tvojih problema.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Kova

Post Postao/la Kova »

Grof je napisao/la:isključio si ACPI? Malo nemudro, jel.... 8-)
ma iskljucio sam ga bezveze, samo da ne moram cekati cijelu vjecnost sa bootom, jer ovih 1:12 mi je ogromna razlika u usporedbi sa f11 koja je isla za 35 sec, s tim da sam na f11 morao ukloniti DeviceKit-disks da bi boot bio 35 sec, a na f12 on nije ni instaliran...

cemu sluzi ovaj SELinux osim iritiranju korisnika?? to bi kao trebala biti neka zaštita?? zašto uopce dolazi sa distrom??
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Jesi radil čistu instalaciju ili upgrade s F11?

Mene je upgrade dosta namučio, ali sad sam stvari manje više posložio. Chromium default browser problem sam imal i ja i jednostavno kliknul na onaj drugi gumb (ne na set as defult) i začepio je.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Kova

Post Postao/la Kova »

DoDo je napisao/la:Jesi radil čistu instalaciju ili upgrade s F11?

Mene je upgrade dosta namučio, ali sad sam stvari manje više posložio. Chromium default browser problem sam imal i ja i jednostavno kliknul na onaj drugi gumb (ne na set as defult) i začepio je.
čistu... jesi ti na kde ili gnome??
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Kova je napisao/la: čistu... jesi ti na kde ili gnome??
KDE4.

Kaj se tiče paketa gtk-qt-engine, taj u F12 više ne postoji. Sad instaliraj paket kcm-gtk za istu funkcionalnost.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Kova

Post Postao/la Kova »

kcm-gtk...hmm, nije li to vec predinstalirano?? mislim da sam vidio nesto takvo (bar slicnog naziva) da je inst, ako se ne varam...
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Kova je napisao/la: Instaliram ja fedoru i vidim da se ona malo sporo boota... instaliram bootchart, restartiram fedoru, u teminal upišem bootchart –o ~/ izbaci mi grešku da nije pronašao podatke u nekoj datoteci...bla bla... ukucam u terminal su –c 'kwrite /boot/grub/menu.lst' i vidim da u kernel liniji nije dodano int=/sbin/bootchartd (ovo se automatski dodalo u f11 nakon instalacije), aj dodam ja liniju, restartam u terminal opet ukucam bootchart –o ~/, ono izradi mi .svg sliku koju normalno ne mogu pogledati kak treba...
Ponovno otvorim terminal, upišem bootchart –f png, dobijem sliku u png formatu, pogledam ono boot od 1:12 -.-''
Razmišljam što ću i u kernel liniju u grubu dodam acpi=off i uklonim quiet i rhgb radi dojma :D
Restartiram – terminal - bootchart –f png - boot 24 sec - ja sretan :D
Bolje pokušaj dijagnosticirati problem zašto se dugo boota nego da gasiš ACPI. Kao što ti je Grof rekao - gašenje ACPI-a je vrlo riskantno.
Idem instalirati RPM Fusion repositorij i nvidia drivere, instaliram repo, krenem instalirati drivere, driveri nisu pronađeni u repozitoriju!? Zašto?? Repozitorij nije instaliran, kako kad sam ga instalirao??
Ako si instalirao RPMfusion onako kao s wikija ili s njihovih stranica onda imaš RPMfusion, ali te možda brine što nvidia nije još izdala drivere za te X-e. Tako da ili se tuži nVidiji što je tako spora, ili nemoj koristit Fedoru, jer ona je po definiciji bleeding edge i fura najnovije X-e.
(možda su driveri već u testing repou RPMfusiona)
I valjda vidiš kad je repozitorij instaliran, a kada ne?

Kod: Označi sve

ls -l /etc/yum.repos.d/
(jasno, željeni repozitoriji moraju biti na enabled)
instaliram amarok sa
yum install amarok phonon-backend-gstreamer
Neće reproducirati glazbu, kontam si ono nisam instalirao sve codece, instaliram ja i gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly, opet neće reproducirati pjesme... instaliram još neke (ne sjećam se koje točno), čak sam uklonio i pulseaudio... zvuk ne radi... aj to ću ostaviti za poslije, možda čak i ovdje ostaviti post u vezi toga...
Video radi nekako, slika zastaje, problemi sa zvukom... malo mi na živce ide...
Jesi li postavio gstreamer za backend u KDE-u umjesto Xinea?
Ja koristim Xine i radi sasvim zadovoljavajuće (ipak ima dužu podršku u KDE4):

Kod: Označi sve

yum install -y totem-xine xine-lib-extras-freeworld
Prvo instaliram chromium, sve 5, ide, al jedinom me svaki puta pita hocu li ga postaviti kao default browsera, ja stisnem da, al nema efekta. SELinux mi se javlja, ignoriram ga. Ok, ne smeta mi to. Instaliram emesene, gtk je, kontam si idem instalirati gtk-qt-engine da bi mi gtk aplikacije lijepo izgledale na kde4, pokušam preko terminala, tek piše mi da je već instaliran. Aj super :D otvorim gtk-qt-engine tek nema, kao u fedori 11, opcije o tome kako će se gtk app prikazivati u kde-u... emesene odvratno izgleda, kao i sve gtk aplikacije -.-'' SELinux se opet javlja, ignoriram ga...
Ugasi SELinux - as simple as that. Fedora forsira SELinux zbog Red Hata, ali zapravo on nije potreban prosječnom korisniku, a zna izazivati "nekompatibilnosti".
Ne znam za MSN, ali probaj kmess - odlična aplikacija za MSN, a još k tome i K 8-)
gtk-qt-engine je izbačen jer se na njemu više ne radi, a izaziva probleme (kao što ti je DoDo već napisao).
...
Očito je nešto gadno pošlo po zlu na tvom hardveru s F12. Ako ti se da, pokušaj provjerit to malo, prijavit bugove i sl. Ako ne, vrati se na F11 i čekaj F13 ili probaj neku drugu distru (barem ih ima).
Žalim sve koji su čitali ovaj moj „uradak“, ali ja više ne znam što da radim, ako netko misli da zna kako mi pomoći s mojom miš situacijom molio bih ga da bar pokuša, jer ja više ovako ne mogu!
Samo daj :mrgreen:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
dalibor.klobucaric
Kontakt:

Post Postao/la dalibor.klobucaric »

sudo yum install rhythmbox gstreamer-plugins-ugly gstreamer-plugins-bad gstreamer-ffmpeg
s ovim je meni proradil mp3

sudo yum install xine xine-lib-extras xine-lib-extras-freeworld
s ovim video...

sve to iz http://digitizor.com/wp-content/uploads ... _Sheet.pdf

Evo i ja moram napomenuti da sam imao problema, nisam moga instalirati ni normalni driver za nVidia GK i pokušavao sam na 100 načina, svi se u biti svode na isto, al niti neki testni repo nije radio... Odustal sam na račun samo toga, inače Meni je osobno F12 odlična, brza, stabilna, jedino me driveri muče, e da od HW mi još nije radila kamera, prepozna mi je kao CN1717 ali no slike no video iz nje.. (makar mi to nije niti bitno..) al grafulja mi je bitna, stoga sam nažalost morao instalirati U9,10 pa ćemo viditi kako se ona ponaša, obzirom da ga imam tek nekoliko sati, vidjet ćemo..
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
Odgovori