SSD & Linux
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Max Bunker
Re: SSD & Linux
A bome ste me u dileme bacili...
Naravno da mi se najviše dopada ovo kaj je bertone predložio. No vidim da mnogi od vas ipak poduzimaju svašta nešto da bi izvukli maximum iz ssd-a..
Pročitah sve ono kaj mi je g fugu linkal i sad sam još veća zbunjola.. U laptop gdje ce ići ssd je sata2 pa znam da nebum baš dotaknil vrhove....
Svašta piše u onim tutorijalima, od ostavljanja 30% unalocated dijela diska pa do kojekakvih cron radnji.
A kad se tek sjetim dodavanja kojekakvih linija u datoteke konfiguracijske, odma oladim ssd euforiju ...
Naravno da mi se najviše dopada ovo kaj je bertone predložio. No vidim da mnogi od vas ipak poduzimaju svašta nešto da bi izvukli maximum iz ssd-a..
Pročitah sve ono kaj mi je g fugu linkal i sad sam još veća zbunjola.. U laptop gdje ce ići ssd je sata2 pa znam da nebum baš dotaknil vrhove....
Svašta piše u onim tutorijalima, od ostavljanja 30% unalocated dijela diska pa do kojekakvih cron radnji.
A kad se tek sjetim dodavanja kojekakvih linija u datoteke konfiguracijske, odma oladim ssd euforiju ...
Kao prvo, moj pristup korištenju SSD-a je možda potpuno pogrešan i možda će već sutra krepati jer ga nisam pazio.. no zato kupujem SSD-ove sa pet godina garancije i ne zamaram se
Drugo, da se vratim na tvoja pitanja.. OCZ ima alat za SSD koji se zove OCZToolBox i ima verziju za Linux.. na par slika ispod ćeš dobiti odgovore na svoja pitanja

Za Intel SSD nisam ni pogledao kakve sve alate imaju no vjerujem da je još bolje podržan od OCZ-a.
Drugo, da se vratim na tvoja pitanja.. OCZ ima alat za SSD koji se zove OCZToolBox i ima verziju za Linux.. na par slika ispod ćeš dobiti odgovore na svoja pitanja

Za Intel SSD nisam ni pogledao kakve sve alate imaju no vjerujem da je još bolje podržan od OCZ-a.
-
Max Bunker
Kompa, vielen danke 
A taj ocz tools za linux, instalacija je klasika dvoklik na deb file ili ima kerefeka ?
U biti, čudilo bi me da nema kerefeka

A taj ocz tools za linux, instalacija je klasika dvoklik na deb file ili ima kerefeka ?
U biti, čudilo bi me da nema kerefeka
Skineš sa njihove stranice tar.gz > raspakiraš ga > dobiješ folder sa dvije mape 32 i 64 bit > otvoriš mapu prema OS-u koji imaš i u mapi je alat kojeg pokreneš kao root .. neme nikakve kvake, brže si ga pokrenuo nego što ti treba da ovo napisano pročitaš 
-
Jehonan
Yep! A još je bolje što imaš isti alat u boot izvedbi! Znači, skineš iso od istoga, pukneš ga na USB ili CD\DVD, bootneš s njega i tadaaaa!!! Prednost je što možeš na brzinu napraviti low level diska i trim jer nisi bootao s njega. Eto!
Samsung 840 EVO 250GB
Ja sam uzeo Samsung 840 EVO 250GB za 950kn u extremedigitalu
Frimware je bio najnoviji tako da sam bug free i izbjegao sam proceduru nadogradnje za koju sam se već pripremio.
Radi preko PCIe 2.0 na combo sata3/usb3 karticu. Mada bi u teoriji trebao postizati maksimalne sata3 brzine to nije slučaj tako da mi je w:270MiB r:400Mib. Što je ipak brže od sata2, mislim da je problem zaslužna implementaciji AHCI-a u biosu(tj. starija mbo)
Što se tiče podešavanja napravio sam trim preko /etc/rc.local , noatime i swappiness 0 radim i na meh hdd. Mada bi svi alati trebali dobro podesiti particije nije na odmet provjeriti partition alignment jer može jako utjecati na performanse. Rezultat mora biti 0.
Brzine nisu idealne kakve bi mogle biti ali sam sve jedno jako zadovoljan trenutnim i nemam osjećaj da mi treba još brzine. Od mene preporuka za samsung.
Frimware je bio najnoviji tako da sam bug free i izbjegao sam proceduru nadogradnje za koju sam se već pripremio.
Kod: Označi sve
root-> smartctl -a /dev/sdb | grep "Firmware"
Firmware Version: EXT0CB6Q
Što se tiče podešavanja napravio sam trim preko /etc/rc.local , noatime i swappiness 0 radim i na meh hdd. Mada bi svi alati trebali dobro podesiti particije nije na odmet provjeriti partition alignment jer može jako utjecati na performanse. Rezultat mora biti 0.
Kod: Označi sve
root-> blockdev --getalignoff /dev/sdb
0
- vision
- Spol: ♂
Kingston Hyperx Fury 120 GB
Brzina čitanje/pisanje: 500/500 MB/s
Sučelje: SATA 3 6Gb/s
Format: 2.5" (debljina 7mm)
Broj radnih sati: 1 milijuna
Garancija: 3 godina
Link

Instalirao elementary Freyu 64 bit bez swap-a, u fstab dodao noatime i tmpfs na RAM.
Na stari Seagate ostao openSUSE i ostalo, pa koristim kad što hoću
Brzina čitanje/pisanje: 500/500 MB/s
Sučelje: SATA 3 6Gb/s
Format: 2.5" (debljina 7mm)
Broj radnih sati: 1 milijuna
Garancija: 3 godina
Link

Instalirao elementary Freyu 64 bit bez swap-a, u fstab dodao noatime i tmpfs na RAM.
Na stari Seagate ostao openSUSE i ostalo, pa koristim kad što hoću
Super
.. SSD je najbolji upgrade kojeg možeš napraviti na starijem kompu
-
Jehonan
Kolega vision, sve super! Tu kombinaciju koristim već više od (skoro 2 god.
kako vrijeme brzo prolazi). Moja je preporuka samo malo promjena tj. namjesto "noatime" u "fstab" staviti "relatime". Da sada ne ulazim u problematiku i ne pravim se pametan, najbolje pogledati na netu razliku i dođe se do zaključka da je "relatime" bolja opcija od "noatime" za SSD http://linux.koolsolutions.com/2009/01/ ... t-options/.
- Abzeenth
- Site Admin
Od pokretanja i zadnje aktivnosti na ovoj temi prošlo je dosta vremena, pa su se možda i neke stvari promijenile.
Koji/kakav SSD biste danas preporučili nekom tko koristi Linux kao jedini OS?
Ili obrnuto, koji ne biste nikome preporučili jer ste imali loša iskustva s tim modelom ili općenito proizvođačem?
(Meni trenutno cijena nije posebno bitna, ali slobodno napišite i tu informaciju ako mislite da bi mogla biti korisna.)
Hvala u moje ime i u ime svih ostalih koji su još uvijek zapeli u 18. stoljeću
Koji/kakav SSD biste danas preporučili nekom tko koristi Linux kao jedini OS?
Ili obrnuto, koji ne biste nikome preporučili jer ste imali loša iskustva s tim modelom ili općenito proizvođačem?
(Meni trenutno cijena nije posebno bitna, ali slobodno napišite i tu informaciju ako mislite da bi mogla biti korisna.)
Hvala u moje ime i u ime svih ostalih koji su još uvijek zapeli u 18. stoljeću