Mint 17.1 rušenje aplikacija

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
kljaja89
Spol: M

Re: Mint 17.1 rušenje aplikacija

Post Postao/la kljaja89 »

Imao sam sličnu situaciju pred nekih mjesec dva na jednoj kanti na poslu, doduše nije bio Linux već Win 7. Kvar je bio identičan, nekada je znao raditi čak cijeli dan bez greške a nekada se nebi upali niti jednom do kraja. Nakon što sam izvrtio RAM i vidio da je sve isto zamijenio sam SSD i sve radi savršeno bez greške. Definitivno je bila greška u SSD disku. Istestiraj RAM a ako ne pomogne onda pogledaj disk.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Definitivno disk je*e stvar. Pokušaj pregazit sve (ako nema važnih mu podataka) tako da napraviš novu particijsku tablicu, ali tek nakon što preko Live sustava odradiš

Kod: Označi sve

dd if=/dev/zero of=/dev/sd* (* je slovo diska, najvjerojatnje slovo a)
Ova će naredba nulirati disk počev od MBR-a. Dovoljno ti je pustit ga cca 5 minuta, uredno će bit pregaženo ono što je važno prebrisati. Dalje kako sam ti rekao; nova particijska tablica, particije i na koncu sustav. I, pobogu, stavi mu radije MATE ili KDE verziju, ne Cinnamon! Cimet je drastično drukčiji u pojedinim stvarima, dok MATE i KDE nisu (toliko).
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
redundant

Post Postao/la redundant »

Aha, bilo bi pristojno javiti se sad...
Uglavnom, ovo mi je bilo prvi (i zadnji) put da nekome drugom nešto instaliravam. Kad mi je rekeao da bi on neki linux pomislio sam nema frke, to sam radio doma 100 puta u zadnjih par godina. Pa mi je stajao taj njegov komp par dana jer mi se nije dalo raditi na tome, pa sam se par dana borio sa tim Mintom, pa čovjek zove di mu je komp, pa frka panika...
Ugalvnom dobio je LMDE sa cimetom koji radi ok. Kilavi se i dalje prilikom dizanja (treba mu 100 godina dok dođe do GRUB-a) ali sam OS radi više - manje ok i čovjek na kraju zadovoljan (ili pokušava biti pristojan). Valjda kombinacija ubuntua, hardvera i položaja zvijezda bila kriva...Rekao sam mu da hitno planira nabavu novoga diska.
Što se tiče odabira DE-a koji bi stavio nekome tko vidi prvi puta Linux distribuciju MATE mi izgleda malo socijalistički, a KDE (koji obožavam) bi mu mogao dosta odvalačiti pažnju.
Btw da li se to meni čini ili su sve početničke distre neki ubuntoidi? Pred par godina bilo je tih Mandriva, PCLOS-a, šta ja znam... a ja se sad nisam sjetio što bi čovjeku stavio da nije ubuntu i da nije bleeding edge rolling relese (tipa Manjaro) i da ima više od 20 korisnika....
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Debian,,,uz cijenu starog softvera
Yeti

Post Postao/la Yeti »

Max Bunker je napisao/la:Debian,,,uz cijenu starog softvera
I nikako za pocetnika sto je btw i pitao redundant, uvjerio sam se na svojoj kozi u to!
Dobar je debian al pocetnicima ce svakako stvarati muke, bit ce mozda brza krivulja ucenja ali ne bez pomoci nas, ostalih foruma, interneta i najvise bitno volje pojedinca!
S obzirom da velika vecina korisnika pocetnika nema bas volje za ucenjem odustat ce i vratit se winu i to je to, cast izuzecima, ali budimo realni da nas je samo relativno mali postotak probao i na kraju se zainteresirao i ostao na linuxu!

Kako trenutno stvari stoje, ubuntu i derivati su jedina povoljna karta za ulazak!
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
redundant

Post Postao/la redundant »

Da, debian sam po sebi nije posebno dramatičan za koristiti nekome tko se malo snalazi na Linuxu, ali je potencijalno traumatičan nekome tko ga koristi prvi put. Nisam znao da si nekoć stvarno morao znati što radiš da ga upogoniš kako spada. Evo čak se ni tati nije dalo :kava ..

http://youtu.be/qHGTs1NSB1s
Odgovori