linux i raid

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
Fips
Spol: M

Re: linux i raid

Post Postao/la Fips »

Grof je napisao/la:Ja bih još pokušao sa nekom drugom distrom, npr PCLinuxOS je zgodna distra koju bi mogao probati staviti. Baš bi me zanimalo kako bi ona reagirala.
instalirao sam PCLinuxOS, nakon restarta PCLinuxOS-a raid ostaje čitav. jedino je bio problem što instalacija nije htjela dok je je raid u biosu bio uključen. kad sam isključi raid, instalacija je krenula.
nakon instalacije, sam priključio ona dva diska koja su u raidu, te uključio raid u biosu.
nakon toga logirao se na PCLinuxOS, resetirao komp i raid je ostao nedirnut.
tu zasad više ne vidim problem, no malo me zabrinjava to što recimo na PCLinuxOS nema nešto kao što ubuntu ima, a to je ubuntu software center. inače nisam baš na ti s tim instaliranjem programa na linux, tako se nadam da instaliranje/deinstaliranje programa na PCLinuxOS nije teško za skužiti.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

PCLOS koristi identičan package manager kao i Ubuntu - Synaptic (samo ga ti u Ubuntuu nisi vidio jer si korstio SOftware center)

Synapticom sve instaliraš/odinstaliraš i radi perfektno na obje distre ;)
Fips

Post Postao/la Fips »

ok, hvala na pomoći u pokušajima da riješimo problem s tim raidom, nažalost nije riješen, ali šta je tu je.
thx, poz
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Fips je napisao/la:ok, hvala na pomoći u pokušajima da riješimo problem s tim raidom, nažalost nije riješen, ali šta je tu je.
thx, poz
Nego da te pitam... zašto tako insistiraš s tim raidom? Možda ti ne bi bilo loše da ga se riješiš. Zašto ti je baš tako potreban?

I, zar PCLOS ne rješava taj problem ili ti baš želiš Ubuntu? Sada izlazi 10.10 verzija Ubuntua sa novijim kernelom, pa da nju probaš?
Fips

Post Postao/la Fips »

ha šta da ti kažem, ne znam, mislim da mi to ne treba valjda čisto radi fore mislim da ako imam taj raid da će sustavi brže radit, pošto se zna da diskovi u raidu0 rade brže nego single. kolko mi to treba, nemam pojma.
uglavnom na tim diskovima (2x250gb) držim oper. sustav i igre. sve ostale podatke držim na single disku.
što se tiće ubuntua, da njega sam htio instalirat da mi stoji i da povremeno širim znanje o linux sustavima., ali imam ga na vmware workstation, jedino me smeta što na vmware ne mogu omogučiti one desktop efekte, a i jednim dijelom sporije to sve radi kao pod vmwareom ;) .
sad kad izađe 10.10 verzija ću probat, ali čisto sumnjam da će raditi, pošto sam već probao verziju 10.10 RC i ista je priča.
eto tolko.
Fips

Post Postao/la Fips »

kod instalacije linuxa, odnosno kod particioniranja, što odabrati pod tip particije primary ili logical - http://slike.hr/slike/02102010013_33fd1.jpg.html, a što odabrati pod (Location for the new partition)

http://slike.hr/slike/02102010014_939af.jpg.html

inače to bi trebalo biti ovako posloženo na tom disk gdje je dualboot xp-a i linuxa, ss kroz windows disk management - http://slike.hr/slike/jkeyo9_47f3a.jpg.html
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Fips je napisao/la:ha šta da ti kažem, ne znam, mislim da mi to ne treba valjda čisto radi fore mislim da ako imam taj raid da će sustavi brže radit, pošto se zna da diskovi u raidu0 rade brže nego single. kolko mi to treba, nemam pojma.
Malo mi je ovo smiješno... naime RAID se nikada ne koristi zbog brzine pristupa, nego zbog beneficija koje RAID donosi.
RAID0 je nešto što zbog sigurnosnih razloga ne želiš imati. RAID polja koriste se više zbog svojih mirror opcija, dakle u svrhu sigurnog čuvanja podataka, pa se tako uglavnom koriste RAID1, RAID5 i RAID10 polja.
Evo ti malo štiva, pa pogledaj ;) Brzine koje bi dobio mogao bi ti eventualno pružiti pravi, hardwerski RAID, a ne ove sklepotine po motherboardima koje nemaju ni približne perfomanse kao pravi RAID-ovi za par tisućica kuna...
Stoga, ako ti ne treba, radije ga miči, jer kažem ti u slučaju da ti rikne bilo koji disk ili kontroler, odu svi tvoji podaci....
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Fips je napisao/la:kod instalacije linuxa, odnosno kod particioniranja, što odabrati pod tip particije primary ili logical - http://slike.hr/slike/02102010013_33fd1.jpg.html, a što odabrati pod (Location for the new partition)

http://slike.hr/slike/02102010014_939af.jpg.html

inače to bi trebalo biti ovako posloženo na tom disk gdje je dualboot xp-a i linuxa, ss kroz windows disk management - http://slike.hr/slike/jkeyo9_47f3a.jpg.html
Prije daljnih diskusija na temu diskova, vrlo ti preporučam čitanje ovog štiva na HOW-u. Pisao sam ga baš za korisinke kakav si ti, da lagano nauče krucijalne stvari o svom računalu i sustavu :) Vjeruj mi saznati ćeš puno korisnih stvari na jednostavan način.
Odgovori