Compiz Fusion – nova generacija desktopa

Compiz Fusion je window manager (upravitelj prozorima) koji je nastao kao rezultat spajanja Beryl projekta i Compiz Window Manager-a. Koristi 3D mogućnosti grafičkih kartica (OpenGL) da bi prikazao svaki pojedini prozor, cijeli ekran i spektakularne efekte. U trenutnoj verziji dosegao je toliku dozu stabilnosti, da su mu povjerenje ukazale vodeće Linux distribucije i uključile ga u najnovija izdanja.

Ima izvrsnu brzinu izvođenja čak i na starijim računalima, troši minimalno sistemskih resursa, izuzetno je prilagodljiv i dolazi sa hrpom pluginova koje si prilagođavate vlastitim potrebama. Suprotno mnogim mišljenjima, Compiz Fusion nije samo “šminka”, već izuzetno funkcionalan dodatak koji će vam pomoći u svakodnevnom radu sa računalom. Ako mislite da je Microsoftov Aero nešto revolucionarno – promislite dvaput. Compiz Fusion je uveo treću dimenziju u desktop.

Compiz efekti
Navigacija kroz sučelje uz pomoć 3D efekata

Kada se naviknete na neke njegove mogućnosti, povratak na obični stari 2D desktop vraća vas godinama unazad. Postoji brdo izuzetno korisnih dodataka, koji će ubrzati vaše poslove za računalom, ali i poprilična količina običnih “eye candy” efekata, kojima je jedina svrha ostaviti dobar dojam i pobuditi zavist u susjedu koji koristi Windowse.

Nažalost, zbog loše podrške proizvođača grafičkih kartica i loših drivera, vjerojatnost da ćete uživati u čarima Compiz Fusion-a postoji jedino ako imate nVIDIA ili ATI grafičku karticu. Računajte na to i da ATI ima prilično loše drivere za Linux, pa ćete se morati potruditi da pokrenete Compiz Fusion na nekim ATI-evim karticama.

Kako se slikama teško može dočarati Compiz Fusion, preporučujemo vam da pogledate ovaj video ili potražite sličan na YouTubeu.

 

Autor: Ivan Galgoci

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.