Europski sud pravde o copyright zaštiti API-ja

Europski sud pravde donio je odluku da API-ji (sučelja pomoću kojih komponente softvera međusobno komuniciraju) te ostale funkcionalne karakteristike softvera nisu podložne copyright zaštiti.

“Korisnici imaju pravo na ispitivanje softvera u svrhu kloniranja njegove funkcionalnosti, a prodavači ne mogu licencom pogaziti ova prava” rekao je sud.

 

Europski sud pravde

 

Odluka se prelomila na slučaju popularnog statističkog paketa SAS, kojeg je tvrtka World Programming klonirala u svrhu pokretanja SAS skripti bez modifikacije. Kako bi ovo učinili, kupili su primjerak SAS-a te su proučavali priručnik i djelovanje samog softvera. Navodno nisu imali pristup izvornom kodu, niti su dekompajlirali kod.

SAS ih je tužio, tvrdeći da njihova copyright licenca pokriva dizajn SAS skriptnog jezika te da je World Programming narušio istu procesom kloniranja softvera.

Ipak, Vrhovni sud EU-a je odbio ove argumente, uz obrazloženje da računalni kod, sam po sebi, može biti zaštićen, ali ne i funkcionalne karakteristike istog.

“Prihvaćanje zaštite funkcionalnosti računalnog programa licencom dovelo bi do potencijalnog monopoliziranja ideja te bi načinilo nemjerljivu štetu tehnološkom napretku i industrijskom razvoju. Kupac softverske licence ima pravo proučavati te testirati funkcioniranje tog softvera u svrhu utvrđivanja ideja i principa koji leže u osnovi bilo kojeg elementa programa. Sve ugovorne odredbe koje su u suprotnosti s tim pravom su ništavne i nevažeće”, odlučio je sud.

Američki sudovi se generalno slažu sa stavom Europskog suda, iako nerado nadjačavaju licence, što obično završava uklanjanjem prava koje bi korisnik inače imao (2010. godine, Court of Appeals for the Ninth Circuit potvrđuje EULA-u kojom je zabranjen reverzni inženjering World of Warcrafta).

Ovakvom odlukom Europskog suda, europski korisnici uživaju veća prava pri kloniranju softvera nego korisnici s druge strane oceana, za koje se iskreno nadamo da će jednaka prava što prije ostvariti.

 

Izvor: arstechnica

Autor: Frane Š.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.