Nadogradnja UEFI firmwarea uskoro na Linuxu

Linux Vendor Firmware Service (LVFS) korisnicima Linuxa omogućava nadogradnju vlasničkog firmwarea.

 

Četverogodišnjom intenzivnom suradnjom Della, Red Hata, Intela i Canonicala završen je projekt nazvan Linux Vendor Firmware Service (LVFS). Radi se skupu alata i servisa otvorenog koda koji omogućuju nativnu nadogradnju firmwarea na Linux sustavu.

Korištenjem takozvane UEFI Capsule tehnologije (dostupno od UEFI 2.5) krajnjim se korisnicima omogućava brza i jednostavna nadogradnja firmwarea UEFI BIOS-a, ali i ostalog hardvera. Time su lako dostupne dodatne opcije i funkcionalnosti, ispravci bugova, kao i poboljšanje kompatibilnosti s kernelom. U osnovi, LVFS će funkcionirati po uzoru na tradicionalni Driver Manager za očitavanje hardvera, preuzimanje, instalaciju i reinstalaciju firmwarea. Red Hat je već oformio središnji repozitoriji za proizvođače hardvera, razvijatelje i krajnje korisnike koji će koristiti  Linux Vendor Firmware Service.

 

gnome-software1

Gnome Software očitava dostupne nadogradnje. Izvor: https://secure-lvfs.rhcloud.com/users

 

gnome-software2

Gnome Software očitava firmware i dostupne nadogradnje. Izvor: https://secure-lvfs.rhcloud.com/users

 

 

LVFS obuhvaća skup alata:

  • Centralizirani firmware hosting za proizvođače hardvera, razvijatelje i krajnje korisnike;
  • Gnome Software – grafičko sučelje za fwupd;
  • fwupd – firmware daemon koji kreira popis komponenti (D-BUS API) koje je moguće nadograditi, brine o preuzimanju i instalaciji firmwarea;
  • fwupdmgr – komandno-linijski program za fwupd;
  • appstream-glib – upravlja CAB datotekama (sadrže nadogradnje; moguće ih je zasebno preuzeti i pokrenuti dvostrukim klikom miša);
  • fwupdate – upravlja sa UEFI Capsule, sprema ih na disk, te ih pokreće tijekom pokretanja čitavog sustava;
  • podršku za Linux Kernel 4.2+.

 

Iako je čitav projekt još uvijek u testnoj fazi, LVFS moguće je pronaći u novoj Fedori 23, Debianu Unstable i Ubuntu 15.04, a po prvi puta će biti službeno predstavljen u nadolazećem Dell Edge Gateway 5000. Korisnicima Linuxa ovime je po prvi puta omogućena nadogradnja firmwarea bez prisilnog korištenja Windowsa i njegovih alata.

Ovaj projekt otvorenog koda omogućava dugo očekivanu kvalitetnu podršku za vlasnički hardver, kao i veću razinu sigurnosti. Nadogradnje imaju vlastiti sigurnosni potpis, GPG ključ i checksum, a instalacija s root ovlastima uvelike sprječava backdoor pristup.

Za dodatne informacije posjetite službenu web stranicu ili preuzmite izvorni kod.

 

 

Izvori: en.community.dell.com, secure-lvfs.rhcloud.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
Nadogradnja UEFI firmwarea uskoro na Linuxu, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

You may also like...