Osvrt na Acer Aspire One

Prije nekih dva tjedna kupio sam Acer Aspire One, tzv. netbook. Takvi jeftini mali prijenosnici izazvali su pravu revoluciju na tržištu prijenosnika u posljednjih godinu dana, a Asus EeePC je bio prvi koji je probio led. U međuvremenu su i ostali proizvođači prijenosnika izdali svoje modele, a Intel je izdao i jeftini procesor niske potrošnje za takve prijenosnike – Atom.

Osim malih dimenzija i niske cijene (uglavnom ispod 3000 kn) odlika ovih prijenosnika je i SSD (Soild State Disk) čije su glavne prednosti, naspram uobičajnih diskova, mala potrošnja energije, otpornost na trešnju i velika brzina (glavni nedostatak je viša cijena) te to što se uglavnom isporučuju s nekom verzijom Linux operativnog sustava.

Acer Aspire One

Acer Aspire One

Na našem tržištu može se naći više verzija Acerovog netbooka: one s predinstaliranim operativnim sustavom Windows XP (Home) i one s predinstaliranim Linuxom (Linpus Linuxom baziranom na Fedori 8). Linux verzija dolazi s 8 GB SDD-om i 512 MB RAM-a, dok Windows verzija dolazi s 120 GB HDD-om i 1 GB RAM-a te je 200-300 kn skuplja od Linux verzije.

Sve verzije dolaze s 1.6 Ghz Atom procesorom i baterijom s 3 ćelije. Nakon čitanja recenzija, odlučio sam se za Windows verziju, jer je ugrađeni SSD disk vrlo loše ocijenjen (jako spor i nestandardne veličine pa ga je teško zamijeniti). Nakon malo isprobavanja starih Windowsa instalirao sam Fedoru 10 (Rawhide) preko mreže (što je s Cobbler alatom izuzetno jednostavno).

Lijepim dizajnom i težinom oko jednog kilograma oduševit će svakog tko ga primi u ruke. Dimenzije i težina mu idu u prilog, ali trajanje baterije baš i ne (2.5 sata, na Linuxu i do 3 sata). Na našem tržištu nije još dostupna baterija sa 6 ćelija što bi mu povećalo malo masu, ali bi teoretski produljilo trajanje baterije i do 6 sati.

Tipkovnica i touchpad su manji od onih viđenih na standardnim prijenosnicima pa je potrebno određeno vrijeme privikavanja. Ekran je 8.9″ s maksimalnom rezolucijom od 1024x600px što može predstavljati problem za neke dialoge/prozore u Windowsima ili Linuxu, pa se tada prozor mora ručno pomaknuti. Valja još spomenuti 3 USB utora, 2 čitača memorijskih kartica (jedan samo za SD – služi kao proširenje SSD diska, a drugi za sve popularnije memorjske kartice), standardni mrežni utor, VGA izlaz, vrlo mali punjač (cigla na žici), 0.3M piksela web kamerica ugrađena iznad ekrana te crna presvlaka koja štiti ovaj netbook od ogrebotina i prljavštine.

Postoji još i neobičan prekidač za uključivanje/isključivanje WLAN-a – WLAN pogoni Atheros čip (za Linux korisnike je značajno da od kernel verzije 2.6.27 taj čip radi out-of-box). Na sjajnoj vanjskoj plastici lako ostaju otisci i prljavština, a to je pogotovo vidljivo na tamnim verzijama (plava, crna), ali to mu se ne može baš zamjeriti.

Acer je napravio odličan netbook kojeg preporučujem svakom tko ima potprebu za takvom vrstom prijenosnika jer nudi puno toga, za cijenu od samo dvije do dvije i pol tisuće kuna.

Na Linuxu radi sve out-of-box (kernel 2.6.27) osim LED-ice za wireless i memorijskih čitača (što se da podesiti s malo tweakanja ).

Autor: A. D.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.