Red Hat bira novog Fedora Project Leadera

Robyn Bergeron

Robyn Bergeron

Pred nama je jako zanimljivo razdoblje u Fedori. Naime, nova verzija (17, “Beefy Miracle”) je praktički “pred vratima” (izlazi u svibnju), a upravo je izabran novi FPL koji najavljuje određene promjene. Pozicija Fedora Project Leadera (FPL) se, za razliku od Debianovog, koji se dodjeljuje glasovanjem ili Ubuntuovog, koji je “doživotni diktator” (nešto kao Mamić u Dinamu), dodjeljuje od strane Red Hata, koji nikad nije birao ljude iz same kompanije.

Dosadašnjem FPL-u, Jaredu Smithu, koji je na funkciju FPL-a izabran u lipnju 2010.,istekao je mandat te će ostati upamćen kao osoba koja je imala iznimno kvalitetno znanje o potrebama Fedore, kao i o potrebama Linux svijeta u cijelosti.

Za novog FPL-a izabrana je Robyn Bergeron, koja je tako postala prva žena na ovoj funkciji. Ipak, žene na vodećim funkcijama projekata nisu novost, npr., Jane Sibler je CEO Canonicala. Bergeron funkciju preuzima u vrlo značajnom tržišnom trenutku kada industrija sve više razmatra okruženje oblaka umjesto klasičnoga klijent-server okruženja.

Ona sama najavljuje da planirani šestomjesečni ciklus izdavanja ostaje i dalje, a usporavanje ciklusa je moguće jedino u slučaju krucijalnih problema, kojih za sad, na sreću, nema.

Također, najavljuje i izlazak Fedore “među oblake”. “Ne čini mi se da agresivno napadamo sektor oblaka, on sam povlači velik interes kod korisnika Fedore za njihovu dnevnu upotrebu. Postoje mogućnosti za preispitivanje, ali ne za radikalne promjene.”

Što se tiče GNOME 3, nova FPL se negativno izjasnila, kao uostalom i “otac Linuxa” Linus Torvalds, ali ipak ne želi svojevrsni “povratak na staro” kao što je učinio Linux Mint.

“Da postoji jak zahtjev, korisnici bi bili glasniji. U ovom trenutku, ne vidim razloga za povratak. Bit Fedore je oduvijek bila sloboda, tako da ako ste spremni iskoračiti i obaviti posao…”. Zaključak je jasan, ne baš “lopatu u ruke”, ali shvatili ste.

Također, Bergeron kaže da će se posebno angažirati oko uključivanja što više ljudi u sam projekt, te da neće usporavati napredak istog.

U svakom slučaju, Robyn želimo sve najbolje te smo uvjereni, kao i članovi Fedorine zajednice, da je ona savršena osoba za vodstvo projekta prema velikom marketinškom uspjehu kakav bi trebao biti “Beefy Miracle”.

Ako ste zainteresirani saznati više o Robyn Bergeron, predlažemo pročitati ovaj kratki intervju.

Izvor: internetnews.com, theregister.co.uk

Autor: F. Š.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.