SparkyLinux LXDE – U duhu Debiana

Na DistroWatchu, koji je prava slastica za distrohoppere, izabrao sam SparkyLinux. Ova jednostavna distra bazirana je na Debian testingu, namijenjena je starim i novim računalima, a dolazi s različitim, laganim desktop okruženjima i upraviteljima prozora te s posebnim gaming izdanjem: GameOver.

Opremljena je povećim brojem programa, multimedijalnim kodecima i pluginima, a odlikuje ju i prepoznavanje većine wireless kartica, zanimljiva tema desktopa i još mnogo toga. Sve nabrojano dovoljan je odgovor na pitanje: “Zašto ne isprobati?”.

SparkyLinux je jedna u nizu distri baziranih na Debianu koja polako dobiva na popularnosti. Prati rolling-release koncept, stoga nije potrebno stalno skidati novu ISO presliku kao kod drugih distri. Dostupna je u dvije arhitekture (32 (i486) ili 64 (x86_64) bita) sa sljedećim okruženjima:

  • LXDE
  • Enlightenment 0.17 (poznato kao e17)
  • MATE
  • Razor-Qt
  • Xfce
  • Trinity (TDE baziran na KDE 3.5)
  • Openbox
  • Jwm
  • CLI edition (gradite po vlastitoj želji)

U sklopu ovih okruženja, distra nudi i posebno izdanje namijenjeno igranju: GameOver.

Kako je LXDE okruženje izgledalo privlačno na screenshotu, odlučio sam isprobati ga. Veličina ISO preslike je 1.4 GB, a radi bržeg isprobavanja i instalacije ISO sam snimio na USB stik pomoću UNetbootina.

Live

Nakon odabira jezika (engleski) slijedi podizanje Live sustava. Za razliku od Debiana, ovdje se pojavljuje Plymouth s ugodnom pozadinom i animacijom do podizanja grafičkog okruženja. Desktop dolazi u kombinaciji s dockom, Conkyem i panelom. Dolaskom miša prema docku isti se agresivno budi, dok se ikonice tečno pokreću. Ovaj dock se naziva Wbar (prvi put se susrećem s ovim programom) koji ne djeluje loše, čak ga je zadovoljstvo koristiti. Conky prikazuje najpotrebnije informacije i aktivnosti koje opterećuju RAM i procesor. U kombinaciji sa zelenim slovima, ovaj desktop ne izgleda kao crno-bijeli svijet.

Sparky Linux Live

Sparky Linux Live

 

Standardni LXDE izbornik sadrži dosta predinstaliranih programa, koji će zadovoljiti većinu korisnikovih potreba. Kratak osvrt na upravitelja datoteka – sve se brzo otvara i za sad nema problema. Instalaciju SparkyLinuxa pokrećemo s desktopa klikom na ikonicu Sparky Installer, a odziv programa je iznosio 15-20 sekundi!

 

Instalacija

Instalacija je jednostavna i početnicima ne bi trebala predstavljati problem. Ponuđeni su odabir jezika, vremenske zone (automatski bira), postavke tipkovnice, unošenje korisničkih podataka, biranje tvrdog diska i dodjela particija. Kod dodjele particija pokreće se GParted u kojem pravite 3 osnovne particije za: /root, /home i swap te, nakon stvaranja particija, desnim klikom na novoizrađene particije birate koju želite postaviti za /root i /home. Instalacija se nastavlja, slijedi upit za mjesto instaliranja GRUB-a i omogućavanje Plymoutha. Zadnja ali jako korisna opcija je sažetak postavki gdje možemo provjeriti sve postavke i započeti instalaciju sustava.

 

Desktop

Nakon podizanja instaliranog sustava, ubacujem bežični USB stik koji na Debianu nije radio dok nisam instalirao potreban firmware (ath9k). Sustav ga odmah prepoznaje i pronalazi moju mrežu. Prilikom promjene pozadinske slike pojavljuje se crni okvir oko Wbar docka. Ovaj problem me podsjeća na stare verzije Ubuntua i docka, ali ovdje je rješenje vrlo jednostavno – desni klik na crnu pozadinu tj. dock restarta ovaj program pa desktop ponovno izgleda ispravno. Prije podešavanja sustava, uradio sam nadogradnju koja je uspješno završila.
Prilikom restartanja sustava nakon nadogradnje, LXDE panel se pojavio prazan, a ponovnim podizanjem sustava sve je radilo kako treba.
Wbar se, u odnosu na druge dockove, prikazuje samo na desktopu, ali ne i kod otvorenih programa. Podešavanje ovog docka se vrši pomoću programa Wbar-config, dok se promjena ikonica mora obaviti ručno, za svaku pojedinačno. Ikonice s ekstenzijom .svg nisu podržane i ne prikazuju se u docku. Također, veličina ikonica se ne pamti prilikom ponovnog pokretanja sustava.
Uz mnoštvo korisnih informacija, Conky prikazuje i opterećenost svih procesora ukupno, kao i samo jednog procesora. Ovo ne smatram nedostatkom, jer Conky možda nije rađen za jaču konfiguraciju, ali ako vam se sviđa ovaj program, uredite Conky konfiguracijsku datoteku i dodajte naredbe za više procesora.

Sparki - uređen desktop

Sparki – uređen desktop

 

 

Programi

Prvo što bih spomenuo je Sparky Center – program koji obuhvaća podešavanje cijelog sustava. Radi lakšeg rukovanja podijeljen je u više grupa, pa s lakoćom možete podešavati i izvršavati određene funkcije. Ove opcije su također dostupne u glavnom izborniku.

SparkyLinux Centar

SparkyLinux Centar

 

Dostupan je i Conky Manager za podešavanje Conkyja. Za multimediju su predinstalirani programi koji će zadovoljiti sve vaše potrebe (od slušanja glazbe do obrade videa). Za uredske poslove instaliran je LibreOffice paket koji nakon upgradea dolazi u verziji 4.1.5.3. GIMP je neizostavan program u većini distri, tu su i gThumb (preglednik slika), Camorama (program za web-kameru) i Simple scan (jednostavan program za skeniranje).
Web preglednik je isti kao kod Debiana – Iceweasel s ekstenzijom FlashGot. Dropbox klijent također se nalazi u kategoriji Internet, a tu se nalaze i drugi programi poput TeamViewera 8. Lijep dodatak su lagane igrice, a za veće potrebe tu je PlayOnLinux.
Instaliranje ostalih programa vršimo pomoću Synaptica ili terminala.

 

Update/Upgrade

Za razliku od ostalih distri gdje Update manager automatski obavještava o dostupnim nadogradnjama, kod SparkyLinuxa to moramo raditi ručno. Koristiti terminal ili krenuti lakšim putem(početnicima) – klikom na Sparky APTus koji se nalazi u glavnom izborniku i u SparkyLinux Centru – izbor je vaš. Ovaj program nije grafička zamjena terminalu, već lakši i edukativniji prikaz aktivnosti koje slijede i automatski se obavljaju u terminalu. Repozitoriji u SparkyLinuxu su nadograđeni iz Debian testinga.

Nadogradnja sustava

Nadogradnja sustava

 

Nedostaci

Wbar ne pamti zadatu veličinu ikonica nakon ponovnog podizanja sistema. Lokalizacija na hrvatski jezik nije potpuna, pa ćete tijekom korištenja naići djelomično prevedene programe. Prilikom otvaranja neke slike u GIMP-u, isti se otvara u donjem dijelu desktopa, pa je potrebno povući prozor prema gore. Ako ste naučili da povlačenjem do vrha desktopa raširite prozor preko cijelog ekrana, ostat ćete uskraćeni jer ne dolazi do širenja, a izgubit ćete kontrole prozora jer se (sada) iste nalaze iza LXDE panela. Dali spada pod nedostatke ili ne ali: u glavnom meniju, kategorija Ostalo sadrži izlistane sve programe, koji se možda ne bi trebali nalaziti u ovoj kategoriji. Ovo se lako da izmijeniti editorom glavnog menija.

 

Zaključak

Sustav nisam koristio na slabijem hardveru, pa ne mogu iznijeti prave rezultate vezane uz ponašanje ove distre. Što se tiče izgleda, u početku je crno-bijela tema bila zanimljiva; međutim, nakon par dana korištenja brzo dosadi i ponovno želim vidjeti šarenilo na radnoj površini. “O ukusima se ne raspravlja”, ali zato promjene možete izvršiti vrlo jednostavno. Hardver je prepoznat, HP-ov printer je odmah skenirao potreban dokument, a bežični adapter je u startu bio prepoznat. Distra se pokazala stabilnom, izbor programa je dosta dobar, zadovoljava sve potrebe. Još jedna stvar koja mi se svidjela ovdje je ugodno podešavanje LXDE okruženja.
Link za preuzimanje SparkyLinuxa je ovdje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
SparkyLinux LXDE - U duhu Debiana, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.