Što je novo u Ice Cream Sandwichu

Ova verzija Androida ujedinjuje 2.x verzije Androida namijenjene mobilnim telefonima i 3.x verzije namijenjene tabletima. ICS će raditi na uređajima različite namjene i veličine. Time će se olakšati posao razvijateljima koji sada više neće morati imati dvije verzije aplikacije na Marketu: jednu za mobitel, a drugu za tablet.

Osim ove očite razlike, što još ima novog u najnovijem Googleovom desertu?

Novosti su brojne i velike. Ova verzija Androida ne nudi samo kozmetičko poboljšanje i krpanje sitnijih grešaka. Evo kratak pregled najvećih izmjena.

 • Unos teksta i tipkovnica.

Tipkovnica je poboljšana, a lakši unos teksta omogućiti će i poboljšani rječnici kao i bolja podrška za greške poput ispuštenog ili dvostrukog slova, te ispuštenog razmaka. Za jezike koji to podržavaju poboljšana je i automatska sugestija riječi prilikom unosa teksta.
Dodana je i provjera pravopisa. Osim podcrtavanja pogrešno napisanih riječi Android će i nuditi sugestije za ispravak. Uveden je novi font nazvan Roboto.

 • System bar

Radi se o traci na dnu ekrana u kojoj se nalaze virtualne tipke za Početni ekran, Natrag i Nedavne programe. Traka će se moći ukloniti s ekrana ako aktivni programi odaberu prikaz na cijelom ekranu.
Svaki program će moći u System bar ubaciti i svoje vlastite opcije.

 • Google voice

Unaprijeđena je kontrola glasom. Kao i prije, moći ćete upravljati telefonom, pretraživati internet i diktirati tekst. Sustav bi trebao lakše i s manje grešaka prepoznati izgovoreno.

 • Multitasking

Multitasking je doživio značajne promjene. Upravljanje programima je lakše i intuitivnije. Recent Apps tipka pokreće male sličice pokrenutih aplikacija. Dodirom sličice prebacujete se na tu aplikaciju. Odguravanjem sličice ćete ugasiti željenu aplikaciju.

 • Face unlock

Ovaj je prilično impresivna funkcija. Možete koristiti sustav prepoznavanja lica da bi otključali vaš mobitel. Android može prepoznati vaše lice i dozvoliti vam korištenje sustava.

 • Grupiranje aplikacija u homescreenu i upravljanje aplikacijama

Jednostavnije je grupirati aplikacije na početnom ekranu. Android sada podržava mape s aplikacijama, a mape jednostavno kreirate odguravanjem ikone programa na druge ikone. Od sada programe možete deinstalirati direktno iz izbornika aplikacija.

 • Poboljšanje sustava notifikacija

Na tabletima će se obavijesti prikazivati na System Baru, dok će na telefonima one biti prikazane otklizavanjem s vrha ekrana.

 • Favoriti

Ova opcija će postojati samo na mobitelima i uređajima s malim zaslonom. Svoje omiljene aplikacije, prečace i aktivnosti ćete moći grupirati u Favorites okvir. Na taj način ćete im moći lagano pristupiti.

 • Widgeti

Widgeti su redizajnirani. Sada ih ima više i izgledaju ljepše. Imaju i više opcija, a možete im i mijenjati veličinu.

 • Praćenje podatkovnog prometa

Sada možete jednostavnije pratiti podatkovni promet. Osim direktnog praćenja prometa možete dobiti i prikaz koliko koja aplikacija troši prometa, a možete i postaviti upozorenje kada se približite određenom limitu.

 • Kamera i slike

Poboljšano je sučelje kamere. Dodana je mogućnost spajanja snimki u panoramu. Olakšano je dijeljenje slika. Za vrijeme snimanja videa možete bez prekida i snimiti fotografiju (u rezoluciji videa koji snimate). Ugrađena je detekcija lica i postavljanje fokusa dodirom na željeno mjesto. Dodane su i osnovne mogućnosti uređivanja slike. Poboljšana je galerija slika s većim thumbnailovima, a uveden je i widget za pregled slika.

Konačno možemo snimiti screenshot! Kod snimanja videa možete u stvarnom vremenu koristiti razne filtre i efekte.

 • Aplikacije

People app vas na jednom mjestu povezuje s raznim društvenim mrežama, poboljšan je Kalendar, Email vam daje mogućnost automatskog kompletiranja poruke, kao i snimanja i kasnijeg korištenja čestih odgovora. Android 4.0 podržava i video pozive.

Poboljšan je internetski preglednik (preglednik je ubrzan, a u njemu je moguće otvoriti do 16 kartica, podržana je sinhronizacija s Chromeom, a preglednik podržava i pregledavanje stranica kada niste spojeni na internet).

Android bumps je program pomoću kojega možete izmijeniti različite podatke između dva mobilna telefona. Program koristi NFC.

Ova verzija Androida donosi brojne novosti i poboljšanja. Očito je da je Google ozbiljno shvatio potencijal ovog operativnog sustava i da se trudi održati korak, ali i prestići konkurenciju. Trenutno ovu verziju Androida možete pronaći samo na Samsung Galaxy Nexus mobilnom telefonu. Jako skoro će biti izdana i Motorola Droid Razr, a novi Asusov Transformer će navodno također imati ICS.
Nadamo se da ćemo ove telefone i tablete uskoro vidjeti i u Hrvatskoj. Ako imate vremena pogledajte i Googleovu najavu ove verzije Androida (youtube.com, snimak traje sat vremena.)

Autor: B.S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Što je novo u Ice Cream Sandwichu, 4.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

1 Response

 1. 29. rujna 2012.

  […] Predstavljen ICS.  Ova verzija Androida se po mišljenju većine po prvi puta izdigla daleko iznad iOS-a i najavila sjajnu godinu za Android. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.