Analiza Linux kernela

Na konferenciji otvorenog softvera Linux.conf.au održanoj u Wellingtonu ove godine pokretač portala LWN.net i suradnik na kernelu Jonathan Corbet predstavio je analizu koda dodanog Linux kernelu u periodu između 24. prosinca 2008. i 10. siječnja 2010. U tom je razdoblju kernelu dodano 2,8 milijuna linija koda, provedeno 55 000 značajnih izmjena u samom kernelu te je on sa verzije 2.6.28 unaprijeđen na verziju 2.6.32. To jasno pokazuje da je “razvojni proces prilično aktivan”, izjavio je Corbet, pritom napomenuvši da se kernelu svakodnevno dodaje više od 7000 linija koda.

Potencijalno najzanimljiviji aspekt analize jest porijeklo tih linija koda. 18% dodataka kernelu ne pripada niti jednoj određenoj korporaciji, što upućuje na stvarni volonterski trud, dok je 7% u potpunosti neklasificirano.

Ostatak potječe od zaposlenika u kompanijama gdje je razvoj upravo tog koda jedan od glavnih ciljeva. “75% koda napisali su ljudi kojima je plaćeno za to”, zaključuje Corbet. Među njima je najproduktivniji Red Hat sa 12% koda, a slijede ga Intel (8%), IBM (6%), Novell (6%) te Oracle sa 3%. Unatoč tržišnom suparništvu tih kompanija ne postoji problem u razvoju kernela, dodaje Corbet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.