Backup na Linuxu koristeći Back in Time

Svaki iskusniji korisnik zna da postoje samo tri stvari koje su nezaobilazne prilikom korištenja računala. Te tri stvari su redom:

  1. Backup
  2. Backup
  3. Backup

Svi koji ne poštuju ove tri osnovne stvari prije ili kasnije će staviti prst na čelo, iako se može dogoditi da prislonite i nešto drugo, ako su vam podaci koje ste izgubili bili zaista bitni.

Izbor alata za izradu rezervnih kopija je zaista velik, čak što više, backup možemo odraditi čak i bez nekakvog posebnog alata osim upravitelja datotekama ili nekog programa za snimanje optičkih diskova. Ono što sam nedavno isprobao je program Back in time. Ranije sam koristio Lucky backup, ali sam odlučio da probam Back in time koji pruža mogućnost izrade snimki stanja u prošlosti. Ova mogućnost je odlična u slučaju da se presnimi neka datoteka, jer ju lako možete vratiti u neko prethodno stanje u prošlosti.

Back in time Linux

Back in time – GTK

Back in time je jedan zaista jednostavan backup alat za Linux, a inspiriran je programima Flyback i TimeVault. Rezervne kopije se prave kreiranjem snimka određenog skupa direktorija koje ste mu prethodno odredili.

Dobro je da postoje dva sučelja na raspolaganju: Gnome i KDE 4 (> = 4.1). Aplikacija se lijepo uklopi na vaš sustav, bez obzira koje radno okruženje koristili. O instalaciji neću govoriti, jer vjerujem da ga većina distribucija sadrži u svojim repozitorijima.

Par stavki koje morate podesiti:

  1. Mjesto gdje želite spremiti snimak
  2. Odabrati direktorije za koje želite da se spreme rezervni snimci.
  3. Odrediti u kojim vremenskim intervalima da se obavi backup (ručno, svaki sat, svaki dan, svakog tjedna, svakog mjeseca)

Back in time Linux

Postavke

I to vam je sasvim dovoljno da vam računalo samo, bez dodatne intervencije, nakon intervala koji ste mu odredili, napravi rezervni snimak podataka onih direktorija koje ste mu prethodno odredili.

Ukoliko spadate među zahtjevnije korisnike, back in time vam omogućuje da odete i u sitnije detalje, no ovdje ih neću spominjati, vjerujem kako ćete se snaći i sami.

Kao dodatni vid zaštite, najbolje je da se backup pravi na nekom drugom uređaju. Ljudi često koriste CD/DVD diskove ili vanjske tvrde diskove. U slučaju da želite praviti kopije na nekom drugom računalu preko mreže, moja preporuka je NFS, koji i sam koristim. Napravio sam i upute za podešavanje NFS servera i povezivanje klijenta na isti, možete ih pronaći na mom blogu.

I za kraj, citat nepoznatog autora:

Korisnici računala su podjeljeni u dvije kategorije:

Oni koji su izgubili podatke

…i oni koji nisu izgubili podatke, JOŠ.

Autor: Zoran Olujić

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.