LZS intervju: Zoran Zagrajski – OHOHO PC

Prije nekoliko mjeseci, sasvim slučajno smo naišli na vijest o maloj domaćoj tvrtki koja je odlučila krenuti s proizvodnom malo neuobičajenih računala. Malo kasnije smo saznali da jedini operativni sustav koji dolazi predinstaliran na tim računalima je GNU/Linux (Ubuntu), stoga nam nije preostalo ništa drugo već stupiti u kontakt s vlasnikom tvrtke Zoranom Zagrajskim i postaviti mu nekoliko pitanja. Što smo tom prilikom saznali možete pročitati u nastavku.

 

OHOHO PC - prednja strana Izvor: http://www.ohoho.pro
OHOHO PC – prednja strana Izvor: http://www.ohoho.pro

 

LZS: Budući da ne znamo za poduzetnike (ako ih uopće ima) koji su se odlučili baviti proizvodnjom računala (isključujemo velike uvoznike ili trgovine računalnom opremom koji slažu generička računala pod nekim svojim “brandom”), za početak može par riječi o tvrtki “OHOHO” d.o.o.?

Zoran: Tvrtku smo osnovali moja supruga Ivana i ja 2013. godine u Koprivnici gdje i stanujemo. Nakon što smo se oboje  desetak godina bavili 3D modeliranjem, dosadilo nam je baviti se isključivo uslužnom djelatnosti te smo zajedno odlučili krenuti u proizvodnu djelatnost u polju koje nam je poznato, a to su računala.

LZS:  Od kuda ideja da se kućište računala napravi od drveta?

Zoran: Prva ideja je bila napraviti uredski stol gdje bi računalo bilo ugrađeno u sam stol, a veličina i oblik bi se prilagođavao željama kupca. Međutim, od navedene ideje smo (zasad) odustali jer kako zbog same cijene takvog proizvoda za krajnjeg kupca, tako i zbog većeg broja certifikata koje bi morali ishoditi, a što sami financijski ne bi mogli podnijeti.

Što se tiče odluke da drvo bude primarni materijal izrade, razlog je jednostavan – drvo je relativno lagano za obradu i svaku buduću varijaciju je vrlo jednostavno uklopiti u dizajn. Povrh toga, treba mišljenja sam da treba poticati korištenje i sadnju drveća jer je savršeni CO2 tank. Budući da obično drvo “radi”, odlučili smo se na šperploču jer je otpornija i duže drži oblik od običnog (jeftinog) drva, a jedino mi je žao što moramo koristiti materijal iz uvoza jer domaćih tvrtki koje bi proizvodile kvalitetnu šperploču jednostavno nema.

LZS:  Spomenuli ste certifikate. Što to konkretno to znači na primjeru OHOHO i OHOHO.Pro PC-e, odnosno za krajnjeg korisnika?

Zoran: Kako smo u startu odlučili ići na cijenom prihvatljivo (školarcima) i energetski učinkovito računalo, temelj za dizajn proizvoda je bila maksimalna gornja granica potrošnje od  120W TDP-a. Kako smo za osnovu uzeli ITX standard, nakon nekoliko prototipova došli smo do dimenzije računala od 22 x 22 x 10 cm (koje u jačoj verziji podržava max 120W CPU+GPU TDP) i s time prototipom smo nakon testiranja u Končar institutu dobili CE certifikat koji jamči da je računalo sposobno raditi bez ograničenja i daje sigurnost budućem korisniku da je kupio energetski učinkovito računalo. Što to konkretno znači mogu pojasniti na primjeru zgrade Hrvatskih Šuma u Koprivnici gdjeje moja tvrtka radila energetsku certifikaciju. Kad bi sva postojeća računala kod njih zamijenili OHOHO računalima, godišnja ušteda na potrošenoj struji bi bila bi oko 11.000,00 kn i to bez uvođenja virtualizacije koja bi još dvostruko smanjila potrošnju po korisniku. Ako se pogleda koje stvari su potrebne za unos informacija u uredu, onda je ovo računalo više nego dovoljno.

OHOHO PC - lijeva strana Izvor: http://www.ohoho.pro
OHOHO PC – lijeva strana Izvor: http://www.ohoho.pro

 

LZS:  Iz gore navedenog se može zaključiti da je primarni cilj ušteda. Koje se komponente uopće ugrađuju u OHOHO računalo i koja je ciljana skupina korisnika?

Zoran: Kako sam već rekao na početku, desetak godina smo se supruga i ja bavili  3D modeliranjem. U početku smo radili na AMD Phenomu koristeći virtualizaciju kako bi mogli oboje raditi istovremeno. No, vremenom su se zahtjevi i platforme promijenili pa smo se prebacili na vSphere platformu koja je omogućila direktan pristup hardveru u svakoj virtualki. Jedan 3930k je radio s tri CAD stanice i NAS/print/backup serverom u pozadini.

Kako nam je kroz godine rada kroz ruke prošlo puno raznog hardvera te imajući u vidu potrebe raznih skupna korisnika, javila se i misao koji su minimalni zahtjevi da računalo zadovoljavajuće služi korisnika. Nakon isprobavanja raznog hardvera došli smo do spoznaje da za većinu kućnih i uredskih korisnika ispostavilo se da je top model za takve stvari Athlon 5350 (AM1).

Imajući na umu štedljivost, naredni bitan dio je izbor napajanja i tu je glavnu ulogu odigrao picoITX adapter koji pretvara 12V ulaz na ATX struju. 12V daje adapter od 60W koji dolazi uz osnovnu konfiguraciju i više je nego dovoljan jer samo računalo troši 40-45 W max, dok bi ugradnja klasičnog ATX napajanja od cca. 300W rezultirala skoro dvostruko većom potrošnjom struje zbog gubitaka u samom napajanju (jači model dolazi s adapterom od 120W).

Ostatak bitnih komponenti su još radna memorija (4 GB DDR3) i disk kod kojeg je odluka pala na 120 GB SSD (opet minimalna potrošnja energije i brzina rada) te dodatna grafička kartica kod jačeg modela.

Ciljana skupina korisnika su nam roditelji s djecom koja idu u školu i gdje bi za prihvatljivu cijenu od cca 1.500 do 1.600 kn po računalu djeci mogli priuštiti računalo za učenje koje zauzima minimum prostora, tiho je i ne troši puno struje. Naravno da smo imali u vidu da uz računalo treba kupiti i periferije u vidu tipkovnice, miša i monitora no izbor tih komponenti je ostavljen financijskim mogućnostima roditelja. Druga ciljana skupina korisnika su tvrtke kod kojih je bitna potrošnja energije zbog većeg broja računala, unificiranost platforme radi lakšeg održavanja i mogućnost personalizacije samog izgleda računala jer se isto proizvodi korištenjem CNC strojeva i 3D printera no sve je stvar dogovora i potreba krajnjih korisnika.

Modifikacije su praktički beskrajne: npr. mogu se gumbi i portovi premjestiti na gornju plohu pa se računalo objesi na zid, graviranje loga na gornju plohu, povećanje broja podržanih diskova, itd. Bočni otvori se isto mogu mijenjati, ali ne mnogo jer je primarno održati adekvatnu ventilaciju.

OHOHO PC - desna strana Izvor: http://www.ohoho.pro
OHOHO PC – desna strana Izvor: http://www.ohoho.pro

 

LZS: Tu se slažemo s idejom jer smo mišljenja da je ugodnije i zasigurno zdravije raditi i učiti za stolnim računalom i velikim (većim)  monitorom umjesto da za učenje koriste neki od ulaznih modela laptopa koji se nude na tržištu.

Zoran: Naravno, osim toga neka obitelj može za prihvatljive novce pokriti računalne potrebe dvoje školaraca računalom na kojem se mogu učiti i raditi i zahtjevnije stvari tipa 3D modeliranja ili renderinga što se na ulaznim modelima laptopa baš i ne može.

LZS:  Imajući u vidu navedeno, nameće se odgovor zašto ste se odlučili za Linux kao primarni OS.

Zoran:  Da, zbog cijene i mogućnosti Linux je neizbježan. Istina da nema nekih profi programa na Linux platformi, ali kako su nam ciljana skupina prvenstveno školarci, Linux je najbolja opcija jer ga teško mogu slučajno pokvariti, gotovo da nema malicioznog softvera (virusa) za Linux platformu. Također, sam Linux dolazi sa svim potrebnim  osnovnim programima za normalno korištenje (Libre Office, GIMP i sl.).

Što se tiče Linuxa, znam da postoje razne distribucije no odabrao sam Ubuntu kao meni najpoznatiju, ali korisnike ništa ne prijeći da na računalo stave koju god distribuciju žele. Prihvaćam i sve sugestije oko izbora Linux distribucije pa u budućnosti možda i neće biti  Ubuntu.

LZS: Dok smo neobavezno ćaskali prije ovog razgovora, spomenuli ste da ste željeli pomoći strukovnim školama, ali da je odaziv bio nikakav pa ovom prilikom možete  ponoviti što ste imali na umu, možda netko iz nadležnih institucija pročita pa se malo pokrenu.

Zoran: Strukovnim školama sam nudio izradu 3D printera i CNC stroja te obuku… zapravo još uvijek nudim. Ideja je omogućiti školama da same pokriju troškove informatizacije uz minimalna ulaganja (500-600 kn po učeniku). Usput, djeca bi imala priliku učiti na konkretnom primjeru rukovanje strojevima i programiranje, a jednom kad shvate da uz ta dva stroja i svog uloženog truda u učenje, mogu proizvoditi sve druge strojeve dolazi do oslobađanja kreativnosti koja čuči u svakom djetetu. Osim toga, škole mogu za potrebe drugih smjerova eksperimentirati s raznim novim idejama i prototipovima – od novog oblika žlice pa dalje.

Školama sam zapravo osim izrade 3D printera i CNC stroja nudio i početnu edukaciju djece i nastavnika kako programirati strojeve potrebne za proizvodnju (CNC i 3D printer) i kako raditi s njima (3D modeliranje) no odaziv je nikakav.  Razlog tome je možda i jedini uvjet koji sam imao, a to je da su škole u krugu 50-ak km od Koprivnice jer bih sam snosio i troškove puta, a sve drugo bi ionako bilo na volonterskoj osnovi.

Osim za škole, nacrti, dizajn i sve drugo vezano uz računalo dajem na slobodno korištenje svima, spreman sam prihvatiti svaku dobru modifikaciju no jedini je uvjet da one također moraju javno dostupne i slobodne za druge korisnike.

OHOHO PC - zadnja strana Izvor: http://www.ohoho.pro
OHOHO PC – zadnja strana Izvor: http://www.ohoho.pro

 

LZS: Puno je “slobodnog razmišljanja” u tom pristupu no vraćamo se na problem državnih institucija da tvrdoglavo odbijaju nešto što je besplatno ili povoljno.

Zoran: Ma problem je općenito u našim institucijama. Cijeli projekt za sad guramo vlastitim sredstvima jer bilo kakva nabavka sredstava iz kojekakvih inkubatora za obrtnike nakon par mjeseci natezanja i gubljenja vremena rezultira time da čovjek odustane – previše je pravnika i ekonomista tamo.

LZS: Planirate li još neki proizvod u budućnosti?

Zoran: Planova je puno, no sve ovisi o tome kako će tržište prihvatiti naš prvi proizvod, odnosno hoćemo li opstati na tržištu ili ćemo se morati vratiti primarno uslužnoj djelatnosti. Ako uspijemo, u planu je izrada dizajna za sistem po mATX standardu od 200 ili 250W. Veća računala od mATX standarda nećemo raditi za naprijed navedene skupine korisnika i ako neko misli da mu treba 7 slotova za sve komponente da bi mu dijete moglo učiti, neka još malo razmisli o svom životu 🙂

LZS: I za kraj, gdje se uopće može kupiti OHOHO PC?

Zoran: Trenutno ga je moguće naručiti izravno od mene na e-mail: ohoho.pro@gmail.com, a u pregovorima sam s jednim  shopom u Zagrebu (Uzi.shop op/a) koji bi vršio distribuciju unificiranih primjeraka. Za eventualne “custom” modele narudžbe bi se ipak vršile preko mene radi lakše komunikacije i kako bi naručitelj na neki način sam sudjelovao u procesu izrade.

LZS: Zahvaljujemo na razgovoru i želimo da uspijete, kako u ovom tako i u budućim projektima.

Zoran: Hvala… i ako želite, mogu vam ustupiti jedno računalo na testiranje pa da sami provjerite kako se ponaša pod Linuxom.

***

Ponudu smo objeručke prihvatili i uskoro ćete moći pročitati dojmove kako radi i pod nekim drugim GNU/Linux distribucijama.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
LZS intervju: Zoran Zagrajski - OHOHO PC, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.