Mageia Linux – prvi pogled

U posljednje vrijeme dosta se priča o budućnosti Mandrive. Naime, većina ljudi koji su radili na toj distribuciji, čak i ključni developeri, dobila je otkaz iz Edge-IT-a, kompanije koja stoji iza Mandrive, te je budućnost kompanije upitna. Jedno od mogućih rješenja bilo je (sasvim logično) forkanje Mandrive, pa je 18. listopada prošle godine ta skupina bivših Mandrivinih zaposlenika objavila kako je Mandriva uspješno forkana u novu distribuciju pod imenom Mageia. Za održavanje Mageie brine se neprofitna organizacija sastavljena od većine bivših developera Mandrive te velikog broja bivših Mandrivinih korisnika.

Mene je zanimalo je li Mageia samo fork Mandrive ili ipak nešto više od toga, pa sam odlučio provjeriti.

Mageia dolazi od grčke riječi “μαγεία” (mageia), što znači “magija” te već samim imenom asocira na izvorni Mandrake Linux. Naime, prvotno ime Mandrake Linuxa bilo je Mandrake the Magician. Mageia dolazi u dva “okusa” koji se mogu odabrati prilikom instalacije: KDE Plasma desktop i GNOME desktop.

Mageia Linux radna površina
Mageia Linux radna površina

 

Instalacija je grafička i u potpunosti prilagođena početnicima. Installer je onaj stari, dobro poznat još od Mandrakelinux 10.1 Download verzije, koji je kroz vrijeme estetski dotjerivan od strane Mandrive.

Sam proces je poprilično pojednostavljen i sveden na “odgovori na pitanje” pristup. Jedina zamjerka procesu instalacije jest njeno trajanje. Za instalaciju je, naime, bilo potrebno punih 50 minuta, od čega je više od pola sata utrošeno na instalaciju GRUB-a.

Za desktop sučelje sam odabrao KDE koji se baš i nije pokazao previše stabilnim, a često se i cijeli sustav znao zamrznuti. Također, nekoliko puta se usred rada cijeli sustav iz još uvijek neobjašnjivih razloga resetirao.
Nakon toga sam odlučio probati i GNOME sučelje. Dobri stari GNOME 2.2.3 u vanilla izdanju, sve upravo onako kako su developeri zapakirali i ostavili nama smrtnicima da se dalje patimo. Uslijedilo je oduševljenje. Odjednom se sve ponašalo kao neka druga distribucija. Sustav je brz, nema zamrzavanja, nema rušenja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.