1.502 pregleda

Novi Zeland: škola na otvorenom kodu

0

Usprkos dugoročnom ugovoru vezanog uz edukacijski sektor, potpisan između vlade Novog Zelanda i softverskog giganta Microsofta, jedna srednja škola u sjevernom predgrađu Aucklanda odlučila se na drugačiji pristup. Ravnatelj Mark Osborne bio je odlučan u namjeri da škola koristi isključivo softver otvorenog koda, a u roku od samo mjesec dana uspjeli su kompletan sustav postaviti “na noge”. Ubuntu Linux odabran je za Desktop računala, dok je Mandriva postavljena na četiri ključna servera (vatrozid, storage i dva KVM hipervizora).

Naravno, mreža nije ograničena isključivo na Linux – učenici se mogu spojiti koristeći čitavu vojsku različitih uređaja, počevši od PSP-a, Macova itd.

Naravno, slijedi i razočaravajući dio priče; usprkos korištenju besplatnog softvera, škola nije primila nikakve zasluge sa snižene troškove, zahvaljujući “brilijantnom” Microsoftovom poslovnom modelu i ugovorima, koji državu obvezuju na plaćanje dogovorene svote za licence, bez obzira koriste li se njihove tehnologije ili ne. Više o svemu pročitajte na web adresi cio.com.au.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oznake:,

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.