Novi Zeland: škola na otvorenom kodu

Usprkos dugoročnom ugovoru vezanog uz edukacijski sektor, potpisan između vlade Novog Zelanda i softverskog giganta Microsofta, jedna srednja škola u sjevernom predgrađu Aucklanda odlučila se na drugačiji pristup. Ravnatelj Mark Osborne bio je odlučan u namjeri da škola koristi isključivo softver otvorenog koda, a u roku od samo mjesec dana uspjeli su kompletan sustav postaviti “na noge”. Ubuntu Linux odabran je za Desktop računala, dok je Mandriva postavljena na četiri ključna servera (vatrozid, storage i dva KVM hipervizora).

Naravno, mreža nije ograničena isključivo na Linux – učenici se mogu spojiti koristeći čitavu vojsku različitih uređaja, počevši od PSP-a, Macova itd.

Naravno, slijedi i razočaravajući dio priče; usprkos korištenju besplatnog softvera, škola nije primila nikakve zasluge sa snižene troškove, zahvaljujući “brilijantnom” Microsoftovom poslovnom modelu i ugovorima, koji državu obvezuju na plaćanje dogovorene svote za licence, bez obzira koriste li se njihove tehnologije ili ne. Više o svemu pročitajte na web adresi cio.com.au.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.