Objavljena Mandriva 2009.1 “Spring”

Mandriva Linux od jučer je dostupna u “Spring” verziji, brojčane oznake 2009.1. Kao i obično, možete se odlučiti između tri različita izdanja: One Edition (besplatni LiveCD s priloženim vlasničkim upravljačkim driverima), Powerpack edition (komercijalna verzija u koju je uključena podrška, vlasnički codeci tipa MP3, WMA, WMV i set različitih vlasničkih aplikacija) te Free edition (besplatna verzija koja sadržava isključivo pakete otvorenog koda).

Priložena radna okruženja su svježi KDE 4.2.2 (KDE3 je izbačen, iako pakete još uvijek možete povući iz Contrib repozitorija), GNOME 2.26 i Xfce 4.6. Linux kernel je verzije 2.6.29, posebno prilagođen od strane Mandriva tima, s podrškom za EXT4 datotečni sustav. Od ostalih paketa tu je X.org 7.4, Mozilla Firefox 3, OpenOffice.org uredski paket sa dodatnim ekstenzijama i dr.

Najavljeno je i do 25% kraće vrijeme boot procesa, bolja podrška za veći broj netbook prijenosnika (Asus EeePC modeli, Acer Aspire One, MSI Wind i dr.), poboljšani sigurnosni centar (MSEC), izmijenjeni artwork i ostalo.

Opširniji pregled novosti u Mandrivi 2009.1 potražite na ovome linku, dok sami download možete obaviti na ovim stranicama.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.