Osam godina PCLOS-a

U svijetu operativnih sustava osam godina je prilično dugo. Nema puno Linux distribucija koje vuku svoje korjene iz tog doba. PCLOS je službeno nastao u listopadu 2003. godine odvajanjem od nikada prežaljenog a tada megapopularnog Mandrake Linuxa. Mandrake u to doba upravo počinje proces promjene imena u Mandrakesoft a potom dvije godine kasnije u Mandrivu.

Texstar je tada bio jedan od vodećih slagača rpm paketa za Mandrake Linux. Budući da je bio razočaran arogancijom, politikom i napuhanim egom pojedinaca u Mandrakeu još 2000. godine je pokrenuo paralelni rpm repozitorij i svoju stranicu PCLinuxOnline. Iz toga se 2003. rodio PC Linux OS.

Mnogi mu priznaju prvenstvo kod nasljeđa Mandrakea i kažu da je zadržao njegov duh što njegov legalni nasljednik Mandriva nikako nije uspjela. Trenutno na razvoju PCLOS-a aktivno radi dvanaest do petnaest ljudi uz pomoć brojne zajednice koja dosta fanatično brani svoju distribuciju i njezinog tvorca Texstara.

U posljednjih godinu i pol dana svjedoci smo ponovno vraćanja popularnosti ove zanimljive distribucije. Korisnici su prepoznali njezinu “Sve je uključeno” filozofiju, rolling release sustav nadogradnji i velik broj paketa u repozitorijima. Posebno je hvaljen modificirani kernel koji nekada zna pokrenuti uređaje koji su odbijali poslušnost na drugim distribucijama.

Ako još niste, isprobajte PCLOS. Radi se o distribuciji koja je lagana za održavanje, prijateljski naklonjena početnicima, a rolling release sustav nadogradnji vas oslobađa muke reinstaliranja sustava svakih nekoliko mjeseci kad izađe nova verzija.
Posebno je hvaljena KDE verzija, ali XFCE i LXDE verzije su također izuzetno dobre.

Intervju s tvorcem PCLOS-a Texstarom pročitajte na sljedećoj stranici: linux-blog.org. PCLOS možete preuzeti sa sljedeće stranice: http://www.pclinuxos.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.