Osijek: 3D modeliranje i animacija u Blenderu

U vremenu od 23. do 25. siječnja 2009. godine Hrvatska udruga Linux korisnika podružnica Osijek u suradnji s Udrugom obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Osječkom udrugom korisnika bežičnih mreža OSWireless organizira predavanje i dvodnevnu radionicu 3D modeliranje i animacija u Blenderu.

Što je Blender?

Blender je besplatna i slobodna 3D grafička aplikacija koja omogućuje modeliranje i animaciju, UV mapiranje, renderiranje, compositing, kreiranje tekstura i skeleta, kreiranje interaktivnih 3D aplikacija i video editiranje. Blender se može koristiti na različitim operativnim sustavima od Linux-a i Microsoft Windows-a, preko Mac OSX-a do OpenBSD-a.
Inicijalno je Blender osmislila nizozemska tvrtka NaN u vlasništvu Ton Roosendaala, no u konačnici Blender grafička aplikacija rezultat je rada Blender fondacije, neovisne i neprofitne javne organizacije koja želi razvijati i promicati 3D tehnologiju na međunarodnom nivou s Blenderom kao osnovnim alatom.

Blender ima široki spektar mogućnosti zbog kojih ga se može usporediti s mnogim komercijalnim 3D softverskim rješenjima. Na njegovu razvoju radi zajednica stručnjaka i korisnika koji pišu i izdaju priručnike i vodiče za rad u Blenderu, poznatija kao BlenderArtists. Na njihovim se stranicama http://blenderartists.org/forum/ mogu pronaći korisni savjeti i upute, a cijela zajednica djeluje kao podrška svim korisnicima Blendera.

O popularnosti i mogućnostima ovog alata svjedoče i filmovi kao što su Big Buck Bunny, Elephants Dream, Murnau the Vampire i mnogi drugi koje možete pogledati na http://www.blender.org/features-gallery/movies/ .

Više o Blenderu možete pročitati na sljedećim linkovima:

Predavanje i radionica

Predavanje i dvodnevna radionica održat će se u Osijeku od 23. do 25. siječnja u prostoru Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovarskoj ulici br. 3 (I. kat) prema sljedećem rasporedu:

  • petak, 23. siječnja 2009. od 18:00 do 20:00 sati: predavanje 3D modeliranje i animacija u Blenderu (uvod u 3D, koncepti, terminologija),
  • subota, 24. siječnja 2009. od 10:00 do 14:00 sati i od 16:00 do 20:00 sati: prvi dio radionice 3D modeliranje i animacija u Blenderu,
  • nedjelja, 25. siječnja 2009. od 10:00 do 14:00 sati i od 16:00 do 20:00 sati: drugi dio radionice 3D modeliranje i animacija u Blenderu.

Na kraju radionice svaki će polaznik dobiti DVD s materijalima – Blender softverom, aplikacijama Inkscape i Gimp, tekstovnim i video priručnicima i najpoznatijim filmskim uratcima u Blenderu.

Cilj je ovog predavanja i radionice upoznati sve zainteresirane za 3D modeliranje i animaciju, kao i (buduće) stručnjake u tom području s osnovama rada u Blenderu te svim grafičkim mogućnostima i prednostima koje isti pruža u području 3D grafike i videa.

Predavanje je slobodno, a za pohađanje dvodnevne radionice plaća se kotizacija u iznosu od 100,00 kn. PRIJAVE za radionicu zaprimaju se na ovim stranicama.

Za radionicu potrebno je posjedovati vlastito laptop računalo s instaliranom Blenderom.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.