Otvoreno pismo za NVIDIA otvorene drivere

Na web stranici opentheblob.com objavljeno je otvoreno pismo kojim se traži otvarenje specifikacija, dokumentacije ili drivera za nVIDIA grafičke kartice. Svoj doprinos možete ostaviti na način da se potpišete na pismo i ostavite vlastiti komentar. Da ne prevodimo cijeli tekst, izdvojit ćemo samo neke važnije dijelove.

“GNU/Linux zajednica i dolje potpisani, ljubazno molimo nVIDIA korporaciju da poveća napore kako bi omogućila open source zajednici da napravi besplatne drivere za vaše grafičke kartice. Vaši glavni suparnici na tržištu, AMD/ATI i Intel, ne samo da podržavaju zajednicu pri kreiranju open source drivera, već su otvorili i dokumentaciju za programiranje hardvera.”

“Zahvalni smo vašoj kompaniji što nam je pružila jedne od najboljih drivera zatvorenog koda za linux, koji nažalost ipak imaju određene probleme i sprečavaju mnoge korisnike da imaju uistinu besplatnu softversku platformu.”

“Vaši “nv” driveri otvorenog koda su poprilična katastrofa, ograničena na 2D akceleraciju, sa mnogim ograničenjima i zbrkanim kodom.” Postoji zanimljiva grupa programera koji su voljni pomoći pri kreiranju otvorenih 3D nVIDIA drivera. Razvijatelji Nouveau vjerni su idealima besplatnog softvera do te mjere da su proveli godine radeći tzv. “reverse engineering” vašeg hardvera i kreirajući drivere otvorenog koda, bez primanja ikakvih novčanih sredstava za ovaj ogroman trud.”

“Molimo vas da nas obavijestite o vašim planovima i pridružite se open-source zajednici.”

Pogledajte pismo i potpišite se na ovim stranicama.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.