Porteus – Live Slackware?

Slackware je relativno zahtjevna Linux distribucija. Dosta traži, ali ako ste se spremni potruditi, možete dobiti prilično optimiziran sustav. Međutim, jedna od njegovih mana je što nema Live CD. Slax je ispunjavao tu ulogu, ali je razvoj te male distribucije odavno stao.

Tu na scenu stupa Porteus. Radi se o zanimljivoj Live distribuciji, koja dolazi u 32 i 64-bitnom obliku. Zanimljivo, KDE je na 32-bitnoj verziji dostupan samo kao 3.5, dok je na 64-bitnoj verziji dostupan KDE 4. Osim KDE-a, dostupno je i LXDE sučelje.

Još jedna zanimljivost je da se distribucija može “instalirati” na hard disk, ali ta “instalacija” služi samo za poziv Live CD-a koji onda koristite kao i bilo koji drugi Live CD. ISO je velik samo 300 MB i nudi neobičnu instalaciju dodatnih programa uz pomoć starih Slaxovih modula. Multimedijski kodeci i Flash su predinstalirani, zadani internetski preglednik je Firefox a Koffice odrađuje uredske poslove.

Kratak osvrt na ovu distribuciju možete pročitati ovdje (nažalost, Porteus nije baš oduševio autora osvrta).

Moguće da bi iskusniji korisnik Slackwarea mogao dosta izvući iz ovog Live CD-a, ali za sada izgleda da Porteus ipak nije spreman za svakodnevni rad. Možda će u budućnosti sazrijeti i ponuditi ozbiljniji Live CD za sve one koje zanima Slackware, ali se boje prolaziti kroz instalaciju i podešavanje te distribucije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.