Rootanje Android uređaja

Počela je invazija Android telefona te je broj korisnika drastično narastao. Većina ljudi su jako zadovoljni svojim uređajima, no važno je napomenuti da je to tek djelić mogućnosti što pruža Android. Naime, rootanje Android uređaja omogućava vam da stavite koji hoćete ROM te dodatne privilegije koje inače nemate.

Primjera radi, možete mijenjati izvorne aplikacije (kalendar, sat, mail..), mijenjati teme, raditi recovery slike, imati punokrvni terminal i puno toga. Glavne prednosti ću izdvojiti unutar poglavlja, a na kraju možete naći popis korisnih linkova te linkove do tutorijala – kako rootat mobitel. Za sve koji imaju HTC, znajte da postoje verzije sa HTC Sense sučeljem! Što se garancije tiče, nisam upoznat točno – gubite je, no ako vam je mob umro; mala je vjerojatnost da će znati da je mobitel rootan!

Navedimo prednosti:

aNetShare – WiFi tethering

Već par puta me ovo spasilo, a omogućava vam da napravite, laički rečeno, WiFi Access Point. Znači, s bilo kojeg uređaja koji ima WiFi (laptop, iPad, iPod, drugi smartphone) možete se spojiti preko svog Android mobitela te otići na internet. Zašto će vam to? Pa mobiteli nekad nisu

prikladni za rad, pogotovo ako treba programirati; a imati dodatni 3G modem je novčano skuplje, a češće ćete ga zaboraviti nego mobitel.

USB tethering (službeno podržan od verzije 1.6)

Iako nisam upoznat sa situacijom na službenom Android 2.1, znam da Android

Backup image

Svaki tjedan napraviti kompletni backup mobitela, zajedno sa apsolutno svim postavkama i aplikacijama je poželjno. Ukoliko nemate rootanu verziju, možete napraviti backup samo poruka, kontakata no aplikacije i home-screen widgete ćete morati opet instalirati/podešavati. Rootan mobitel omogućava da vratite verziju backupa i sve se vraća na stanje kad ste napravili taj backup!

Pristup shell-u, aplikacijama, root opcije

Iako većini neće biti korisno, omogućava vam pokretanje svih aplikacija (s mogućnošću izvršavanja kao root) – ls, ping, cp, mv. Također, možete instalirati razne linux biblioteke. Bootscreen možete također mijenjati, napraviti vlastiti. Nema toga što ne možete kada ste root!

Instalacija programa na SD karticu

Ukoliko ostanete prekratki za prostor na mobitelu, možete instalirati aplikacije na memorijsku karticu (/sdcard). Sve što je potrebno je formatirati karticu na ext3 i sve uredno radi (napraviti obavezno backup kartice!)

Zaključak

Nemate što izgubiti, pogotovo ako ste na verziji Android 1.5/1.6. Također, svi koji su na 2.1 također mogu samo dobiti neke prednosti, a sve ostalo radit kao da je originalni softver. Korisnici HTC Sensea imaju sve isto te sve ispravno radi (osim HTC News, no to se da zamijeniti).

Evo nekih zanimljivih linkova:

Rootanje T-Mobile G2 Touch (aka HTC Hero) s kreiranjem GOLDCARD-a [HR]

Rootanje HTC Desire [EN]

VillianROM s HTC SENSE (upravo izašla verzija 12, osobno koristim 10)

modaco.com

xda-developers razni ROM-ovi.

 

Autor: Josip Šokčević

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.