Zitmo – Trojanac na Androidu

Internet bankarstvo putem pametnih telefona je postalo nešto manje sigurno – na Android telefonima se pojavio Zitmo. Radi se o trojanacu koji se postavlja na mobilni telefon i glumi posrednika između banke i korisnika.

Na sreću, ovakav način internet bankarstva nije uobičajen kod nas (korisnik se spaja na bankinu internetsku stranicu, potom na svoj mobilni telefon dobije SMS poruku sa sigurnosnim kodom. Taj sigurnosni kod korisnik unosi na bankinu internetsku stranicu i tek nakon toga može koristiti internet bankarstvo).

Da bi ste se zarazili ovim trojancem, morate se najprije zaraziti malicioznim softverom na vašem računalu. Virus na računalu prepozna vaše spajanje na internet stranicu banke – tada se predstavi kao banka i zahtijeva da instalirate sigurnosni program na svoj mobitel, a sigurnosni program je naravno Zitmo. Kada ste instalirali trojanca, krug je zatvoren i virus na vašem računalu u sprezi s trojancem na mobitelu može polako uzimati vašu ušteđevinu.

Kao što smo naglasili, da bi se ovo desilo morate najprije imati računalni virus, a potom instalirati neprovjereni softver s izvora izvan Android Marketa.

To je za sada jednostavno spriječiti: koristite Linux računala kod internetskog bankarstva, a pripazite kod instalacije softvera izvan Marketa, mnogi imaju u sebi skrivene trojance (pogotovo piratske verzije programa koji se plaćaju).

Android je već nekoliko puta bio prozivan kao platforma na koju se relativno jednostavno može prošvercati zloćudni program. S porastom popularnosti Androida sve više će se pojavljivati programi koji će zloupotrebljavati sigurnosne propuste (vjerojatno nije daleko vrijeme kada ćemo i na Android mobitelu morati imati instaliran antivirusni program).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.