Budi dobar susjed, dijeli svoju mrežu

Otvorena mreža je hvalevrijedan projekt u duhu slobodnog i otvorenog koda, odnosno zajednice. Ekipa dijeli mrežu svojim susjedima i svim slučajnim prolaznicima. Već dugo se poznajemo i konačno smo odlučili postaviti još jednu točku te izravno sudjelovati u dijeljenju.

Važno je naglasiti da cilj ovog projekta nije nagovarati ikoga da se priključi ideji. Glavni cilj je omogućiti onima koji razmišljaju slično poput nas da to naprave na jednostavan i siguran način. Prosječan internet korisnik potroši samo 10% podatkovnog prometa koji mu omogućava davatelj usluge. Zašto onda ne podijeliti dio toga sa susjedima, učiniti dobro djelo i omogućiti slobodno surfanje onima koji to nemaju?

Na službenoj stranici Otvorene mreže možemo pronaći mnoga česta pitanja (i odgovore). Mi smo prije postavljanja točke dobro proučili upute i uspješno aktivirali točku. Postali smo tako još jedna “mala kap” koja pomaže u stvaranju boljeg društva. Osjećamo se bolje zbog toga i ponosni smo na svaki ovakav korak naprijed.

Na chatu Otvorene mreže upoznali smo hrpu mladih ljudi punih ideja, a s nekima smo se družili i uživo. Puno je točaka otvoreno u selima oko Donjeg Miholjca, u Osijeku, Aljmašu, Erdutu, Dalju, Bijelom Brdu, Belom Manastiru, Čepinu, Kopačevu, Tenji… Nastavljaju se novi projekti s općinama Bilje, Čepin, i drugima.

Također, postoje MeshPoint i Otvorena mreža u azilantskim centrima u Zagrebu i Kutini. U Slavonskom Brodu su neki likovi šetali s ruksacima na leđima iz kojih su virile antene. Izbjeglice su tada imale “free WiFi”. Mislim da nigdje drugdje u svijetu to nisu doživjeli.

Šetnjom po karti Wlan Slovenija možemo vidjeti gdje su sve te točke i koliko ih ima. Mreža se širi bez granica i to nam je svima cilj.

Karta_OM

Kako postaviti svoju točku?

Korak po korak:

 1. Potreban nam je jedan dodatni router. Najčešće korišten router u mreži je TP-Link WR741ND zbog vrlo povoljne cijene i vrlo dobrih karakteristika. Naravno, može se koristiti i bilo koji drugi koji se nađe pri ruci. Bitno je da podržava instalaciju OpenWrt softvera.
 2. Moramo kreirati račun na Wlan Slovenija-open wireless network of Slovenija koji će nam omogućiti kreiranje nove točke.
 3. S tim podacima pristupamo stranici s popisom svih točaka i kreiramo novu točku. Biramo “My nodes” i “new node”.
  1. Pod ”Node type” odaberite ”Wireless node”
  2. ”Project” odaberite prema svojoj trenutnoj lokaciji; ”Croatia” je u našem slučaju ispravan izbor.
  3. ”Node name” je automatski generiran iz sljedećeg polja.
  4. Pod ”Location” unesite svoju adresu; sustav će ju pronaći. Svakako osigurajte da pregled karte sadrži vašu lokaciju. Lokacija se može i ručno upisati klikom na kartu.
  5. Odaberite ”Require direct connection to a VPN server”.
  6. ”Router type” bi trebao odgovarati tipu vašeg routera.
  7. Odaberite lozinku ili koristite generiranu (preporučeno). Lozinku možete vidjeti i nakon registracije.
  8. Odaberite ”Register”.
 4. Odaberite ”Generate image” i potvrdite ”Generate image”. Nakon što se generira .image vašeg firmwarea, potrebno ga je instalirati na router.
 5. Spojite router sa svojim računalom i otvorite njegovo web sučelje. Njegov IP i podaci za pristup sučelju obično su naznačeni na samom uređaju ili u njegovim korisničkim uputama.
  Pronađite opciju ”Firmware upgrade” te odaberite firmware koji ste skinuli. Ako nadogradnja ne uspije, pokušajte skratiti ime firmwarea.
 6. Nakon nadogradnje spojite WAN port vašeg routera s vašom kućnom mrežom. Vaša točka je sada postavljena, i nakon nekoliko minuta trebala bi postati vidljiva kao online točka na [nodes: node database].
 7. Pronađite ”otvorenamreza.org” među vašim wireless mrežama i spojite se bežično bilo kojim uređajem.

Zapnete li na bilo kojem dijelu ovog procesa, uvijek se možete obratiti ekipi na chatu koja će vam rado pomoći (kao što su i nama) u postavljanju točke. Tu su i video upute koje nije teško pratiti i uz pomoć kojih možete samostalno postaviti točku.

Uz pomoć ovih video materijala i vi možete postaviti novu točku za manje od 10 minuta.

Kako se pridružiti projektu Otvorena mreža?

Osim postavljanja točke, projektu se možete priključiti na još nekoliko načina.

Donacija opreme
Ako posjedujete mrežnu, računalnu i bežičnu opremu koja vam ne treba, možete uvijek kontaktirati Otvorenu mrežu i donirati.

Razvoj softvera
Posjedujete znanja i vještine potrebne za razvoj projekta i voljni ste uključiti se u naš rad? Odlično! Kontaktirajte nas.

Širi dobar glas
Upoznajte prijatelje i poznanike s projektom, podijelite vijesti s Facebook stranice, potražite i kontaktirajte potencijalne sponzore. Pišite o projektu na svom blogu ili na društvenim mrežama. Ako ste učenik ili student, izradite prezentaciju ili seminarski rad o projektu, ili nas spomenite u odgovarajućem kontekstu. Sve ideje koje bi mogle pomoći projektu su dobre.

Donacije
Nećemo ih odbiti – javite se. 🙂

Grafički dizajn
Pomoć s dizajnom letaka, grafičkih i raznih promotivnih materijala je stalna potreba. Ako ste dobri u tome, vaša pomoć je uvijek dobrodošla.

 

Jeste li se već pridružili projektu Otvorena mreža? Kakva su vaša iskustva s korištenjem dijeljenih točaka? Što mislite o ovakvim projektima? Napišite nam u komentarima!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Budi dobar susjed, dijeli svoju mrežu, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

You may also like...

14 komentara

 1. citatelj 2 napisao:

  Kao ideja i projekt , lijepo, pozitivno ..
  Kako je riješena sigurnost i privatnost podataka koji kolaju tim načinom ?
  Kolika je opasnost po osobu koja se spoji na tu mrežu i odradi nekoliko banking uplata ili se samo ulogira na neki svoj online račun , da li su tada ti njegovi podaci ugroženi od zlonamjernika koji je fizički kod rutera ?

  • iweb napisao:

   Razumno pitanje 🙂

   U svakom slučaju, svaki javni WiFi je u principu manje siguran od privatnog WiFi-ja. I stvarno, postoji šansa da ti neki kreten stoji s Wiresharkom i gleda sav promet na mreži, ali može vidjeti samo sadržaj HTTP prometa.

   Danas sav osjetljiv promet, a zahvaljujući projektu Let’s Encrypt — sve više svakog oblika prometa, kola putem HTTPS-a, gdje su tvoji podaci zaštićeni od strane takvih “napada”. Osoba koja nadzire promet na tvojoj mreži vidi samo gluposti jer se tvoje računalo i preglednik bune na kompromitiranost veze osim ako su i oni sami kompromitirani putem man-in-the-middle napada.

   Dakle, bankovne uplate i prijave u većinu online računa su zaštićene zahvaljujući arhitekturi samog Interneta, tako da u praksi Otvorena mreža nije gotovo ništa manje sigurna od privatnog WiFi-ja. (Naravno, postoje neke stranice koje su još uvijek na HTTP-u te podaci u prometu s njima mogu biti kompromitirani na javnim mrežama, ali mogu i na privatnim ako ti je cura ljubomorna.)

   Više o ovoj temi možeš pročitati ovdje: http://security.stackexchange.com/questions/8145/does-https-prevent-man-in-the-middle-attacks-by-proxy-server

   • Yorkin napisao:

    Možda bi valjalo napomenuti da koristiti javni WiFi za delikatne stvari poput e-bankinga je stvar odgovornosti samog korisnika, a ne (samo) onoga koji je WiFi stavio na raspolaganje.

   • citatelj2 napisao:

    Zahvaljujem Vam na odgovoru i dodatnim pojašnjenjima. E banking sam naveo kao primjer krajnje moguće štete. Vjerujem da nitko odgovoran neće ugroziti svoje bankovne račune pristupajući im kroz otvorene mreže. Facebook, mail, viber i slično bi nam se vjerojatno svima omaklo da ih koristimo na takvim mrežama. Možda uskoro i gb iz operaterevih paketa nebudu skupi kao danas pa će ovakve dileme biti suvišne. A dotada su ovakve inicijative hvale vrijedne, pa makar i za pročitati novine ili neku net pretragu i slično. Hvala.

 2. kepica napisao:

  sve pohvale inicijativi, naročito kolegi valentu koji vuče projekt u osijeku.

  vlado hvala ti, članak je informativan i sigurno će nekome pomoći !

  živim u predgrađu gdje su obiteljske kuće, nema ‘špice’ niti potrebe da podijelim mrežu sa susjedima.

  • Vl@do napisao:

   Meni router OM ujedno služi kao repetitor jer u dijagonali stana imam loš signal (3 zida). A potreba dijeljenja uvijek postoji. Zašto plaćati tri pretplate, ako nam je dovoljna jedna. Zadovoljni susjedi, a i ja s njima.
   I ranije sam prvim susjedima dijelio mrežu. Preko jednog zida imali su bolji signal od mene u drugom kraju stana. 🙂

   • kepica napisao:

    vidiš, vidiš … to nisi spomenuo u članku !
    za samo 137 kn dobiješ wifi ekstender – za drugu etažu u obiteljskoj kući !

    • Vl@do napisao:

     Da, u pravu si, ali ekstenderom/repetitorom ne pridonosim ovom projektu. Ovako sam jednim udarcem “ubio” dvije muhe.

 3. eQuivalent napisao:

  Ja sam godinama drzao otljucan wi-fi .. ali je problem poceo da se gomila i to na nacin da jednostavno moji uređaji su poceli da ispadaju sa mreze i morao sam cak i vise puta dnevno da restartujem ruter, sto je morate priznati iritantno. Na kraju sam na nagovor provajdera zakljucao mrezu i nemam vise nikakvih rpoblema vezanih za ispadanje uređaja. Ne secam se kad sam zadnji put restartovao ruter.
  Dakle podrzavam otvorenu mrezu, ali iz licnog primera vidim da je jako neodrzivo i jako iritantno.

  • stela napisao:

   Dali se može ograničiti brzina tako da se samo pola brzine dijeli, a pola ostane za moje računalo?

   • Robert Marko napisao:

    Moguće je.
    Ograniči se brzina downloada i uploada na željenu prilikom kreiranja točke Otvorene mreže.

  • Robert Marko napisao:

   Koji router je bio u pitanju?

   Ako se nešto tako događa onda je vjerovatno firmware bio tvornički i loše napisan.

  • Kuki napisao:

   Postoji velika razlika između dijeljenja vlastitog wifi signala i onog koji se dijeli kao “otvorenamreža”. Problemi koje opisuješ u tom slućaju postoje na “OM” ali tvoj signal je netaknut i dakako ima prednost nad onima koji koriste wifi-OM…
   Godinu i pol dijelim internet u svojoj ulici, na moj internet su spojena tri rutera “OM”, nažalost brzina nije neka velika jer izvorna mreža ne može dati više…
   Uglavnom; Otvorenamreza je zakon!