Canonical gasi uslugu Ubuntu One

Canonical je objavio gašenje cloud usluge Ubuntu One radi rezanja troškova i preusmjeravanja resursa na strateške projekte.

Ubuntu One, usluga za pohranu “u oblaku”, uvedena je prije gotovo četiri godine, no Canonical je jučer na službenom blogu objavio njezino gašenje. Prema riječima Jane Silber, izvršne direktorice Canonicala, razlozi ovoj odluci su okretanje važnijim strateškim projektima tvrtke te ušteda ljudskih i materijalnih resursa i energije.

Strateškim se razvojem smatra multiplatformsko širenje Ubuntua na stolna računala, tablete i pametne telefone. Prema dosadašnjim iskustvima, razvojni alati, aplikacije, dodaci za Unity, kao i različita komercijalna rješenja su razvijana da bi korisnicima ponudila raznoliku uslugu. Ipak, Silber priznaje da se Canonical više ne može ravnopravno natjecati s ostalim pružateljima cloud usluge koji u svojoj standardnoj ponudi imaju 25-50 GB besplatnog prostora za pohranu. Poboljšanje usluge bi zahtijevalo povećana ulaganja na koja Canonical u ovom trenutku nije spreman. Umjesto toga, sredstva se usmjeravaju na razvoj otvorene platforme koja će najbolje istaknuti usluge njihovih partnera.

 

Ubuntu One

 

Navedeni servis neće biti uključen u naredno Ubuntu izdanje (14.04 LTS) kao što je to do sada bila praksa. Ubuntu One aplikacija je i dalje dostupna u sklopu Ubuntu, Google i Apple trgovina, te će primati redovne nadogradnje.

Od jučer, 2. ožujka, više nije moguće zakupiti prostor za pohranu. Usluga više neće biti dostupna nakon 1. lipnja, ali će korisnici moći preuzimati sadržaje s vlastitih računa sve do 31. srpnja. Nakon isteka tog perioda, sav preostali sadržaj bit će obrisan. Isto tako, Canonical jamči da će izračunati vrijednost zakupljenog prostora koji nije iskorišten i korisnicima vratiti novac, o čemu će biti naknadno obaviješteni. Još uvijek ostaje nejasno što će biti s ostalim servisima za backup i sinkronizaciju koji ovise o Canonicalovim serverima za pohranu, poput programa Deja Dup.

Srećom, najavljeno je da čitav projekt ipak neće biti izgubljen. Nakon njegova gašenja, tvrtka će objaviti cijeli izvorni kod pod otvorenom licencom, pa će ga svi moći koristiti za gradnju vlastitih servisa za sinkronizaciju.

 

 

Izvori: one.ubuntu.com, blog.canonical.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Canonical gasi uslugu Ubuntu One, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

You may also like...

8 komentara

 1. Branko napisao:

  Pametna odluka.

 2. linux napisao:

  Nisu bili konkurentni sa cijenom, ali mnogi su koristili jer ne zele koristiti google disk, ima li itko iskustva sa mega i je li sigurna pohrana kod njih?

 3. sade napisao:

  uvijek mi se svidala opcija sinkronizacije bilo kojeg foldera, a ne samo onih ubutar Ubuntu one foldera…..Ostvarivo i sa dropboxom ali samo uz pomoc simlinkova… 🙁 🙁 🙁
  Ali da, apsolutno je jasno da je vecina ljudi koristila samo besplatnih 5 gigi i da im nije isplativo ali s druge strane ako idu ka potpunom “convergenceu” mobilne i desktop platforme imam osjecaj da ce kad tad vratit cloud storage u ovom ili nekom drugom obliku….

  • Dado napisao:

   Tako sam i ja shvatio! Sve mi ovo lici na privremenu obustavu razvoja pa kad dodje vrijeme opet ce se vratiti nazad..nesto kao sto je Mozilla uradila sa Thunderbirdom…

  • Zlatko napisao:

   Da, definitivno za prenosne uređaje, takav servis je preko potreban. Pogotovo za ljude kojima treba da su dostupni podaci na svim uređajima (najčešće poslovni ljudi). Ukoliko ozbiljno razmišljaju o jednom OSu za sve uređaje, ovo im je čista glupost ukidanje ovakvog servisa. Jedino ako imaju strateški plan da se udruže (da ih podrži) sa nekim drugim sličnim servisom.
   Mada ja zaista ne vidim isplativost ovih cloud servisa, na besplatnim distribucijama, kao i sa besplatnim servisima.

 4. JH-IM napisao:

  Vjerovatno će vratiti neki oblik ovakve usluge kao što su neki napisali ali je pitanje da li svoj ili u suradnji sa nekim drugim servisom, sinkroniziranje kontakata i slično će se morati nekako riješiti, da li će napraviti nešto svoje ili će ići preko Gmaila kao Android teško je to sada reći ali neki oblik sinkronizacije će morati postojati za osnovne potrebe za mobitel. Cloud storage je već druga stvar i tu će vjerovatnije ići u suradnju sa nekim nego sami jer je tako vjerovatno puno jeftinije nego održavati sam svoju cloud infrastrukturu i uz to još i besplatnu za većinu korisnika jer većina ne upgradea baš te usluge nego koristi besplatan paket jer im je dovoljan. Dovoljno je napraviti dobre aplikacije za Dropbox i slične i problem riješen. A ako baš žele svoj brand mogu i platiti Dropboxu da korisnike koji se spajaju sa Ubuntu aplikacija spaja na Ubuntu brandiran Dropbox.

 5. Linoslav napisao:

  Vrijeme je da se svi prebacimo na copy. 😉 neće drukčije više truda uložiti u verziju za Linux koja čak i radi, ali grafičkom sučelju uvijek nešto šteka.

 6. Big Muzzy napisao:

  koristim wuala servis i svakom bi preporučio, za desktop, neznam kako se ponaša na prenosnim uređajima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.