Catfish – som koji će vam pronaći zagubljeni dokument

Ako ste početnik u Linuxu najvjerojatnije se nećete dati tako lako uvjeriti u eleganciju CLI naredbi find i locate. Nekako vjerojatno propuštate shvatiti poantu kucanja u taj Terminal i iščitavanja razultata. Ako i nađete u Terminalu ono što tražite pitanje je što s tim dalje?

Neću ni spominjati ona čudestva poput Nepomuka i sličnih stvari koje izmiču razumijevanju običnog čovjeka i korisnika računala!

Na svu sreću sve Linux distribucije odavno imaju neki oblik GUI pretraživača. Ako je Ubuntu vaša omiljena distra vjerojatno koristite pretraživač ugrađen u Dash. Pa, nije taj baš niti loš. Pronađe ono što nam treba i to lijepo prikaže. Međutim, moramo priznati da Dash i nije baš najbrži, a ako želimo malo naprednije opcije pretraživanja Dashov search će nas razočarati.

Probajte Catfish. Jednostavno oldschool sučelje, mogućnost pretraživanja po datumu, folderima i “dubinsko” pretraživanje su vam najvjerojatnije dovoljni da pronađete “Onaj dokument kojeg ste prošli tjedan negdje usnimili a mamicu mu njegovu zaboravili ste gdje!

 

Friško otvoreni Catfish

 

Pretraga za pojam “linux”.

 

“Napredne” opcije pretraživanja

 

Program postoji u Ubuntuovom centru softvera, a ako hoćete, najnoviju verziju možete skinuti s Launchpada.
Instalacija je jednostavna. U catfish folderu kucate:

./configure
make
make deb

To će kreirati deb file kojeg onda instalirajte pomoću Centra softvera ili putem Gdebia.
Jedna napomena: da bi mi prošao make ja sam morao na svoj Ubuntu instalirati: python-gi python-xdg dbus python-gtk2 python-gtk2-dev

 

Izvor: Ubuntuvibes

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

10 Komentara

Dodaj svoj

Već dugo tražim nešto slično. Moj OS je Mint Debian (relativno popularni LMDE). Dosad sam koristio Recoll, ali nije dovoljno precizan. Stane li Cattfish na LMDE?

Provjerio sam Catfish i nije mi dobar. Recoll je ipak bolji, a nadam se da će se pronaći nešto još bolje i preciznije.

zaštekao. Možda nešto loše radim. dali sam radi indexiranje ili mu moram zadati. Moram priznati da nema boljeg od google desktop pronađe mi u 2 sekunde i kada tražim neku riječ koja je u tekstu. Međutim, google desktop neće da mi radi na novoj instalaciji Minta
🙁

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.