Cinnamon 1.8 donosi brojna poboljšanja i novosti

Prije četiri dana predstavljena je najnovija verzija Cinnamona brojčane oznake 1.8.

U ime razvojnog tima najnoviji Cinnamon je s ponosom predstavio voditelj projekta Clement Lefebvre. Cinnamon 1.8 je rezultat sedmomjesečnog rada te donosi dosta novosti i ispravki grešaka. Da ekipa vrijedno radi na ovom projektu svjedoči činjenica da je popis novosti i promjena dva puta duži od onoga iz verzije 1.6!

Cinnamon

 

Preletimo na brzinu najznačajnije novosti:

 • Cinnamon sada ima svoj vlastiti Centar za kontrolu računala.

control-center

 

 • Upravitelj datoteka Nemo je doživio promjenu sučelja i bolje se integrira u Cinnamon. Sada možete jednostavno sakriti sidebar, te birati prikaz grananja datoteka ili prikaz ikona mjesta. Ispod svake ikone mjesta u sidebaru se nalazi i malena traka koja pokazuje koliko podaci u njoj zauzimaju prostora na disku. U /usr/share/nemo/actions možete dodati radnju, a ona će se pojaviti u izborniku kod pritiska desne tipke miša.

nemo

 

 • Cinnamon sada ima vlastiti screensaver. Moguće je unijeti poruku koja će se prikazati na zaključanom ekranu.

away_message

screensaver

 

 • U najnovijem Cinnamonu možete koristiti Deskletse. Radi se o malim programima koji se izvode i prikazuju na desktopu.

desklets

 

 • Upravljanje začinima” je novi termin koji se koristi u Cinnamonu. U “začine” spadaju deskleti, teme, appleti i ekstenzije. Od sada “začine” možete instalirati direktno s desktopa. Više nije potrebno posjećivati http://cinnamon.linuxmint.com

xlets

 

 • Razvijatelji deskletsa su dobili jednostavan API za podešavanje postavki.
 • Sustav zna prepoznati kada se koristi softversko renderiranje desktopa (problemi s grafičkom karticom) i o tome će obavijestiti korisnika.
 • Cinnamon više ne koristi gnome-session za fallback način rada. Ranije se često znalo događati da gnome-session ne dozvoljava puni Cinnamon desktop čak i kada je hardver računala to podržavao. Od sada Cinnamon session uvijek pokreće Cinnamon, a nakon rušenja sučelja započinje s Metacityem i pita korisnika da li želi ponovno pokrenuti Cinnamon.
 • Poboljšana je konfiguracija “vrućeg kuta
 • Dodan je Coverflow i Timeline Alt-Tab te horizontalno i vertikalno maksimiziranje prozora

Završit ćemo ovaj tekst citirajući našeg čitatelja:

Nevjerovatno koliki posao taj mali broj ljudi ili taj čovjek (Clem) uspiju napravit u roku 7 mjeseci! Još kad se uzme u obzir da Clem radi i na Mateu, kapa dole čovjeku. Pitam se što bi bilo da imaju malo ozbiljniji kapital iza sebe?

Da, impresivno je kako dobar posao obavlja ekipa koja razvija Linux Mint! U posljednje vrijeme jednostavno ne mogu pogriješiti! Stvarno kapa dolje Clemu i ekipi!

Detaljnije o promjenama možete pročitati na službenoj stranici.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.5/5 (19 votes cast)
Cinnamon 1.8 donosi brojna poboljšanja i novosti, 4.5 out of 5 based on 19 ratings

You may also like...

20 komentara

 1. Z0K4 napisao:

  Mint ekipa je uz daleko manje novca od Ubuntu ekipe uspjela napraviti daleko bolje korisničko iskustvo. To vam govori o ljubavi i trudu uloženih u njihove projekte. Iako Cinnamon nije “my cup of tea” uistinu cijenim i poštujem rad Mint ekipe. Samo nastavite prema zvijezdama 😉

  • Grof napisao:

   Ma oni jednostavno rade najbolji opće korisnički Linux u današnje vrijeme.
   Jedino što bih volio da iza svega toga ne stoje Ubuntu, nego Debian repozitoriji.
   Da, LMDE je mrak, ali ja bih htio da je LMDE mainstream, a ne Ubuntu based Mint.
   Vjerujem da će se i taj pomak desiti, jer Ubuntu očito jako radi na tome da oteža deriviranje Ubuntua na sve moguće načine.

   Stoga, go Mint, go (to Debian) 🙂

 2. SuSe napisao:

  Ma Grof je naš:)!

 3. trzalica napisao:

  Mislim da sam negdje pročitao prije nekih godinu dana da LMDE i jest projekt koji će postajati sve veći i da će jednog dana vjerojatno u potpunosti prijeći na LMDE kao mainstream… Mint rules!!!! 🙂

 4. jurastublic napisao:

  Karakteristika je Minta da ne stagnira. Odaberu cilj sa dosta zdravog razuma, naprave dobar plan i stalno guraju pomalo naprijed s onim šta imaju. Nije ih sram priznati pogreške i poći drugom opcijom. Vjerojatno zato trenutno rade na previše projekata za tako malu ekipu pa je napredak malo spor. Ali linux neće propasti, pa onda pomalo ali sigurno i kvalitetno. 🙂

 5. Ibrahim napisao:

  Cinnamon mi se nenormalno sviđa, ali uzima mi 99-100% CPU .. 🙁

 6. darkborn napisao:

  Još samo da Compiz proradi, pa se možda prebacim sa Mate-a.
  btw, nisan ovo zna:
  Unlike other GNOME-centric distributors, Canonical has not adopted GNOME Shell and has instead developed Unity as a new user interface, which is written as a plugin for Compiz. (s wikija)
  Unity je bio plugin za Compiz??? omfg.

 7. sade napisao:

  jedini prijedlog mint ekipi bi bio da za mint 15 stave Minty kao glavnu temu. Jednostavno crno zelena tema se puno bolje uklapa nego defaultna siva.

 8. filip napisao:

  Na nekim računalima npr: najčešće na laptopu da recimo kao moj radi na 800 mhz processor, a processor je 2.0 ghz, a 800 mhz jer si on uzme više ako mu je potrebno. E sad moguće je tako nešto i na računalima pa onda možda zato ide proc do 100 % jer nema potrebe za uzimanjem više mhz br titraja u sekundi. Po mom mišljenju je najvjerovatnije tako.

 9. sade napisao:

  ne znam mint 13 sam instalirao na P4 sa 1G rama i backporto cinnamon 1.6 i sve leti….doslovno cal i uz multitasking

 10. sade napisao:

  Odlicne stvari su napravili u Nemo-u…..primjerice od sada za napravit bootable usb samo trebas desni klik na iso sliku i “make boot usb”

 11. filip napisao:

  Dok će nekome sve raditi na istim postavkama dobro nekome će na istim postavkama raditi lose upitan je hardver a i processorska memorija l1, l2 i l3 chache koliko je brz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.