Cinnamon: podešavanje nakon instalacije

Učinimo Cinnamon još atraktivnijim uz jednostavne trikove!

 

Cinnamon je moderno i estetski privlačno radno okruženje koje još od svojih početaka podiže podosta prašine na Linux sceni. Sve poznate distribucije ga nude u vlastitim izdanjima, a odlikuje se stabilnošću, malom potrošnjom resursa, lakom podesivošću, jednostavnošću upotrebe i velikim brojem dodataka. Često nepotrebno zanemarivan, Cinnamon napokon zaslužuje kratak vodič i upute za podešavanje za još ugodniji rad.

Upute su pisane za Linux Mint 17.1 (Ubuntu 14.04 LTS) s verzijom Cinnamona 2.4. Za sve ostale distribucije se podrazumijeva da imaju predinstaliran Cinnamon iz službenih repozitorija ili sa službene stranice. Korisnicima se preporučuje barem minimalno snalaženje u Terminalu.

 

1 Mint 17.1

 

 

Nadogradnja sustava, instalacija i deinstalacija programa

Prvi i najvažniji korak nakon svježe instalacije sustava jest potražiti i instalirati sigurnosne nadogradnje. To je moguće obaviti kroz Update Manager ili naredbom:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Najjednostavnija metoda za instalaciju i uklanjanje većeg broja programa je pomoću Synaptica. Važno je instalirati neke dodatne programe koje najčešće koristimo u svakodnevnom radu, kao što su: BleachBit, Pinta, SMPlayer i SMTube, VLC, K3B ili Xfburn, Dconf-Editor, htop, Conky Manager, lshw-gtk, lm-sensors, rar… Isto tako, možemo i deinstalirati nepotrebne (npr. Brasero).
Iako Linux Mint dolazi s predinstaliranim svim kodecima potrebnim za svakodnevni rad, nije naodmet dodati i paket ubuntu-restricted-extras. U slučaju problema s očitavanjem CD/DVD-a ključni su libdvdread4 i libdvdcss2. Za one koji žele novu Oracle Javu, potrebno je dodati odgovarajući PPA.

 

Pozadinska slika, teme i ikone

Mint 17.1 nudi bogatu kolekciju pozadinskih slika. Radi se o paketu mint-backgrounds koji je potrebno naknadno instalirati. Npr.:

sudo apt-get install mint-backgrounds-retro

 

Promjena pozadinske slike

Promjena pozadinske slike

 

 

Za Cinnamon su dostupne brojne teme koje je moguće preuzeti i instalirati pomoću odgovarajućeg izbornika (Themes). Meni omiljena je SmoothPurple, kao i nove Mint-X-Acqua ikone.

 

SmoothPurple tema i Mint-X-Acqua ikone

SmoothPurple tema i Mint-X-Acqua ikone

 

 

Cjelokupni popis dostupnih tema možete pogledati na službenoj stranici. U slučaju problema s automatskim preuzimanjem i instalacijom, možete ih ručno preuzeti i otpakirati u ~/.themes/ ili /usr/share/themes/. Ikone je potrebno otpakirati u /usr/share/icons/.

 

Panel

Posebnu pažnju moramo posvetiti panelu. Radi se o jednom od ključnih dijelova svakog radnog okruženja koje je gotovo neizostavno u svakodnevnom radu. Za početak napominjem da Cinnamon Panel ima određena ograničenja koja ga čine prilično nefleksibilnim. Tako ga je, primjerice, moguće postaviti isključivo na vrh ili dno ekrana (ili imati dva panela). Nije ga moguće premještati lijevo ili desno, kao ni mijenjati njegovu duljinu čime bismo ga pretvorili u improvizirani dock.

Za početak je potrebno povećati širinu…

 

Promjena širine panela

Promjena širine panela

 

… što je moguće i putem Dconfa:

org -> cinnamon -> panel-bottom-height

Na početku panela nalazi se Cinnamon Menu koji se konfigurira desnim klikom. Moguće je izbrisati dosadni tekst “Menu” i upisati što god želite. Odaberite ikonu u /usr/share/cinnamon/theme/ ili dodajte vlastitu. Koristeći Menu Editor možete dodavati ili oduzimati kategorije i njihov sadržaj.

 

Konfiguriranje menija

Konfiguriranje izbornika

 

Ikone koje dodate na panel pojavljuju se isključivo u launcheru s lijeve strane. Možete ih razmjestiti jednostavnim povlačenjem miša (drag-and-drop).

Među najvažnijim indikatorima na desnoj strani panela nalazi se prikaz datuma i točnog vremena. Međutim, mnogi korisnici nisu zadovoljni načinom prikaza, stoga je potrebno zadati željeni format prikaza. Format koji meni odgovara glasi:

%A, %B %e, %H:%M

Klikom na hotlink “Show information on date format syntax” otvara se stranica foragoodstrifttime.com koja će vam olakšati podešavanje formata.

 

Format datuma i sata

Format datuma i sata

 

Razmještaj indikatora obavlja se na poseban način. Za početak je potrebno uključiti Panel edit mode, što je moguće na nekoliko načina:

desnim klikom na panel -> Panel edit mode -> ON

izbornik Panel -> Panel edit mode

Dconf-Editor -> org -> cinnamon -> panel-edit-mode

 

Tek tada je indikatore moguće premještati metodom drag-and-drop.

Na ovom je mjestu još jednom važno ponoviti da launchere nije moguće postavljati među indikatore na desnu stranu panela, kao što je to uobičajeno u većini grafičkih okruženja, već isključivo na lijevu stranu na za to predviđeno mjesto.

 

Appleti

Brojni dodaci za panel jedan su od najjačih aduta Cinnamona. Za preuzimanje i instalaciju su dostupni jednim klikom miša, rješavaju brojne probleme, a rad čine ugodnim i zabavnim. Napominjem da brojni appleti više nisu kompatibilni s novijim verzijama Cinnamona (1.8+). U slučaju problema s automatskim preuzimanjem i instalacijom možete ih ručno preuzeti sa službene stranice i otpakirati u ~/.local/share/cinnamon/applets/.

Nakon instalacije nekih od njih potrebno je restartati Cinnamon. To je jedinstvena mogućnost ponovnog pokretanja radnog okruženja i ne odnosi se na ostatak sustava (dakle, nije jednaka ponovnom pokretanju računala). Čitav proces traje nekoliko sekundi. Potreban je desni klik na panel, Troubleshoot -> Restart Cinnamon.

Jedan od meni dražih dodataka je Weather koji ažurno i diskretno nudi prikaz vremenske prognoze. Potrebno je upisati ID vlastitog mjesta, što je omogućeno hotlinkom.

 

7 Weather applet

Weather applet

 

Weather applet

Weather applet

 

 

Jedan od važnijih je svakako i Workspace Switcher koji daje prikaz aktivnih radnih površina. Osim klikom na indikator, prijelaz na drugi aktivni desktop moguće je obaviti kombinacijom tipki Ctrl+Alt+left/right. Ipak, njegov najveći nedostatak je što ne nudi mogućnosti brisanja postojećih ili dodavanja novih površina. Ipak to je moguće obaviti u dconf-editoru:

org -> cinnamon -> number-workspaces

 

Windows Quick List, uz već dobro poznati Alt+Tab prikaz, daje jednostavan popis svih aktivnih prozora bez obzira na kojem se desktopu nalazili.

 

Windows Quick List

Windows Quick List

 

Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni ostale kao što su CPU Temperature Indicator, Force Quit, Notifications, System Monitor, Settings Plus, Shutdown Applet i dr. Cijeli popis, kao što je prethodno rečeno, možete pogledati na službenoj stranici Cinnamona.

 

Efekti

Cinnamon je suvremeno oblikovano okruženje koje se može pohvaliti brojnim efektima. Najpoznatiji od njih su window tiling i window snapping. Oba su zadano uključena.

Tiling podrazumijeva vodoravno ili okomito pozicioniranje jednog ili dva prozora pri čemu svaki od njih zauzima pola ekrana. Mišem jednostavno odvučemo prozor do gornjeg, lijevog ili desnog ruba ekrana.

 

Windows tilling

Window tiling

 

Za razliku od toga, snapping označava pozicioniranje dvaju ili više prozora pri čemu svaki od njih zauzima polovinu ili četvrtinu ekrana. Otvoreni prozor pozicioniramo kombinacijom tipki Super_L+left/right/up/down.

 

Windows snapping

Window snapping

 

Ostale efekte možemo uključiti i proizvoljno mijenjati u Control Center -> Effects. U Cinnamonu, nažalost, nećemo vidjeti rotirajuću kocku. Naime, Compiz nije kompatibilan s GNOME 3 okruženjem, pa tako ni s njegovim derivatima (Cinnamon, Pantheon i sl.). Ipak, najvažniji efekti se odnose na rad s virtualnim desktopima. Prvi od njih je tzv. Scale View koji nudi prikaz prozora na trenutno aktivnom desktopu. Za pristup efektu potrebno je dodati istoimeni applet na panel.

 

Scale View

Scale View

 

Expo omogućava interaktivni prikaz svih radnih površina, kao i premještanje prozora po njima. Ova vrsta prikaza omogućava jednostavno dodavanje novih desktopa (klikom na gumb u desnom rubu ekrana) ili brisanje postojećih (klikom na X svakog desktopa ili klikom kotačića miša). Moguće je i zasebno imenovati svaki desktop.

 

Expo

Expo

 

Međutim, tu se pojavljuje čest problem: mnoge teme u Expo modu ne podržavaju gumbe za dodavanje i brisanje desktopa. To se može popraviti dodavanjem nekoliko linija koda u izvorni kod teme ili na prethodno opisani način pomoću dconf-editora.

Zanimljivost je i Hot Corners koji omogućava neobičnu vrstu prečaca u kutovima radne površine.

 

Hot Corners

Hot Corners

 

 

Lock Screen i screensaver

Postavke Screen Lockera omogućavaju zaključavanje ekrana i postavljanje pozdravne poruke tijekom neaktivnosti računala. Korisnike valja upozoriti da je ova opcija podrazumijevano uključena (rekli bismo, “po defaultu”), što znači da će se zateći u situaciji upisivanja administratorske lozinke kada se nakon nekog vremena vrate i ponovno požele nastaviti rad.

 

Screen Locker

Screen Locker

 

Budući da ne zahtijeva odjavu korisnika te gotovo trenutno omogućava daljnji nesmetan rad, Locker je najprimjereniji za uredska računala i korisnike koji drže do vlastite privatnosti. Ipak, često se može pokazati nepraktičnim, posebno ako se radi o malim kućnim korisnicima, stoga ne može zamijeniti klasični screensaver. Ovaj se problem može riješiti instalacijom Xscreensavera (jer GLMatrix je uvijek cool):

sudo apt-get install xscreensaver xscreensaver-data xscreensaver-gl-extra

 

Xscreensaver

Xscreensaver

 

Nakon toga potrebno je i Xscreensaver u Startup Applications natjerati na pokretanje pri podizanju sustava. Usput možemo isključiti i nepotrebne servise, te tako skratiti boot-up.

 

Startup Applications

Startup Applications

 

 

Conky Manager

Conky je postao neizostavan dio svakog modernog desktopa te u mnogočemu pridonosi atraktivnosti, raznolikosti i informativnosti. Najjednostavniji način za njegovo podešavanje je Conky Manager koji smo na početku instalirali.

 

Conky Manager

Conky Manager

 

 

Završna podešavanja

Iako vizualno privlačan, Cinnamon nudi žalostan izbor deskleta i ekstenzija. Tek su malobrojni dostupni dodaci kompatibilni s novijim izdanjima Cinnamona, poput Drives Managera – deskleta za montiranje i demontiranje diskova.

Na kraju, ako vam je dosadio klasični Cinnamonov izbornik, zašto ga ne zamijeniti nečim atraktivnijim? Configurable Menu je applet koji pruža gotovo neograničene mogućnosti isprobavanja!

 

Drives Manager i Configurable Menu

Drives Manager i Configurable Menu

 

 

Ostalo

Ne smijemo zanemariti ni ostale opcije:

 • omogućiti automatski login (Login Window),
 • prikaz ikona na radnoj površini, npr. Trash, montirani diskovi, Home ili Computer (izbornik Desktop),
 • uključivanje/isključivanje audio efekata (Sound -> Sound Effects),
 • Gedit dodatno proširiti pomoću gedit-plugins ili ga potpuno zamijeniti Meditom,
 • za natpis u zaglavlju Terminala instalirati figlet i dodati ga u ~/.bashrc,
 • kreirati vlastite aliase u ~/.bashrc i još mnogo toga.

 

Cinnamon pruža izvrsne mogućnosti podešavanja u samo nekoliko klikova. Uz pomoć ovih uputa i vi možete urediti  desktop prema vlastitim željama i uživati u jedinstvenom iskustvu!

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.8/5 (14 votes cast)
Cinnamon: podešavanje nakon instalacije, 4.8 out of 5 based on 14 ratings

You may also like...

20 komentara

 1. Abnormal napisao:

  Što više ovakvih članaka o podešavanjima i trikovima to bolje. Pohvale autoru!

  Po slikama Cinnamon sučelja u članku vidim da se koriste Noto fontovi. Jel Cinnamon inače koristi te fontove ili su naknadno instalirani?

  Da li za Cinnamon postoji kakav global-menu kao što ga koristi Ubuntu Unity sučelje?
  Ili ako Cinnamon toga nema, da li nešto takvo postoji za Mate sučelje?

 2. Marecare napisao:

  Hvala, pogotovo za Configurable Menu, nisam imao pojma da on moze da se menja!

 3. Abnormal napisao:

  Isprobam, hvala!

 4. divljeJagode napisao:

  Ok.sad dajte nesto slicno za KDE koji je mnogo bolji D.E.
  jer malo ima KDE tutorijala na ovdasnjim(ex-yu) jezicima.

  • rudar napisao:

   Nemoj generalizirati tvrdeći da je KDE ‘mnogo bolji’ Desktop Environment nego Cinnamon. Mnogi se s tobom ne bi složili, a ocjene takvog tipa ionako su uzaludne, sve ovisi o vlastitom iskustvu.
   Calisto, sve pohvale za jako dobar članak, iako osobno ostajem uz Mate i Xfce, koji meni najbolje pašu.

   • divljeJagode napisao:

    KDE jest mnogo bolji trenutno.to ce se mozda promjeniti kasnije,
    al za sad REALNO I OBJEKTIVNO KDE je najbolji Linux desktop(uz XFCE)
    zasto? zato sto je svojim osobinama najblizi gnu i Linux filozofijama.
    u KDE-u mozes da promjenis bilo sta,bilo gdje i to bez imalo muke(par klikova misem u system settings-u). to nijedan drugi Linux desktop nije u stanju da ponudi,,a najblizi tome je XFCE.

    • rudar napisao:

     Netko više voli kliktati, a netko tipkati… vjerovatno s iznimkom GIMP-a i srodnih programa za obradu grafike, miš je nužno zlo. Tipkovnica iznad svega!

     Osim toga, na ovom forumu se prilično pisalo o KDE-u, o njemu postoji i zasebna tema. Mislim da se tamo mogu naći odgovori na mnoga pitanja, puno više nego za Cinnamon.

     Možda ne bi bilo loše da neki stručnjak ovdje obradi druge, rjeđe zastupljene DE, tj. izvan galaksije Gnome-KDE i njihovih derivata.

     • divljeJagode napisao:

      djelimicno se slazem,ali KDE se lako moze prilagoditi bilo kome pa i onima koji preferiraju tastaturu vise nego mis.
      otvaranje,zatvaranje prebacivanje,resize,tiling,snaping, grupisanje(po desktopima,activity-a…) programa,, i jos mnogo toga drugog u KDE desktopu se moze obavljati samo s tastaturom.

      • divljeJagode napisao:

       p.s. znam da ima KDE tema,,ali nema u njoj nista zanimljivo.
       a svejedno tutorijali su vise za objavljivanje ovdje na stranici,a ne na forumu.

       • rudar napisao:

        Nema ništa zanimljivo u temi o KDE-u na ovom forumu?! Ti si se zaletio, bojim se, a ja se povlačim iz dalje rasprave.
        Samo da još jednom pohvalim ovaj članak i predložim da se nastavi sa srodnim tutorijalima i o drugim radnim okruženjima, osobito onima koji su možda manje popularni. Pozdrav!

        • divljeJagode napisao:

         PA u KDE temi nema niti jedan topic tipa :
         kako popraviti bug taj i taj u KDE ver. toj i toj…
         a to bi bilo mnogo korisnije od topica tipa

         KDE 4.11 Donosi smanjeno zauzeće RAM memorije”
         takve stvari ce korisnici samo otkriti a bug-ove ce
         morati i dalje da trpe,jel to logika i svrha foruma??
         nije da KDE ima brdo bugova,,ali ima ih jbg
         budimo realni,,i njihovo popravljanje bi trebalo biti prioritetan cilj foruma..a ne razglabati o banalnim stvarima sto korisnik nemora ni da zna,a ako i zeli da zna ima hrpa mjesta gdje to moze da sazna.
         p.s. dosta dobrih tutorijala se moze napraviti samo prevodzenjem vec postojecih ,koji se mogu naci na stranim forumima(na engleskom ili njemackom jeziku,za sve nas koji te jezike malo ili nikako ne poznajemo)

 5. Goran napisao:

  Što se tiče dodavanja radnih površina dodatnih, to se može napraviti tako da se pritisne kombinacija Ctrl + Alt + strelica gore i onda kad se prikažu sve radne površine, sa desne strane ima veliki + s kojim se može dodati još workspace-ova.

 6. divljeJagode napisao:

  bilo bi odlicno da napisete slican clanak s par trikova za KDE ..kako rijesiti neke probleme.
  iako KDE nije mnogo bug-ovit kao recimo unity ili gnome3 ipak nije ni savrsen.
  a upustva kako podesiti KDE da trosi manje resursa to bi vam mogao ja u detalje srociti jer
  sam ga toliko koristio na slabom hardware-u da sam majstor u tome 😀
  dakle ako je neko zainteresovan da napravi clanak ,da timski radimo – samo nek se javi…

 7. hrx napisao:

  @divljejagode
  koristio sam kde od kad je napušten gnome2 i mislim da izjava da nije bugovit kao unity ili gnome3 ne stoji. kde4 sam volio radi dolphina i jer si od njega mogao dobiti i unity i gnome, dok od gnomea ili unitiya ne možeš dobiti kde4. al da je manje bugovit, ne bih rekao. pogotovo sad kad se približava i kde5.

  • divljeJagode napisao:

   ok donekle si upravu,i ja sam se mucio s Kubuntu 13.04 bio je bugovit da ne povjerujes ali mislim da to ima veze vise s ubuntu 13.04 bazom koja Nije bila LTS
   vec recimo Kubuntu 12.04 ili 14,04 su dosta stabilniji.zato jer su LTS.
   a Plasma 5 je jos u razvojnoj fazi i nije preporucljiva za produktivnu upotrebu,
   vise je za isprobavanje …

   • divljeJagode napisao:

    i uvijek je prelazak s jedne velike verzije nekog desktopa na drugu
    bio ispracen velikim brojem bugova,,to je tako nazalost.
    primjeri : gnome 2 > gnome 3 ,, kde 3 > kde 4 ,, kde 4 > kde 5

   • divljeJagode napisao:

    i po meni je najveca prednost KDE desktopa ta njegova prilagodljivost,
    u tome je vrh vrhova.

   • Kreso napisao:

    Cimet je trenutno desktop koji koristim, kde mi nikad nije sjeo usprkos kvalitetama koje su neosporne,ali plasma 5 mi je sjela na prvu,jedva cekam da sazrije
    I ovako mi je vec dobar da ga isprobavam toliko cesto kao da mi je glavni desktop

 8. Yorkin napisao:

  Polu-minimalist sam po naravi pa se držim MATE-a i XFCE-a, ali podešavao sam novopečenom korisniku Mint-a ovaj “Cimet” i to fakat lijepo izgleda. Živopisan je 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.