Cinnamon Shell: moderno radno okruženje sa klasičnim sučeljem

GNOME Shell je ubrzo nakon pojave izazvao salve nezadovoljstva (slično kao i KDE4x u svoje vrijeme). Preradikalni pomaci nisu oduševili pomalo tradicionalne GNOME korisnike.

Mnogi su ostali na starijim izdanjima distribucija koje se isporučuju sa GNOME 2x, drugi su pak odabrali tzv. GNOME Classic kao pretpostavljeno radno okruženje, treći se okrenuli raznim forkovima GNOME-a 2, dok je nekolicina prigrlila GNOME Shell.

Razvijatelji iza Linux Mint projekta odlučili su ići drugim putem; napravljen je fork GNOME Shella koji izgledom sučelja podsjeća na klasični GNOME 2x Desktop i korisnike ostavlja u familijarnom okruženju, dok ispod haube ipak koristi moderne tehnologije. Nazvali su ga Cinnamon Shell.

cinnamon GNOME Shell fork Linux Mint

Cinnamon fork (Slika: webupd8.org)

Cinnamon Shell je za sada iz starog GNOME-a posudio notifikacije, ikone u system trayu, opcije za promjenu pozicije panela (kao i neke druge, recimo autohide) i dr.

Čitav projekt je još uvijek u ranoj fazi razvoja, ali čini se prilično obećavajući. Detaljno ćemo pratiti rad Linux Mint tima i napredak čitavog projekta, pa uskoro očekujte više informacija.

Ako ste zainteresirani za izvorni kôd Cinnamon Shella, potražite ga na GitHubu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

3 komentara

 1. Markec napisao:

  Super da postoji izbor za one koji nisu zadovoljni sa izgledom standardnog GNome3shell-a . no negativno je to da ga Mint predstavio, i čini se da će ga samo oni gurati. Bilo bi ljepše da su taj projekt predstavili zajednicki i ostale distre kao Fedora, Opensuse Debian, Nekazem da bi odbacili gnome3shell nego samo da ponude korisnicima izbor pri login screenu.

 2. Suko napisao:

  Ma budu i drugi to lako implementirali.
  Ovo je samo ljuska za Gnome 3. Znaci dati ce se lako prebaciti.
  (Valjda.)

 3. zwer napisao:

  Cinnamon na SUSE linuxu http://bit.ly/w0o3P3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.