Dell je predstavio Alienware X51 sa predinstaliranim Ubuntu Linuxom

Ova godina je jako lijepo počela za Linux gaming. Valve je održao svoje obećanje i izdao Steam za Linux. Dobili smo i prve kvalitetnije igraće naslove, a najavljuje se još hrpa novih. I drugi su shvatili da u Linux gamingu leži nešto od zarade i pridružuju se cijeloj priči.

Osim igara pojavili su se i nešto kvalitetniji upravljački programi za grafičke kartice, a očekujemo i da će se podrška ostalih proizvođača hardvera za Linux pojačati. Očekujemo i dolazak ostalih komercijalnih programa, koje će posebno pozdraviti profesionalci kojima je nedostatak određenih programa bio jedina kočnica za potpuni prelazak na Linux.

Cijela priča se sve više zahuktava i ova godina bi mogla biti jako zanimljiva za Linuxaše.

Već smo pisali o nekim modelima računala koja dolaze s predinstaliranim Linuxom, a toj družbi se odnedavno pridružuje i elitni predstavnik – Dellov Alienware. Ovu liniju računala prepoznaju svi gameri, a mnogima su upravo ovi strojevi izbor za svoje igraće računalo.

Dell od sada nudi i Alienware računala na kojima je kao operativni sustav instaliran Ubuntu. Alienware X51 računala kreću se u cjenovnom rangu od 599 do 1,049 dolara. Naravno, cijena se odnosi na SAD. Sva računala se mogu dodatno konfigurirati prema želji kupca.

Cijene konfiguracija se kreću od 599 do 1049 dolara

Cijene konfiguracija se kreću od 599 do 1,049 dolara

 

Osim same ponude računala, na Alienwareovoj stranici se nalazi i dobar kratak pregled Ubuntua. Kako bi se izbjegao stereotip da je Linux pogodan samo za računalne profesionalce i geekove, u kratkim crtama se opisuje što se sve može raditi na tom operacijskom sustavu. Za razliku od ranijeg razdoblja kada su se Dellova računala s Ubuntuom sakrivala u najmračnije zakutke njihove web stranice, ovdje se Dell potrudio prikazati prednosti i mogućnosti Ubuntua. Da je Steam glavna motivacija za ovu liniju računala vidimo i na početnoj stranici, gdje se kao glavni adut navodi Steam i igre koje su za Linux dostupne preko ove platforme.

Lijepo je objašnjeno što se sve može s Ubuntuom

Lijepo je objašnjeno što se sve može s Ubuntuom

 

Nažalost, iako računala dolaze sa besplatnim operacijskim sustavom, cjenovno su usporediva s računalima koja dolaze sa Windows Osmicom. Ne vidimo logiku u tome i očito je da će se ljudima daleko više isplatiti kupovina računala s predinstaliranim Windowsima te naknadno kreiranje dual boota za istu cijenu. No, logika je očito poznata Dellu i vjerojatno leži u ugovorima potpisanima s Microsoftom.

Nama su ova računala zanimljiva jer garantiraju da će Ubuntu na njima dobro raditi. To ujedno znači da će se i ostale Linux distribucije na njima dobro ponašati. Ako već dajete hrpu novaca za ovakav stroj, dobro je znati da ćete na njega uspjeti bez većih problema instalirati i koristiti svoju omiljenu Linux distribuciju. A Steam za Linux već odavno nije samo Ubuntuova ekskluziva. 😉

Više o svemu pročitajte na Alienwareovoj stranici.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Dell je predstavio Alienware X51 sa predinstaliranim Ubuntu Linuxom, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

You may also like...

4 komentara

 1. Zlatko napisao:

  E ovo je još jedan odličan pozitivan primer onoga o čemu sam ja celo vreme ovde pričao.

  • Branko napisao:

   Ma da. Samo da malo te cijene korigiraju.
   Ovako računalo s Linuxom ne može biti konkurentno onome s Windowsima.
   Ne mislim da su ovi skupi, nego mi se ne sviđa da koštaju isto kao i takva računala s Windowsima.

   • Dario napisao:

    Istina, no možemo to gledati i kao Dell-ovu pljusku M$-u ..
    .. ili Dell M$-u i korisnicima/kupcima između redova direktno poručuje: “Linux je jednako kvalitetan i vrijedan kao i Windowsi 🙂

    • Zlatko napisao:

     Apsolutno, čak štaviše i nahvališe ubuntu linux bas zapravo, deluje kao ravnopravni OS Windowsu, šaviše još malo i egzoticniji. A cenom nisu hteli da umanje njegovu vrednost. S druge strane, ako daju ono smeće od W8 light (ili kako se evc zove, de ne mozes ni bukvalno sliku desktopa da promenis) naravno da ce da bude skoro pa identična cena. Cena je zaseban segment u celoj ovoj priči, sve dok nije poprilicno skuplje sa Lunuxom, do tad je ok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.