Ove godine očekujemo više Linuxa u domaćim informatičkim časopisima!

Informatički časopisi pokazali su se kao dobri promotori Linuxa, barem u rijetkim situacijama kad o njemu pišu.

Zahvaljujući raznim svjedočanstvima na forumu možemo zaključiti kako su domaći informatički časopisi (BUG, VIDI, PCChip, Mreža itd.) mnogima poslužili kao ulaz u svijet Linuxa, a samim time i u svijet slobodnoga softvera.

Često se radi o manjim tekstovima koji se pojave svakih par brojeva, a u rjeđim slučajevima, nađe se i posebna rubrika posvećena ovoj temi (primjerice VIDI). Časopisi ovoga tipa dolaze s priloženim DVD-om i ponekad donose preslike novijih verzija popularnih distribucija, što čitatelju dodatno olakšava “prvi kontakt”.

bug-243-ubuntu

Informatički časopis BUG u 243. broju, za veljaču ove godine, pripremio je temu pod nazivom “Linux za početnike – školica za novopečene linuksaše”. Tema se prožima na čak 17 stranica, što je vrlo pohvalno. Međutim, obrađena je prilično površno, a sav je fokus stavljen na samo jednu distribuciju, pogađate – Ubuntu.

Pored teksta, objavljen je i video prikaz u trajanju od 12 minuta kojega vam donosimo u cijelosti (možete ga naći i na Bugovu DVD-u te na službenom YouTube kanalu).

Ovim putem apeliramo na uredništvo domaćih informatičkih časopisa da više pažnje posvete slobodnom softveru. Vi također možete pridonijeti – kontaktirajte ih e-poštom i izrazite svoje želje!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)
Ove godine očekujemo više Linuxa u domaćim informatičkim časopisima!, 4.0 out of 5 based on 6 ratings

5 Komentara

Dodaj svoj

Kad se već govorilo na hrvatskom – trebalo je skroz i sve i to je to. Bezveze je reći da bi bolje razumio na engleskom. Autor videa je samo previše kombinirao i previše improvizirao. I mislim da je bezpotrebno imitirati engleski izgovor – mislim da je u redu reći “softerv centar”, “vriter”, “impres” bez onog engleskog izgovora jer ionako svi izgovaramo “vord”, baš “vord” ne “vrd” kako bi zapravo i trebalo biti.

Nije kritika autoru videa nego nevezano razmišljanje.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.