Dva zanimljiva Chrome OS uređaja

Nakon što je promijenio izgled svog Chrome OS-a i time ga učinio ozbiljnijim operativnim sustavom, Google je u suradnji sa Samsungom izdao novu generaciju Chromebook laptopa. Jedna od glavnih kritika ovih uređaja je bila da koriste preslabe Atom procesore. Na uređajima ranije generacije već nakon otvaranja nekoliko tabova u web pregledniku uređaj je vidljivo usporio. Gledanje HD videa je bilo gotovo nemoguće.
Nova generacija koristi nešto snažnije Intelove Celerone (1.3GHz dvojezgreni Intel Celeron 867 ). Navodno je uz nove procesore i iskustvo rada daleko ugodnije. Da bi iskustvo bilo još bolje, Chromebook sada ima i 4GB RAM-a, a za pohranu podataka će vam biti dovoljno 16 GB na SSD-u uz stalnu dostupnost prostora za pohranu na Googleovom Oblaku. 449$ je cijena za koju se ovaj mali laptop može nabaviti preko Bare.

Najnoviji Chromebook. Moramo priznati da izgleda zanimljivo.

 

Osim Chromebooka dostupan je i zanimljiv Chromebox. Samsung je ponudio zanimljivu kutijicu koja besramno kopira Appleov Mac Mini. Pogonjena Chrome OS-om s dobrim izborom priključaka nekome bi mogao pružiti prilično zanimljivo uredsko računalo. Na žalost, cijena od 329$ u SAD-u sigurno neće pomoći većoj popularnosti ovih uređaja. Uređaj pokreće  1.9 GHz dvojezgreni Intel Celeron B840 (Sandy Bridge) procesor, ima 4 GB RAM-a i 16 GB SSD.

Chromebox. Da li će možda ova mala kutija završiti na vašem stolu?

 

Iako su Chromebookovi bez interneta kao riba na suhom,  od nedavno je ipak moguće obavljati osnovne radnje i offline. Tako je bez veze na internet moguće pregledavati dokumente, a dosta programa dostupnih u Chrome Storeu će raditi i bez povezanosti s velikom mrežom i Googleovim Oblakom. Google planira povećati offline mogućnosti ovih uređaja u budućim nadogradnjama operativnog sustava.
Uz najnoviju podršku za rad s više prozora, pravim desktopom, mogućnošću postavljanja ikona na desktop, te naravno vrhunskom podrškom za Googleove online servise, Chrome OS ima šansu zadržati svoj mali postotak korisnika računala koji znaju iskoristiti Googleov ekosustav.

Preostaje nam samo čekati Googleove sljedeće poteze jer je očito da el Goog ima konkretnije planove sa svojim operativnim sustavom.

 

Izvor:Engadget

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

8 Komentara

Dodaj svoj

Baš nešto gledam i pretražujem. Da li je bilo koj od chromebook uređaja moguće uzeti kod nas u Hrvatskoj? Konkretno me zanima HP chromebook 14.

i to su mi neki prodavci. Očigledno si ili bio napadan, ili te oni nisu ozbiljno shvatili. Sve u svemu, ne preostaje ti ništa drugo, nego da nađeš negde u Engleskoj pa da ga uzmeš putem neke internet prodavnice. A iz Engleske iz razloga što se ne plaća poštarina. Već samo carina, mada i to možeš sa prodavcima da se dogovoriš, pa da ti ga pošalju u delovima i samo s malo super lepka sve spojiš (šalim se naravno za delove)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.