Ease – prezentacije na jednostavan način

Čemu još jedan prezentacijski alat?, reći će neki. Imamo Open… UPS! LibreOffice.org Impres i KPresenter. Zar to nije dovoljno? Čemu rasipati energiju na slične projekte? Zašto ne?! KPresenter ima lijepo sučelje, ali se sporo pokreće i bugovit je pa nije za svakodnevno korištenje. Impress ima impozantne mogućnosti, najkorišteniji je u FLOSS svijetu, dostojan je konkurent dobro nam poznatom MS Powerpointu, ali ima zastarjelo sučelje, spor je i animacije su mu trzave (bar kod mene). Često znam prezentacije prevoditi u PDF i takve prezentirati omiljenim Evinceom.

U prošlosti su postojala dva GNOME Office projekta kojima je cilj bio popuniti rupu i stvoriti prezentacijski alat koji bi bio dovoljno moćan, a ipak dovoljno jednostavan za korištenje, da bi bio rame uz rame s dokazanim Abiwordom, Gnumericom, Evolutionom, Evinceom i Inkscapeom. Prvi je bio Agnubis, koji je napušten daleke 2002., a drugi Criawips koji je pak napušten 2005. godine.

Ease - sučelje aplikacije

Ease - sučelje aplikacije

 

Prošle godine, u svibnju, Nate Stedman pokrenuo je projekt pod imenom Ease za RCOS. Istog ljeta pridružio se projektu summer of code student, Stéphane Maniaci. Ease bi trebao biti suvremena GNOME desktop aplikacija za stvaranje i prikazivanje prezentacija. Jednostavnog je dizajna i jednostavna za korištenje. Dobro se uklapa u GNOME grafičko okruženje. Pisan je u programskom jeziku Vala, a za animacije je odgovoran Clutter toolkit (da da, isti onaj na kojem se vrti MeeGo).

Obojica ulažu veliki trud kako bi Ease imao sljedeće mogućnosti (u zagradama su planirane mogućnosti):

  • stvaranje, otvaranje, spremanje prezentacija ;
  • dodavanje teksta, slika, videa, PDF dokumenata, linkova i oblika u sadržaj ;
  • jednostavno uređivanje elemenata : skaliranje, pomicanje, (rotiranje, zrcaljenje …) ;
  • (jednostavno dodavanje sjene, isticanja i sjaja u sadržaj) ;
  • dodavanje lijepih prijelaza : fade in/out, panel, slide, drop, zoom, door, swing, fall, pivot … ;
  • izvoz u PDF, HTML, PostScript, (PNG, AVI?) ;
  • korištenje unaprijed definiranih tema ;
  • dohvaćanje besplatnih online slika s Flickr-a i OpenClipArt-a ;
  • glatka reprodukcija prezentacija s pomagalima kao što su spotlight, (fokus, kronometar …).

Iako vizualno podsjeća na Appleov Keynote, Ease je priča za sebe. Jednostavnog je dizajna, brz prilikom pokretanja i u radu, intuitivan, a animacije su zanimljive i, što mi se čini dosta važno, odvijaju se glatko. Iako je još daleko od finalnog proizvoda i nije najstabiniji, u trenutnoj inkarnaciji 0.4 je više nego impresivan. Pogotovo ako se uzme u obzir da je projekt „star” tek devet mjeseci i da na njemu rade samo dva čovjeka. Svakako ga treba podržati i dati mu šansu. Djeluje obećavajuće, a to nije samo moj dojam.

Više o njemu i kako ga instalirati možete saznati na službenim stranicama.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.