Film: “Revolution OS”

Evo jedna preporuka za malo stariji, ali svakako zanimljiv dokumentarni film. “Revolution OS” režirao je J.T.S Moore 2001. godine. Film govori o nastajanju, razvoju i možda najvažnije – razlici između GNU-a, Linuxa, otvorenog koda i pokreta slobodnog softvera. Tijekom 85 minuta, koliko traje film, izmjenjuju se intervjui sa ljudima koji su obilježili ovo razdoblje; Linus Torvalds, Richard Stallman, Michael Tiemann, Larry Augustin, Eric S. Raymond i mnogi drugi.

Govori se o nastanku velikana poput Red Hat-a i Novella, razvoju Linux kernela, kontroverzama koje su pratile imenovanje GNU/Linuxa, filozofiji slobodnog softvera, Microsoftu kao velikom negativcu i praktički svemu bitnome što se događalo u povijesti otvorenog koda i Linuxa.

Film možete pogledati na ovome linku ili kupiti DVD na stranicama Amazona.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 Komentar

Dodaj svoj

[…] i mnoge druge. Distribucije ove kategorije su zapravo najbrojnije. Nažalost mnogi novi korisnici pokušavaju neke od distribucija ove kategorije zloupotrijebiti, posebice Backtrack, u ilegalne svrhe pritom misleći da su veliki hackeri (ako želite vidjeti tko i što su veliki hackeri preporučujem dokumentarac Revolution OS). […]

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.