FTL – Brže od svjetla

Podaci koje prevozite su od najveće važnosti ostatku Federacijske flote. Trebati ćete potrepštine za putovanje, zato nemojte oklijevati istražiti cijeli sektor prije nego nastavite dalje. No za vašim petama je pobunjenička flota, požurite do izlaza sektora.

Ovako počinje naše putovanje u svemir. Na startu same igre očekuje nas izbornik gdje se možete odlučiti za tutorial, novu igru ili pak podesiti postavke koje su svedene na minimum. Svega 7 postavki, no za ovakvu igru je i dovoljno da ima samo izbor Fullscreena (igra se pokreće primarno u prozoru), glasnoće zvuka i glazbe.
Krenimo sada na NEW GAME.

 

Izbornik

 

Faster than light je, po riječima autora, rougelike simulacija svemirskog broda u realnom vremenu. A to znači da nas očekuje nasumičnost, puno raznih neprijatelja i trajna smrt. Pri startu igre dočekuje nas naš prvi svemirski brod: The Kestrel. S njim dobijamo osnovno naoružanje, rakete i laser te 3 člana posade. U ovom trenutku su zaključane sve opcije, osim izmjene imena broda i posade. Da bismo to promijenili, moramo krenuti na svemirsko putovanje i obaviti neka dostignuća (Achievements) kao npr. imati 6 jedinstvenih aliena na Kestrelu u isto vrijeme. U ponudi je 9 brodova koji se većinom otključavaju tako što istražujete svemir.
Nakon izbora težine između Easy i Normal krećemo u akciju.

 

Hangar

START!

Ispred nas se pojavljuje tlocrt našeg svemirskog broda. Ove slike ćete se najviše nagledati. Micromanagement počinje sa razmještanjem posade po brodu. Da bi koristili FTL, jedan član posade mora biti pilot. Tijekom bitke je esencijalno da jedan član bude na štitovima, dok drugi član može biti na FTL motorima za brži bijeg ili u oružarnici da ubrza punjenje naših oružja.

 

borba

 

To bi bilo tako da je sve idealno. No, mora se u to umiješati i protivnički brod koji ispaljuje svoje rakete, lasere, ionske bombe i slično. Naš brod gori, ne rade nam spremnici za kisik, senzori su se uništeni, a štitovi pali.Tada nam može pomoći jedino: PAUZA!
Klikom na space tipku dobijamo bitno vrijeme, da udahnemo i dobro promislimo. Osim razlike u naoružanjima i poboljšanosti štitova, motora i posade, bitno je i promišljati. A ova igra vas na to tjera, pogotovo u takvoj strci da morate gasiti požar u oružarnici, popraviti kisik, boriti se protiv teleportiranih neprijatelja (da, i toga ima). Tada pilot postaje mehaničar ili vojnik, što god treba po potrebi. Premještamo energiju iz FTL-a u štitove, iz pilotskih kontrola u oružje i krećemo u bitku!

 

problemi u bitci

 

Osim nadogradnje broda, i naša posada se razvija. Što duže rade određeni posao, to ga i brže počinju obavljati tako što dobijaju levele.
Unutar sektora trebamo proći puno lokacija kako bi došli do izlaska prema drugom sektoru. Putanju biramo po svom izboru.

 

karta sektora

 

Uz bitke, tu je i dosta nasumičnih poziva u pomoć te izbora hoćemo li pomoći unesrećenima ili ne. Tako nešto može biti nagrađeno novim članovima posade ili kreditima (scrap), ali i nekim jačim neprijateljskim brodom koji je samo poziv koristio kao zamku.

Zanimljiviji dio su lokacije na kojima se nalaze trgovine (Store). Naravno, ako imate dovoljno kredita. U trgovini možete kupiti dodatne rakete, gorivo za FTL, dijelove za svoje robote te same robote. Možete naići i na poboljšana oružja, no za to ćete trebati proći najmanje 5-6 bitaka/spašavanja da bi skupili dovoljno za kupnju. Treba napomenuti i to da jedino u trgovinama možete popraviti oštećeni trup (Hull).

FTL je jako zarazna igra. Zahtjeva dosta koncentracije i razmišljanja, jer inače jedna greška i gubitak broda znače kraj igre. Da, uništenje vašeg broda znači da morate početi igru ispočetka.
Neki korisnici su se bunili zašto ne postoji nekakva mogućnost da se ne mora iznova startati npr. na Easy postavci. No mislim da bi to uništilo čar ove igre.
Da ne bude sve tako uzaludno, postoje highscore i statskoji prati vašu statistiku i najveće uspjehe.Igra po standardima SF-a vjerno pokazuje štitove, lasere, projektile te senzore. No sitnice koje donosi, kao npr. ispuštanje zraka iz određenih dijelova da bi ugasili vatru, su nešto što poprilično uljepšava gameplay.
FTL će od vas stalno tražiti da se poboljšate,tražite nove načine pobjede i usavršavate tehniku uništavanja neprijateljskih koristeći odličan micromanagement.Za ovu indie igru:OCJENA: 5/5 

KUPNJA I INSTALACIJA:

Kupnja se može izvršiti na službenoj stranici:
http://www.ftlgame.com/

kupnja

 

Cijena je trenutno 9$, a dobije se humblebundle ključ gdje se mogu skinuti DRM-Free verzije za sve platforme. Uključen je i ključ za Steam.

 

Skidanje datoteke

 

Kada skinete tar.gz datoteku, raspakirajte ju, otvorite direktorij FTL i unutar njega pokrenite datoteku FTL.

U terminalu to izgleda ovako:

cd /put/do/direktorija/gdjejeFTLskinut
tar xfv imeftldatoteke
cd FTL
./FTL

Pogledajte video:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
FTL - Brže od svjetla, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

3 komentara

  1. calisto053 napisao:

    Super, svaka čast!

  2. b4sh napisao:

    Isprobano , hvala za tip 😉

    LP b4sh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.