GeeXboX – distribucija za HTPC

Linux distribucija zanimljivog imena GeeXbox, s lakoćom pretvara vaše računalo u HTPC (Home Theater PC) ili u Media Centar. Dolazi u obliku LiveCD-a, tako da nema potrebe za instalacijom (možete ju koristiti i na računalu bez tvrdog diska; u tome slučaju kompletna distribucija se učita u RAM memoriju). ISO preslika diska velika je samo 20 MB, što je posebno privlačno onima sa sporim vezama ili ograničenim bandwithom.

GeeXbox koristi Linux kernel 2.6.27.13, ima kvalitetnu detekciju hardvera (nema potrebe za naknadnim dodavanjem upravljačkih programa), podržava prikazivanje svih vrsta audio/video i slikovnih datoteka te dolazi sa svim bitnijim codecima. Sadržaj je moguće prikazati iz raznih izvora: CD, DVD, HDD, LAN ili Internet.

GeeXbox distribucija
GeeXbox distribucija

Nedavno je stigla verzija 1.2 u kojoj je predstavljena podrška za x86_64 arhitekturu, HDTV/widescreen optimizacije kroz X.Org i ispravke mnogih bugova. Changelog pogledajte na ovome linku dok GeeXboX 1.2 možete preuzeti na ovim stranicama.

Autori navode kako posljednjih godina (a posebno par zadnjih mjeseci) intenzivno rade na nadolazećoj 2.x seriji, koja bi trebala donijeti potpuno izmijenjeno korisničko sučelje, bazirano na brzom Enlightenment toolkit-u. Prve alpha inačice trebale bi se pojaviti već kroz koji tjedan, a dotad pogledajte screenshotove koji pokazuju što je za očekivati.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.