Grub Customizer 3.0

Grub Customizer je moćan mali program za uređivanje GRUB-a 2. Upravo je objavljena verzija 3.0.

Ako niste sigurni, ili ne volite ručno uređivati unose u konfiguracijskim datotekama  GRUB-a 2, ovaj mali GUI program će taj posao odraditi za vas.

Pomoću Grub Customizera možete urediti ono što najčešće trebate, poput promjene zadanog operativnog sustava, promjene redoslijeda prikaza operativnih sustava, te promjene vremena prikaza GRUB menija. Međutim program je sposoban i za naprednije radnje.

Tako možete dodati parametre kernelu, promijeniti izgled menija i boja teksta u izborniku, te možete ukloniti neke stavke s menija. Uz pomoć Grub Customizera čak možete i instalirati GRUB na MBR što bi vam trebalo skratiti muku oko kucanja niza naredbi u terminalu za reinstalaciju GRUB-a. (Nismo probali, ali opcija postoji u izborniku programa.)

Korisnici Ubuntua će ga lako instalirati dodavanjem ppa, a ostali će ovaj program morati kompajlirati.

Instalacija za Ubuntu:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Program počinje donekle zbunjujućom listom svih unosa u GRUB meniju, a tek naredne kartice postaju nešto prijateljskijeg izgleda.

Pomalo zbunjujući početni prikaz. Ne brinite se, ostatak programa izgleda prijateljskije.

 

Osim početnog zbunjujućeg nastupa, možemo reći da su ostale opcije prilično intuitivne i ne bi trebali imati problema oko korištenja ovog programa. Naravno, pod uvjetom da znate što radite jer brljanje po GRUB-u može dovesti do toga da se vaš omiljeni OS odbija podignuti.

Najčešće korištene opcije na jednom mjestu.

 

Malo ušminkavanja nije nikada na odmet.

 

Iako se radi o programu s grafičkim sučeljem i naizgled jednostavnim opcijama, budite sigurni da znate što radite! Preporučujemo ipak da upoznate terminal i postupke uređivanja konfiguracijskih datoteka GRUB-a 2. Upute možete naći na LZS-u i našem HOW-u.  Jer ako nešto pođe po zlu, terminal vam je siguran izlaz iz bilo kakve nezgodne situacije.

 

Izvor:Webupd8

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 Komentara

Dodaj svoj

Odličan programčić i primjer kako GUI program u nekim slučajevima može olakšati život. Postoji i za Arch Linux u AUR-u.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.