HP možda bude prodavao licence za WebOS

Do sada je WebOS pogonio isključivo HP-ove pametne telefone i tablete,a sada HP razmišlja o tome da i drugim proizvođačima prodaje licence za instalaciju WebOS-a. Time bi se na tržištu našlo više uređaja pogonjenih ovim operativnim sustavom, što bi naravno privuklo više razvijatelja. Jer kvaliteta uređaja i njegovog operativnog sustava sama po sebi ne znači ništa ako nitko ne razvija programe za njih.

Iako ova strategija na prvi pogled izgleda jako dobro, postoji par problema.

HP je primarno proizvođač hardvera i njihov primarni interes je prodati što više svojih uređaja. Ako neki drugi proizvođač napravi uređaj koji je jeftiniji, ili kvalitetniji, HP gubi novac. Pitanje je da li taj gubitak može nadoknaditi zaradom od licenci?

Drugi, još očitiji problem je što ostali proizvođači već imaju jednako dobar a besplatan operativni sustav. I to sustav koji se već udomaćio i ne zahtjeva nikakvu promociju. Riječ je dakako o Androidu.
Pitanje je da li bi npr. Asus bio voljan plaćati licencu HP-u kada mu je već jako dobro krenulo s Android tabletima?

HP negira da su se u cijelu priču s pametnim telefonima i tabletima uključili prekasno. Po njima, radi se o tek prvoj četvrtini utakmice i igra je još daleko od razriješenja.

WebOS je jako dobar operativni sustav, ali pitanje je koliko će se uspjeti izboriti za mjesto na tržištu koje su već zauzeli iOS i Android. Mjesta za trećega svakako još ima, ali uz igrače poput RIM-a i pogotovo Microsofta HP će imati jako tešku zadaću zauzeti to treće mjesto.

Izvor: IT knowledge exchange

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.