Izašao Linux kernel 3.6, dolazi nam hibridno spavanje

Nova inačica Linux kernela donosi nam “hybrid sleep” te Googleovu TCP Fast Open ekstenziju. Poboljšana je podrška za nove MacBook laptope, a Radeon driver od sada podržava PCIe 2.0 standard.

Hybrid Sleep

Od sada vaš pingvin može hibridno spavati

U ovoj inačici nismo dobili neke velike izmjene i dodatke, već su se nadopunjavale postojeće mogućnosti. No treba istaknuti “hybrid sleep” koji je mješavina hibernate i sleep funkcije. Prilikom hibridnog sleep-a, sadržaj RAM-a se ujedno sprema i na disk. Takav način rada nam omogućava da se računalo probudi iz sleep-a čak i ako je u međuvremenu došlo do prekida struje (nestanak struje ili potrošena baterija) te je RAM memorija izbrisana. Dodan je i klijent Googleove TCP Fast Open (TFO) ekstenzije koja omogućava brže HTTP konekcije. Server strana ove ekstenzije je planirana za kernel 3.7. Treba napomenuti da je ova funkcija eksperimentalna te da još nije odobrena od strane IANA-e.

Po pitanju drivera, sada su podržani novi MacBook laptopi, te je dodana podrška za RTL2832 DVB-T chip koji se koristi u raznim DVB-T receiverima. Nouveau driveri za Nvidia grafičke kartice nisu doživjeli velike promjene, no spremaju novu reviziju za sljedeću inačicu kernela. Intel je poprilično proširio popis podržanih Haswell grafičkih procesora koji izlaze sljedeće godine, čak njih 37 je dodano. Ati Radeon driveru je značajno poboljšana dokumentacija izvornog koda. Značajno je i to što Radeon driver od sad podržava najbrži PCIe 2.0 mod, tamo gdje to hardver dopušta.

Btrfs sada podržava kvote subvolume-a, novi VFIO ( virtualna funkcija ulaza/izlaza) driver omogućava KVM virtualizaciji brži pristup PCI i PCIe uređajima. Dostupno je i novo sučelje koje dozvoljava da korisnički programi javljaju kernelu promjenu u veličini particije, što će omogućiti resize mount-ane particije (online resize).

Dodana je i zaštita protiv bufferbloat-a tako što je buffer svakog mrežnog socketa ograničen na 128KB (funkcija TSQ).

 

Novi kernel je dostupan na kernel.org, a detaljnije informacije možete vidjeti na h-online.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

22 komentara

 1. Grof napisao:

  Ajde više da su sklepali Hybrid Sleep. To je već Windows Vista imala…
  Hvalevrijedni feature u kernelu!

 2. lutherus napisao:

  ovo je dobar kernel. Zapravo od zadnjih serija svaki kernel je dobar tako dugo dok nije 3.2 ( di im je bila pamet kad su 3.2 sklepavali?) no 3.6 je stvarno dobar kernel.

 3. rudar napisao:

  Pardon, zar nije Debian Wheezy na 3.2 kernelu? Još uvijek ‘testing’, doduše, ali valjda znaju što rade.

 4. Milan napisao:

  Jednostavno ljudi znaju šta će biti stable, pa prijavljuju kao sumanti :). I onda ispada da ima više bugova nego obično. Nije loš kernel uopšte, ko i svaki drugi, a vremenom će biti sve više utegnutiji.

 5. Filip napisao:

  Kako instalirati kernel 3.6 na ubntu 12.4.1

 6. anja99 napisao:

  Sta da se radi sa AMD grafickim, Zadnji drajveri su 12.8 i xorg 7.6 da li novi kernel gura xorg 7.7, Slax stavlja 7.7 kao voze AMD graficke kad nema AMD drajvera?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.