Kako dobiti podatke o hardveru na Linuxu

Linux korisnici često imaju problema s hardverom koji ne radi iz prve i koji treba podesiti. Iskusnim korisnicima je to često trivijalna stvar; vide o kojem se komadu hardvera radi, iskopaju dodatne podatke pomoću par naredbi u Terminalu, ako je potrebno proguglaju i najčešće riješe stvar.

Početnici se u tome baš i ne snalaze najbolje. Ako će tražiti bilo kakvu pomoć potrebno je dati prave podatke na Linux forume, a prvi podatak koji svi traže je naziv hardvera koji radi probleme. Nekada je dovoljno pročitati naziv na uređaju, ali nekada trebaju i malo specifičniji podatci poput chipseta ili ostalih podataka o komponentama računala.

Ne morate niti imati problema s hardverom, možda vas jednostavno zanima što se sve nalazi u unutrašnjosti vašeg računala? Na Linuxu postoje mnogi alati koji će vam dati te podatke. Neki su CLI alati, ali ima i nešto prijateljskijih GUI programa. Sljedeći članak na webupd8-u objašnjava kako te podatke dobiti.

Pročitajte kako koristiti lshw, lshw-gtk, HardInfo i SysInfo. Pomoću tih programa možete dobiti niz informacija o vašem hardveru, ali i razne druge sistemske informacije poput verzije kernela, verzije Linux distribucije koju koristite, ime računala, korisničko ime, stanje hard diskova ili npr. temperaturu komponenti.

Programi su jednostavni za korištenje, a osim lshw-a, svi imaju svoje grafičko sučelje u kojem će se snaći i početnici.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.