Left 4 Dead 2 brži na Linuxu nego na Windowsu

Prije malo manje od mjesec dana Valve je objavio kako prebacuje Steam platformu na Linux, a uz nju i prvu u nizu igara – Left 4 Dead 2. Kada je prvi puta prebačena na Ubuntu, ova igra je radila jako sporo tj. 6 FPS. Bolji rezultat se zapravo i ne može očekivati za inicijalni port na novu platformu. Nitko ne bi ni očekivao, no u kratko vrijeme Valve developeri su ostvarili značajan napredak. Nakon malo truda i optimiziranja igre u nekoliko smjerova ostvaren je rezultat od 315 FPS za razliku od 270.6 FPS ostvarenih na Windowsu. Prilično impresivno, s obzirom da je Windows već dugo glavna igraća platforma diljem svijeta. Kako piše na službenom blogu, obavljena poboljšanja su razvrstana u tri kategorije:

  • Poboljšanje igre za bolji rad s Linux kernelom,

  • Poboljšanje igre za bolji rad s OpenGL-om,

  • Optimizacije grafičkog drivera.

Igra je testirana na prilično snažnom računalu, pa nemojte očekivati 315 FPS osim ako nemate računalo kao i Valve developeri:

  • Intel Core i7 3930k

  • NVIDIA GeForce GTX 680

  • 32 GB RAM

Left 4 Dead 2

Sustavi koji su korišteni su 64 bitni Windows 7 SP1 s DirectX-om, te 32 bitni Ubuntu 12.04 s OpenGL-om. Prema riječima Valve developera, na ovako dobar rezultat najviše je utjecala efikasnost Linux jezgre i OpenGL-a. Zbog toga su ponovno testirali igru na Windowsu, no koristeći OpenGL i postigli rezultat od 303.4 FPS što govori da je OpenGL efikasniji nego DirectX. Što reći nego izvrsna vijest za Valve kao i za Linux zajednicu koja se može radovati novim igrama iz Valve tabora koje će, nadamo se raditi jednako brzo kao i Left 4 Dead.

Reference: Valve

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

18 Komentara

Dodaj svoj

Ne znam zaobilaze li igre pri korištenju OpenGL-a Mesa-u ili ne? Jer zadnja Mesa ne podržava OpenGL 4.x nego samo 3.x, pa me zanima može li Valve iskoristiti benefite OpenGL-a 4 bez obzira na Xorg i Mesa-u?

Malo mi je čudno da su testirali na 32-bitnom Ubuntuu s 32 GB RAM-a koji na 32-bitnom OS-u ASOLUTNO ništa ne znači. Ja čak vjerujem da je to tipfeler

Nije tipfeler. Piše na njihovom blogu: “We are using a 32-bit version of Linux temporarily and will run on 64-bit Linux later.”

Malo mi je glupo sto su testirali na tako jakom računaru. Mislim da to većini ništa ne znači jer takve mašine ima mali postotak ljudi, prema tome relevantniji podatak bi bio da su testirali na nekoj prosječnoj konfiguraciji ili da su vršili testiranja na više mašina…

Ma komp je ok. Većina gejmera ionako ima isto, slično ili jače doma. I svake godine zamjenjuje sa novime samo da se igra. Nego imaš Intel core i7 i onda na njega staviš 32bitno OS?

Što nas dovodi do slijedećega…
Nije da mi treba ali primijetio sam da LXDE nema jednostavnog načina za promjenu rasporeda tipkovnice. Postoji applet za lxpanel ali u njemu je samo trenutno izabrani layout. Nema jednostavnog načina (bez terminala) da se doda više njih i da ih se mijenja “u hodu”.

A da napišeš jednostavnu skripticu koja koristi zenity dialoge? Iako ne vidim zašto bi terminal bio problem.. dok ti pokreneš skriptu/program, ja već prebacio layout u terminalu! 😀

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.