Linux teretana: LFS – Uvod

Što je LFS (Linux From Scratch)?

LFS je “Linux od nule” ili “Linux od početka”. Na početnoj stranici projekta piše: “Linux From Scratch je projekt koji daje upute korak po korak za izgradnju vlastitog, vama prilagođenog Linux sustava, potpuno iz izvornog koda.”

LFS logoMožemo primijetiti da se nigdje ne spominje riječ distribucija. LFS nećete skinuti kao iso datoteku i zapržiti je na instalacijski medij. Dakle, LFS nije distribucija na kakve smo navikli. To je projekt uobličen u jednu vrstu knjige ili kuharice s dodatnim sadržajima specifičnim za LFS, kao što su zakrpe i init skripte, koji se mogu skinuti sa stranica LFS projekta. Sve ostalo, od kernela, preko basha, sistemskih biblioteka do pojedinih aplikacija, skida se posebno preko linkova navedenih u knjizi. Skinuta arhiva (najčešće tar.gz, tar.bz2, ponekad zip i sl.) najprije se raspakira, a potom kompajlira. Može se reći da je LFS distribucija koja se distribuira pomoću kuharice.

Za izgradnju LFS sustava koristimo postojeću instaliranu GNU/Linux distribuciju ili live medij neke od distribucija. Pri tome uopće nije bitno koja je distra “domaćin” dok god zadovoljava neke osnovne uvjete navedene u LFS knjizi.

LFS provjera zadovoljava li host, u ovom slučaju Arch Linux, uvjete za izgradnju

Provjera zadovoljava li host, u ovom slučaju Arch Linux, uvjete za izgradnju

 

Trenutna LFS stabilna verzija je 7.1. Osim stabilne, postoji i radna (development) verzija knjige koja se vrlo često mijenja. U njoj se koriste noviji programi, ali su ponekad mogući problemi jer nije toliko testirana kao stabilna. Početniku bih preporučio stabilnu verziju, a nakon stjecanja iskustva može se prijeći na radnu. Iako nije preporučljivo, možete po potrebi kompajlirati i novije programe i biblioteke.

Kratka povijest

Sam projekt je nastao 1999. godine. Aktivan je i danas. Autor Gerard Beekmans odlučio se na izgradnju svog Linux sustava jer mu od svih tadašnjih distribucija ni jedna nije bila po ukusu. Kaže da su bile dobre, ali je želio napraviti sustav savršen za njega. Iako ispočetka zastrašujuća, ideja mu se sve više činila kao izvediva i uskoro je postao uvjeren da je može provesti u djelo. Svoja iskustva i ideje potom je podijelio s članovima Linux zajednice. Interes u zajednici je rastao i Linux From Scratch projekt je rođen.

Zašto LFS?

Osnovna, ali ne i jedina namjena LFS projekta je edukacija. Cilj je naučiti korisnika kako Linux sustav radi, od čega se sastoji i kako su razni mali i veliki dijelovi sustava povezani u funkcionalnu cjelinu. Nadalje, cilj je stvoriti siguran, fleksibilan i kompaktan sustav bez nepotrebnih programa koje nikada ne koristite. Korisnik prateći upute i učeći o pojedinim dijelovima svog budućeg operativnog sustava sam stvara svoj sustav od početka skrojen po mjeri i korisnika i računala. Pravi lijek za distrohopping.

LFS knjiga odnosno "kuharica"

LFS knjiga odnosno “kuharica”

LFS potprojekti

BLFS

LFS je osnova. Sa samim LFS sustavom dobit ćemo minimalni samostalni sustav bez grafičkog sučelja, mreže, čak i bez korisničkih računa. Sam po sebi nije previše upotrebljiv. Nakon izgradnje, prvog podizanja i logiranja u LFS, nećemo više morati koristiti neku drugu distribuciju za kompajliranje nego ćemo sve raditi iz našeg novog LFS-a koji tako malo po malo postaje Beyond Linux From Scratch (BLFS).

Ako slučajno naiđete na korisnika koji kaže da koristi LFS, on vjerojatno koristi BLFS. Specifičnost BLFS sustava je u tome što je drugačiji kod svakog korisnika. Dok za LFS možemo reći da svi prate identični redoslijed uputa i naredbi, kod BLFS svatko sebi izabire funkcionalnost i programe koji mu trebaju. Većina će primjerice kompajlirati Xorg i svoj omiljeni WM ili DE, dodati bar jednog korisnika osim roota, složiti mrežu, multimediju itd. BLFS knjiga je najčešće u development stanju, iako se naziva current (sadašnja).

ALFS

Automated Linux From Scratch je projekt nastao iz želje da se pojednostavi, odnosno automatizira izgradnja LFS/BLFS sustava. Kako na stranicama projekta piše, nakon što prođete LFS i BLFS knjige dva ili tri puta, ubrzo ćete početi cijeniti mogućnost automatskog kompajliranja softvera za vaš sustav. Uz automatizaciju, cilj je korisniku ostaviti maksimalnu kontrolu i uvid u kompajliranje i upravljanje svojim LFS sustavom.

CLFS

Cross Linux From Scratch je LFS prilagođen izgradnji sustava za različite arhitekture. Osnovni LFS je namijenjen za x86 32-bitne sustave ili čiste x86_64 64-bitne sustave koji mogu izvršavati samo 64-bitne izvršne datoteke. U praksi nam često u 64-bitnim sustavima trebaju i 32-bitni programi i biblioteke (multilib). LFS to u pravilu ne podržava (iako je moguće uz neke preinake) jer se u tom slučaju stvari kompliciraju i gubi se edukacijski karakter. Za multilib sustav, mnoge stvari se moraju dvaput kompajlirati, jednom za 32-bitni i jednom za 64-bitni sustav.

Osim ovog najčešćeg slučaja, kad u 64-bitnom sustavu trebamo 32-bitne aplikacije i biblioteke, CLFS nam omogućava cross kompajliranje za x86, x86_64, SPARC, MIPS, PowerPC, Alpha, HP/PA i ARM arhitekture. To znači da unutar jedne arhitekture možemo iskompajlirati osnovni sustav za drugu arhitekturu, npr. unutar x86 sustava možemo iskompajlirati SPARC toolchain i potom ga iskoristiti za izgradnju Linux sustava za SPARC arhitekturu.

HLFS

Hardened Linux From Scratch je LFS projekt koji dodaje određene sigurnosne mehanizme i tako stvara vrlo siguran sustav namijenjen serverima, routerima i firewallima.

Hints

LFS Hints je skup malih uputa i savjeta koje nećete pronaći u LFS/BLFS knjigama, FAQ-u ili dokumentaciji o projektu. Ako nađete odgovor na neki problem koji još nije pokriven, slobodno možete napisati vlastiti hint i tako doprinijeti projektu.

LiveCD

Nažalost, LiveCD se više ne održava. Služio je za izgradnju LFS sustava, uključivao je grafičko sučelje, Xfce i mnoštvo korisnih alata. LiveCD nije služio kao instalacijski medij nego samo kao okruženje za izgradnju novog LFS sustava. Iso sliku medija još uvijek možete skinuti, ali s njim se ne može izgraditi LFS 7.0 ili noviji.

Patches

Ovaj projekt služi kao centralni repozitorij za sve zakrpe koje bi mogle biti od koristi LFS korisniku. Repozitorij sadrži zakrpe za LFS i BLFS projekte koje su navedene i u samim knjigama, ali i testne zakrpe kojih nema u knjigama. Sami korisnici prilažu pojedine zakrpe i nisu sve testirane od strane LFS tima, pa stoji upozorenje da se koriste na vlastitu odgovornost.

Isplati li se trud?

Na ovo pitanje svatko sam sebi treba dati odgovor. Kao što je već navedeno, primarna svrha ovog projekta je učenje o Linuxu putem izgradnje vlastitog sustava od samog početka. To ne znači da je LFS jedini način. Učiti možete s bilo kojom distribucijom uključujući i onu koju trenutno koristite. Međutim, ovisi o pojedincu kakav mu stil učenja najbolje odgovara. Meni je LFS pristup pomogao više od bilo kojeg drugog.

Osim učenja, dobra stvar koju dobijemo je potpuna kontrola svog sustava, a to je moguće jer se pri samoj izgradnji nauči čemu nešto služi i gdje se nalaze pojedine konfiguracijske datoteke i sistemski alati. Odličan je i osjećaj kad nakon uloženog truda dobijete vlastiti upotrebljiv, vrlo brz i živahan sustav kojeg možete dotjerivati, održavati i “bildati” godinama.

Autor: Draško Perović

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

11 komentara

 1. lutherus napisao:

  Odlično!

 2. Shicy napisao:

  Svaka čast autoru!

 3. retsam napisao:

  svaka čast, odličan uvod u LFS.

 4. Kvaju napisao:

  Hvala autoru na super objasnjenju obicnim korisnicima sta je LFS.

 5. max360se napisao:

  Odlično!!! Jedva čekam nastavak 😀

 6. Branko napisao:

  Zanimljiv tekst Draško!
  Volio bi se jednoga dana upustiti u tu avanturu. Ne zbog samog LFS-a, već zbog znanja koje bi tako sakupio. Vjerujem da nakon instalacije LFS-a jako malo problema ostane koje ne bi znao riješiti na svim ostalim distrama.

  • drone napisao:

   Hvala tebi i svima na pohvalama. Što se tiče znanja, da, definitivno pomogne u raznim situacijama s drugim distrama. Inače, LFS se drži Linux standarda (Posix, FHS, LSB) koliko god je moguće, pa što je pojedina distra bliže standardima (za koje kažu da nitko ne poštuje) to ti se lakše u njoj snalaziti nakon (B)LFS-a. Ali to je samo jedna od pozitivnih strana upuštanja u izgradnju LFS-a. Poslije ću opisati malo konkretnije stvari, pa ako nekoga privuče, slobodno neka raspali s bildanjem, vjerujem da će mu biti na korist 🙂

 7. Vjekoslav napisao:

  Zakon! Hvala, definitivno ću isprobati 🙂

 8. Blacx napisao:

  Odlično, čekamo nastavak! 🙂

 9. calisto053 napisao:

  Svaka čast, vrhunski članak!

 10. Joža napisao:

  E baja koji vozi na LFS-u ima… kaj god poželi od mene 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *