Linux prošle godine zabilježio rast od 50 posto

Linux operacijski sustav nikad se nije mogao pohvaliti velikim udjelom na Desktop računalima. Nešto manje od 1% vjerovatno vam je poznata brojka, koja već neko vrijeme čeka na tu famoznu “godinu Linuxa” koja bi navodno trebala promijeniti sve.

Linux na Desktop računalima drži 1.41% tržišta

 

Vratimo se malo u stvarnost, i pogledajmo zadnje brojke. 2010. godina nije zabilježila nikakav rast, ali zato je prošla godina pokazala porast Linuxa na desktop računalima od 50%, što nas dovodi do konačne brojke od 1.41%. Nije puno, ali čovjeka veseli, posebno kad postotke zamijenite sa stvarnim brojem računala. Microsoft Windows je pao sa 93.61% na 92.23%, dok je Mac također narastao sa 6.36% sa prethodnih 5.42%.

Istraživanje je obavila tvrtka Net Market Share:

Net Market Share servis poznat je po analizi udjela određenih operacijskih sustava na tržištu. Radi na principu prikupljenih podataka od 160 milijuna jedinstvenih posjetitelja diljem svijeta, koji su putem različitih web preglednika “sletjeli” na preko 40 tisuća web stranica koje se nalaze unutar projekta.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.