Mark Shuttleworth o patentima i o budućnosti Ubuntua

Techcentral je razgovarao s Markom Shuttleworthom o patentnom sustavu i o budućnosti Ubuntua. Svjedoci smo velikih patentnih bitaka između velikih korporacija, kao i smiješnih patenata koji u potpunosti onemogućuju inovacije. Većina analitičara predviđa propast ovakvog sustava, ali dok se to ne dogodi svjedočiti ćemo apsurdima poput patenta na dvostruki klik mišem.

Ukratko, Mark smatra da patentni sustav onemogućuje inovacije i prisustvo malih tvrtki. Velike tvrtke ih koriste kao oružje kojim spriječavaju ulazak novih igrača na uspostavljeno tržište. Na taj način patenti postižu upravo suprotan učinak od onog kojem su namjenjeni. Umjesto da štite inovatore i nove ideje, ne dopuštaju ulazak novih ideja i inovacija. Ideja Otvorenog i Slobodnog softvera ruši zidove koje su velike korporacije izgradile koristeći postojeći patentni sutav.

Osim o patentima, Shuttleworth priča i o budućnosti Ubuntua. Unity je izazvao veliku buru kod Ubuntu korisnika, ali Mark navodi da ima jasan plan razvoja i unaprijeđenja ovog radnog okruženja. Svjestan je trenutnih problema, ali navodi da je zadovoljan ovim prvim izdanjem. Canonicalov trenutni fokus rada je usavršavanje korisničkog iskustva na Desktop računalima. Navodi da rad na računalu više nije ograničen na Desktop računala i da Linux mora biti spreman i za druge uređaje.

Također se osvrće na novu strategiju financiranja Canonicala. Canonical planira zarađivati na sličan način kao i Google sa svojim Androidom. Odnosno, neće zarađivati na prodaji Ubuntua već na proizvodima i uslugama na Ubuntu platformi. Naglasio je i popularnost Ubuntua na Oblaku.

Zanimljivo je i njegovo viđenje pada entuzijazma u FLOSS zajednici. U svijetu softvera u kojem sve više prevladava web sadržaj i aplikacije korisnicima više nije zanimljiva licenca budući da je web sadržaj dostupan svima.

Detaljnije pročitajte na www.techcentral.co.ukl

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...