Microsoft se planira zbližiti s open source zajednicama, osnovao poseban odjel sa 75 zaposlenih

Gigant IT industrije, veliki Microsoft, u prošlosti nije pokazivao previše naklonosti ka open sourceu, ali čini se da se stvari mijenjaju.

Microsoft je osnovao open source odjel pod nazivom “Microsoft Open Technologies” koji bi se trebao baviti suradnjom s open source zajednicama diljem svijeta. Ova podružnica trebala bi zaposliti čak 75 radnika koji će raditi pod Microsoftovim osobljem iz područja poslovanja, čiji je šef Jean Paoli.

Zadaća novog odjela je provođenje akcija na vanjskim projektima, prvenstveno stupanje u kontakt i suradnja s open source zajednicama razasutim diljem svijeta, kako bi ostvarili zbližavanje tehnologija, odnosno prilagođavanje Microsofovih proizvoda open source standardima. Postojeća partnerstva iz drugih open source inicijativa ostaju i dalje aktivna, poručili su iz Microsofta.

Steve BallmerVidljivo je da Microsoft napokon prepoznaje open source i očito, želi postati njegovim dijelom. Prošlog mjeseca tvrtka se našla među prvih dvadeset na Linux Foundation ljestvici kompanija koje najviše doprinose ovoj zakladi. Također, Microsoft je prihvatio OpenStreetMap, otvoreni projekt virtualne zajednice koji radi na slobodnoj karti. Napomenimo još da je njihov standardni Messenger IM za trenutno dopisivanje dostupan preko otvorenog XMPP protokola.

Naravno, nije uvijek bilo ovako. Microsoft je često bio kritičan oko određenih elemenata open source tehnologije. Sjetimo se kad je Steve Ballmer, CEO Microsofta 2001. godine Linux usporedio s “rakom koji ugrožava intelektualno vlasništvo njegove kompanije”. Opet, 2007. godine Microsoft je optužio Linux i ostale pružatelje open source softvera za kršenje preko 200 patenata koje ova tvrtka posjeduje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

12 komentara

 1. Abaddon napisao:

  Ili mazanje ociju ili suradnja na kapaljku. Ako netko vidi koje bi koristi MS imao od ovakvog poteza – do tell.
  Ono sto bi ja volio vidjeti, ali mislim da je gotovo nemoguce, je koristenje ODF-a u Office-u

 2. Shicy napisao:

  Vjerojatno je u igri neko usklađivanje tehnologija…

 3. calisto053 napisao:

  Ovo smrdi na prjevaru, nešto se mora dogodit! Već vidim senarij: ulaganje u open source zajednicu trićavih parsto tisuća dolara, suradnja na par projekata, razmjena ideja, sve fino kad: op! Preko noći se stvaraju male preinake, divizija pravnika već sastavlja patente i ekskluzivna prava, dorađivanje, marketing, prodaja, tržište, pomama, kampiranje ispred dućana i ne trepneš, a godišnji prihod bude par milijardi veći!

  Nadam se da se varam… Treba ispregovarat prihvaćanje ODF i bolju implementaciju standarda.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZA2kqAIOoZM

 4. hrvooje napisao:

  mazanje očiju. poznat je njihov open source sa razno ranim ‘covenantima’ tipa mono, moonlight itd. tehnologije koje određenog trenutka prestaju biti otvorene i sadrže puno zamki i pravnih zavrzlama.

 5. Big Muzzy napisao:

  čuvajte se Dajanaca i kad poklone dijele !!!

 6. Branko napisao:

  U više navrata su pokazali da im nije za vjerovati.
  Ne bi se previše oduševio ovim njihovim potezom.
  Ko što kaže Big Muzzy: Ne vjeruj Danajcima ni kad poklone nose!

 7. 4ndY napisao:

  MS je korporacija, a svaka korporacija dobro zna Ferengijska pravila stjecanja [1] – tako da nije ništa čudno da se MS počne baviti “open sourceom” ako će on donositi profit.

  U ovoj se situaciji svakome treba upaliti “lampica” da je pojam “open source” cijelo vrijeme vodio na krivi put jer ne naglašava ono bitno – a bitno je da korisnik zadrži osnovna prava nad softverom kojeg koristi. “Open source” samo naglašava metodologiju razvoja softvera, a ne i korisničke slobode, tako da se s tim pojmom lako izvitoperi situacija i proizvodi “open source”, ali s narušenjem korisničkih sloboda (vidi npr. Google i njegov zatvoreno-otvoreni “softver kao usluga”).

  MS će promijeniti politiku profita ispred slobode korisnika tek onda kad odjel nazove “slobodan softver”, a to se neće dogoditi jer je prevelika sloboda mušterija uvijek loša za posao.

  [1] http://www.ufpcroatia.com/link.php?kat=klasifikacije/pravila_stjecanja

 8. b4sh napisao:

  Dobijem proljev kad cujem rijec Microsoft , sorry ali je tako 🙁 Stvaro provirim svaki dan ovdje ali ako boga znate nespominjite Microsoft .

  Pozdrav

 9. Ivo napisao:

  Došlo je i MS-u iz dupeta u glavu,Kad pogledate uslugu njihovog cloud-a, nude dosta toga, od jezika: .net (asp.net), php, javu.

  nije ovo ništa čudno jer ms dosta sponzorira open source zajednice.

 10. ngorongoro napisao:

  “Microsoft je osnovao open source odjel pod nazivom “Microsoft Open Technologies” koji bi se trebao baviti suradnjom s open source zajednicama diljem svijeta. Ova podružnica trebala bi zaposliti čak 75 radnika koji će raditi pod Microsoftovim osobljem iz područja poslovanja”
  Znači li ova vijest to da ćemo i mi krajnji korisnici linuxa ( ili FLOSSa) imati neke koristi iz ovoga?
  Znači ti to da ćemo naprimjer : dobiti na Skype na linuxu onakav kakav je na Wind?( MS je kupio Skype) Ili, da ćemo moći razmjenjivati doumente prezentacije, tablice s korisnicima MSOfficea, a da budu prepoznati i neosakaćeni? Jer trebalo bi doći do razmjene licenci nativnih formata. Hoće li MS omogućiti korisnicima Linuxa da mogu vidjeti i baratati svojim linux particijama, dok rade na Windowsu? Zašto nebi, kada znamo da mogu? Čemu toliki strah i ignoriranje linuxa, kao da se radi o nekoj opasnoj sekti? I još brojne druge pogodnosti. Volio bih da mi to netko pojasni.
  Ako u MS zbilja ozbiljno misle (ako nije neka “prašina u oči”) kad je riječ o otvaranju prema Opensource-u, onda je to velik korak i pobjeda za Linux (odn FLOSS).
  Ovo bi značilo da su u MS-u shvatili gube monopol na razvoj i održavanje softvera. Tiho priznanje da postoje i drugi jednako kvalitetni s kojima treba surađivati na obostranu korist.
  Kada to nebi napravili MS bi bio kočničar razvoja softvera – prepreka u razvojnom procesu: TEHNOLOGIJA SVIMA I BESPLATNO. Bili bi kao srednjevjekovne reakcionarne zatucane glave koje se bore protiv reformacije i prosvjetiteljstva. A to bi im bila još veća pogreška jer bi im se kao boomerang osvetilo.
  Ovo je dokaz da je FLOSS uzeo snažan zamah i postao svjetski pokret kojeg bi bilo glupo ignorirati ili zaobilaziti.

  • Ivan Galgoci napisao:

   Svjesni su da ne mogu ignorirati open source i pokušavaju se uključiti, ali za razliku od IBM-a rade to na krivi način, lijepo je to objasnio Matt Asay u kolumni za The Register http://bit.ly/HVwJLo

   Što se tiče pristupa Linux i dr. datotečnim sustavima, iako je čitava stvar jako prosta i zahtjeva tek ubacivanje manjeg drivera, nekako sumnjam da bi Microsoft napravio takvo što, ne stoji im. Formati za dokumente će biti i dalje podržani, ali nažalost, vjerujem kako će uvijek kaskati i sadržavati određene probleme, namjerno uzrokovane. Jedino taj Skype… sumnjam da će otvoriti protokol, ali mogla bi se barem pojaviti web based verzija, čitam neki dan. Sve u svemu, ne treba previše očekivati od ove tvrtke – vjerujem da će napraviti određene poteze oko open sourcea, ali samo ukoliko oni odgovaraju politici korporacije i u njima vide direktnu korist.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.