Mirage – jednostavan preglednik slika

Nekoliko dana sam testirao Mirage – relativno nepoznat preglednik slika. Radi se o malenom, praktičnom, brzom i jednostavnom GTK+ pregledniku slika. Podržava sve popularne formate poput jpg-a, png-a, bmp-a, gif-a, svg-a, tiff-a, xmp-a, a ovisan je samo o PyGTK-u. Osim pregleda slika, Mirage omogućava i osnovno uređivanje tj. rezanje, mijenjanje veličine slike i promjenu zasićenosti bojama. Posebno je praktična opcija rezanja slike jer ne morate zbog jednog rezanja otvarati GIMP ili drugi program za uređivanje slika, pa možete u kratkom vremenu urediti više slika.

Jednostavan preglednik slika

 

Kako koristim minimalističko radno sučelje dobro mi dođe to što program ima podršku za pokretanja s argumentima iz naredbenog retka, pa mogu bez problema iz naredbenog retka u Terminalu ili Midnight Commanderu otvoriti sliku preko cijelog ekrana i pokrenuti dijaprojekciju. Program je u potpunosti upravljiv pomoću tipkovničkih kratica što vam može jako ubrzati rad. Posebna pogodnost su prilagođene akcije što znači da možete dodijeliti tipkovničke kratice pomoću kojih možete npr. otvoriti sliku u nekom drugom programu ili obaviti neku drugu radnju. Zanimljivo je da, ako koristite dijaprojekciju s nasumičnim slikama, program neće nikada otvoriti istu sliku dvaput ako nije već prikazao sve slike. Ukoliko znate URL, u Mirageu možete otvoriti sliku direktno s interneta.

Nakon kratkog isprobavanja mogu zaključiti da je Mirage odličan program za sve koji trebaju malen i brz preglednik slika s minimalističkim sučeljem i koji je potpuno upravljiv pomoću tipkovnice. Svakako preporuka onima koji vole koristiti window managere, ali i ostalim ljubiteljima minimalizma. Jedina prava mana na koju sam naišao pri korištenju je to što slike u pregledu sortira samo po imenu i to na žalost nije moguće promijeniti.

Program instalirajte sa standardnih repozitorija vaše distribucije, ili sa službene stranice.

 

Autor: Marino Ž.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Komentara

Dodaj svoj

Meni to strašno smeta jer volim slagati slike po datumu nastanka.
Ako nešto slikam logično mi je da pregledavam slike kako su i nastale a ne po imenu.
Za sada mi jedino gThumb odradi taj posao kako spada i bez bugičarenja.
Inače, da Mirage ima tu opciju bio bi savršen.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.