Mozillin Boot to Gecko polako napreduje

U ljeto prošle godine, Mozilla je počela raditi na Boot to Gecko (B2G) projektu, potpuno neovisnom i otvorenom web operativnom sustavu. Prema objavi na mozilla.dev.platform Google grupi koju je napisao Mozillin Andreas Gal, jasno je da se u tome i napreduje:

“Mozilla vjeruje da web može otkloniti potrebu za vlasničkim sustavima za razvoj aplikacija. Kako bismo omogućili otvorenoj web tehnologiji da postane bolja osnova za buduće aplikacije na mobilnim i desktop platformama, moramo nadići ono što je trenutno moguće u web tehnologijama da izjednačimo, a ako je moguće i nadmašimo mogućnosti konkurentskih sustava za razvoj aplikacija. Želimo pronaći nedostatke koji sprečavaju web developere da naprave aplikacije koje su u svakom pogledu jednake nativnim aplikacijama rađenim za Android, iPhone i WP7.”

Cilj B2G-a je da otvorene web tehnologije zaobiđu kontrolu nad aplikacijskim okružjem, te da se umjesto toga koristi nešto što će biti otvoreno za sve i dosljedno u svom cilju. Projekt je još u ranoj fazi razvoja, s tek tri razvijatelja koji rade na njemu, stoga ga ne trebamo očekivati tako skoro, no vjerujemo u početnu komunikaciju i pomoć u nastojanju da se B2G izgradi u sve što može biti.

Mozilla boot to Gecko

B2G nije baziran na Androidu ali koristi iste razvojne dodatke kao Android poput Linux kernela, pojedinih biblioteka i sl. kako bi se smanjilo opterećenje proizvođača opreme pri dolasku B2G-a na novi hardver. Za sada na projektu ima još dosta posla, poput uklanjanja postojećih grešaka u Firefoxu/Geckou, rad na WebAPI-ju i novim mogućnostima, te na pristupu i performansama kao i novim web aplikacijama.

Neke od planiranih mogućnosti su:

  • Telefon
  • SMS
  • Upravitelj kontaktima
  • Upravitelj kamerom/fotografijama/galerijom
  • Čitač e-knjiga i uredskih dokumenata
  • Igre…

Razlika između B2G-a i Chrome OS-a je u tome što B2G cilja na mobilne/tablet uređaje. Vjerojatno će se u početku odabrati uređaji bazirani na Tegra2 procesoru zbog njegove VP8 hardverske akceleracije, a s vremenom i ostali uređaji koji podržavaju novije Android verzije.

Autor: Petar K.

Izvor: wiki.mozilla.org, ostatic.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.