Ubuntu 15.10 ili što je novo u Vukodlaku

Šest mjeseci nakon objave Ubuntua 15.04 (Vivid Vervet), dočekali smo Ubuntu 15.10. Izašao je 22. listopada pod neobičnim kodnim imenom – Wily Werewolf. Ubuntu 15.10 jedno je od “kratkoročnih” (short term) izdanja u skladu sa šestomjesečnim ciklusom izlaska novih verzija Ubuntua. Kratkoročna izdanja podršku dobivaju još 9 mjeseci nakon objave, za razliku od LTS (Long Term Release) izdanja koja su podržana 5 godina, a izlaze u ciklusu od svake 2 godine.

U isto vrijeme izašle su i drugi “okusi” iz šire Ubuntu obitelji koje razvija Ubuntu zajednica:

 • Ubuntu MATE, koji donosi MATE 1.10 desktop
 • Kubuntu s KDE Plasmom 5.4
 • Ubuntu Gnome sa Gnomeom 3.16
 • Xubuntu sa XFCE-om 4.12
 • Lubuntu s LXDE-om
 • Ubuntu Studio za obradu audio i video sadržaja
 • Ubuntu Kylin za kineske korisnike.

Novosti u Ubuntuu 15.10 su brojne, iako vjerojatno nisu sasvim očite prosječnom kućnom korisniku.

Kernel i softver

Kernel je nadograđen na verziju 4.2 koja donosi: novi AMDGPU upravljački program s podrškom za nove Radeon grafičke kartice, podršku za Intel Broxton, enkripciju u F2FS datotečnom sustavu, i podršku za NV-DIMM memoriju. Novi kernel za Raspberry Pi 2 je također dodan u Ubuntuove repozitorije.

U repozitorijima ćete naći i AMD-ove Catalyst 15.9 te Nvidijine 352 upravljačke programe. Za Nvidijine grafičke kartice dostupni su i noviji upravljački programi u PPA repozitoriju.

Nove verzije važnijeg softvera u Ubuntuu 15.10 uključuju:

 • Xorg 1.17
 • Mesa 11.02
 • Firefox 41
 • Chromium 45
 • Libre Office 5.0
 • Blueman 2.0 sa BlueZ 5.35
 • Podrška za Steam Controller

Ubuntu Make sada obuhvaća 20 razvojnih alata umjesto prethodnih 14, a neki od alata koji se mogu instalirati Ubuntu Makeom su Android Studio, Go, Dart, C++, i Java. Unaprijeđen je i Ubuntu SDK za razvoj aplikacija namijenjenih Ubuntuu.

Također, u Ubuntuu 15.10 moguće je trajno imenovati mrežni hardver. To znači da će nazivi mrežnog hardvera ostati isti i nakon restarta, nadogradnji kernela, promjena upravljačkih programa i uklanjanja hardvera.

Desktop

Unity 7 je nadograđen na verziju 7.3.3 koja donosi mnoge ispravke bugova i neke manje primjetne nove značajke. Kao značajne novosti izdvajamo sljedeće:

 • Povlačenjem aplikacije iz Dasha na desktop možete napraviti prečac do aplikacije (shortcut)
 • Kursorske tipke za gore i dolje sada se mogu koristiti kao scroll u Dashu
 • Ispravljen je nedostatak koji je omogućavao gašenje računala dok je zaslon zaključan, te sada to više nije moguće.
 • Lijepo je vidjeti da Unity 7 još dobiva nove značajke i poboljšanja, makar i sitne, bez obzira na to što je sada razvoj koncentriran na Unity 8.

Novi Compiz također ima poboljšanu integraciju s MATE desktopom.

Od vizualnih detalja tu su novi scrollbarovi;

Novi scrollbarovi

Novi scrollbarovi

te novi službeni wallpaper;

Novi službeni wallpaper

Novi službeni wallpaper

 

Unity 8 i Mir

Rad na ova dva velika projekta je u tijeku, a oni koji to žele mogu instalirati preview Unityja 8 na Ubuntuu 15.10. Na starijim verzijama to je izvedivo preko LXC containera.

Unity 8 je konvergentno desktop okruženje koje radi na tri različita uređaja: mobitelu, tabletu i desktopu, prilagođavajući izgled uređaju na kojem je pokrenut. U odnosu na prethodne razvojne cikluse, Unity 8 je sada mnogo bliže “normalnom” iskustvu korištenja desktopa. Dobio je application switcher prikladan za desktop, pokretanje X aplikacija preko XMira je sada funkcionalnije i sve više nalikuje standardnom, stabilnom desktopu.

Converged devices Music - Izvor: Ubuntulook.com

Converged devices Music – Izvor: Ubuntulook.com

Koncept konvergencije možete vidjeti na primjeru aplikacije Music.

Demonstracija prilagodljivog izgleda Music aplikacije na desktopu.

Unity 8 application switcher na desktopu.

Ovako izgleda Unity 8 u desktop načinu rada na Nexus 4 mobitelu kada se uključi Bluetooth miš.

A ovako Meizu MX4 u desktop načinu rada s priključenom tipkovnicom.

Nexus 4 možete i priključiti na TV;

Nexus 4 priključen ba TV - Izvor: softpedia.com

Nexus 4 priključen ba TV – Izvor: softpedia.com

 

Nexus 7 tablet priključen na monitor.

Pregled X aplikacija na Unityju 8. Izvor-www.youtube.com

Mobilni uređaji

Dijelovi Ubuntua 15.10 su stigli na Ubuntu mobitele u nedavnoj OTA-7 nadogradnji, ali mobiteli neće prelaziti na 15.10 bazu, već će u budućnosti prijeći na Snappy Ubuntu Core bazu. Prije toga je moguć prelazak na 16.04 bazu.

Najzanimljivija novost u razvoju Ubuntua za mobilne uređaje je mogućnost pokretanja X aplikacija. Naravno, još u ranoj fazi, ali je ipak moguće, i bio bi to velik uspjeh za konvergenciju kad bi se X aplikacije mogle pokretati na mobitelima i tabletima.

X aplikacije na mobitelu - Izvor: G+

X aplikacije na mobitelu – Izvor: G+

 

Otvaranje slike u Gimpu na Nexus 7 tabletu.

Server

Ubuntu 15.10 u verziji za servere od važnijih stvari donosi:

 • OpenStack Liberty
 • Swift 2.5.0
 • Juju 1.24.6
 • libvirt 1.2.16
 • qemu 2.3
 • Open vSwitch 2.4.0
 • Ceph 0.94.3

Uz to, spomenut ćemo i Canonicalov LXD daemon, eksperimentalni Nova Compute driver za LXD, i novi Canonicalov alat za brzo i jednostavno kreiranje cloudova, OpenStack Autopilot.

Snappy Ubuntu Core

Mini-verzija Ubuntua s transakcijskim nadogradnjama, povećanom sigurnošću, i rollbackovima operativnog sustava i aplikacija dobila je Snapcraft alat za jednostavno kreiranje snap paketa.

Snappy Ubuntu Core trenutno pogoni razne Internet of Things uređaje, kao i jedan dron i nekoliko robota. Dell će uskoro ponuditi Snappy Ubuntu Core na svojim IoT Edge Gateway 5000 uređajima.

Mycroft smart home IoT uređaj pogonjen Snappy Ubuntu Coreom. Izvor-www.youtube.com

Erle-Roboticsov dron. Izvor-www.youtube.com

Erle-Roboticsov robotski pauk. Izvor-www.youtube.com

Snappy Ubuntu Core će u budućnosti postati baza za mobilni Ubuntu, a potencijalno i za desktop inačicu zbog pogodnosti koje pruža. Kao najvažnije se ističu povećana sigurnost, odvojenost OS-a od aplikacija, rollback sustava, lakše nadogradnje, i slično. Ubuntu baziran na deb-sustavu će i dalje postojati jer se, između ostalog, Snappy baza izgrađuje od .deb paketa.

Performanse i bugovi

Sustav je u radu stabilan i nisam primijetio nikakve probleme.

Jedini bug koji sam uspio pronaći jest da Google Chrome konstantno pita želim li ga postaviti kao zadani web preglednik. Klikanje na “set as default” ne napravi ništa, jer kod idućeg pokretanja opet pita istu stvar. U Default Applications je postavljen kao zadani web preglednik i aplikacije otvaraju linkove u njemu kako bi i trebale, ali on i dalje misli da nije zadani web preglednik. Je li to propust u Chromeu ili Ubuntuu – ne znam, no valjda će biti riješen, iako ne utječe na funkcionalnost.

Donedavno je postojao i problem s nepojavljivanjem novih aplikacija u Dashu dok se korisnik ponovno ne prijavi. Ipak, to je bilo u razvojnoj fazi novog Ubuntua, i taj bug je očito ispravljen u nekoj od nadogradnji, budući da mi se to više ne događa.

Dijeljenje datoteka preko Sambe i prepoznavanje mrežnog pisača funkcionira bez problema.

Zaključak

Unatoč neobičnom imenu, “Vukodlak” je još jedno uobičajeno kratkoročno izdanje Ubuntua koje se ne razlikuje drastično od svog prethodnika, osim po nekoliko poboljšanja za Unity 7 i novijem kernelu i softveru. Veće promjene doživjeli su serverska verzija i “okusi” Ubuntua koje razvija zajednica. Osim novih verzija svojih zadanih desktop okruženja, dobili su mnoga druga poboljšanja, pa će korisnici Kubuntua, Ubuntu Gnomea i Ubuntu MATE-a vjerojatno najviše profitirati nadogradnjom na 15.10 Wily Werewolf.

Također, zbog kernela 4.2 ovom izdanju obradovat će se vlasnici novog hardvera, kao i korisnici koji vole uvijek imati najnoviji softver. Ovaj kernel i još neki paketi će najvjerojatnije biti backportani u 14.04 LTS u verziji 14.04.4, budući da se nešto slično već dogodilo – Ubuntu 14.04.3 dobio je kernel 3.19 nakon izlaska Ubuntua 15.04.

Sljedeći Ubuntu – 16.04 – kodnog imena Xenial Xerus bit će LTS izdanje s podrškom od 5 godina. Takva izdanja su najpopularnija u poslovnim i serverskim okruženjima, ali i među kućnim korisnicima koji ne vole često nadograđivati ili reinstalirati sustav. Ubuntu LTS je i baza mnogim drugim distribucijama odnosno derivatima. Od zadnjeg ciklusa to pogotovo vrijedi za Linux Mint, koji je prestao izdavati kratkoročne verzije.

Jasno, do travnja iduće godine ima još dosta vremena, a dotad će vam Wily Werewolf sasvim dobro služiti. 🙂

Autor: JH-IM

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.1/5 (41 votes cast)
Ubuntu 15.10 ili što je novo u Vukodlaku, 4.1 out of 5 based on 41 ratings

You may also like...

2 komentara

 1. Milan napisao:

  Ponadao sam se da novi Ubuntu sa novim kernelom bolje radi out-the-box. Na Asus laptopu ne znam zasto ali pri wifi je hardware blocked. Za sve je zasluzan “asus_nb_wmi” kernel modul kojeg trebam da blocklistujem da bi mi wifi proradio dok nakon toga laptop radi nekako sporije. Ne znam kada ce bug biti ispravlje kao ni kako da prijavim bug na odredjenom kernel modulu. Meni izgleda da ga niko vec duzi vremenski period nije updatovao. Nadam se da mi vi nozete pomoci. 🙂
  Mada i Asus bi mogao da povede racuna o tome.

 2. eQuivalent napisao:

  Odličan tekst. Mnogo toga na lak način objašnjava.
  Inače, da i na Kubuntuu je na Chromiumu isti problem, mada se dešava da pogubi i npr zapamćene mail adrese (što je zaista iritantno). Drugi problem, ali to je problem na Kubuntuu (na Ubuntuu ne bi trebao da se dešava) je što npr WindowsPhone ne prepoznaje kao dodatni uređaj (vidi ga, ali ne može da mu se pristupi), pa u ovom slučaju treba da se instalira Nautilus i sve radi bez problema.
  Ostatak za sad radi odlično.